MateriaalMateriaal en gereedschap

AVIS Timbercote: A-kwaliteit houtbescherming

Deel dit artikel:

A-kwaliteit houtbescherming van AVIS Timbercote

Al in 1701 werd AVIS opgericht, een bedrijf vernoemd naar de familie Avis uit de Zaanstreek. Tot op de dag van vandaag zijn de hoogwaardige houtbeschermingsproducten van AVIS onmisbaar onder de professionals. Niet zo gek, want je werkt projecten mooi en duurzaam af met de diverse verfsoorten.

Het merk AVIS

Sinds 2005 is AVIS onderdeel van PearlPaint Group. We spreken met Bart Ketelaar, key accountmanager bij PearlPaint Group, over het merk en de Timbercote-producten die je bij Bouwmaat vindt.

Het belang van houtbescherming

We beginnen met een essentiële vraag: waarom is houtbescherming zo belangrijk? Bart: “Wanneer je hout goed beschermt, verleng of behoud je de levensduur van het hout. Houtrot, verwering en schimmels krijgen geen kans, waardoor het hout echt langer meegaat en mooi blijft.” AVIS is hét merk om je daarbij te ondersteunen. “AVIS is het fundament voor de beste voorbehandeling en afwerking voor binnen- en buitenschilderwerk”, vertelt Bart trots. “Het merk staat voor een uitgebreide lijn specialistische coatings en ondersteunende producten met een sterk probleemoplossend karakter. Alle producten hebben een professionele kwaliteit en zijn eenvoudig aan te brengen. En het fijne is dat alle AVIS-houtbeschermingsproducten in het Bouwmaat-schap klaar voor gebruik zijn. Dat betekent dat Bouwmaat niet hoeft te mengen en dat jij de houtbescherming zo meepakt en doorgaat naar je klus!”

Goede voorbehandeling is het halve werk

Bart geeft een tip voordat je aan de slag gaat. “Een goede voorbereiding en voorbehandeling zijn minstens zo belangrijk als het product dat je kiest. Dat voorkomt echt problemen achteraf. Analyseer eerst de ondergrond; wat voor hout is het en wat voor beschermingsmiddel zit er nu eventueel al op. Daarna ga je het hout ontvetten, schuren en stofvrij maken. Dan pas ga je schilderen, uiteraard nadat je de verf goed geroerd hebt. Let er bij het aanbrengen op dat je dit niet in de volle zon doet.”

Maar welke verf ga je uiteindelijk toepassen? We lopen we een aantal opties uit de Timbercote-lijn met je door. Al deze producten zijn geschikt voor buitengebruik.

 

Timbercote Transparant: zijdeglans en hoogglans

De transparante lijn van Timbercote bestaat uit zijdeglans en hoogglans producten. Bart: “Afhankelijk van wat je mooi vindt, maak je een keuze tussen zijde- of hoogglans. Je gebruikt deze verf voor de bescherming van deuren, kozijnen, luiken en gevelbetimmering. Het is een transparant houtbeschermingsmiddel op terpentinebasis. De beits bevat een UV-filter wat ervoor zorgt dat de levensduur zo’n drie tot vier jaar is. Het maakt niet uit met welke houtsoort je te maken hebt, want deze verf is voor alle soorten geschikt. De natuurlijke tekening van het hout blijf je altijd mooi zien. Het handige is: je kunt de zijde- en hoogglans variant ook met elkaar combineren.”

Kleur zijdeglans: blank
Kleuren hoogglans: blank, licht grenen, teak, donker/licht eiken, mahonie
Stofdroog: 2 uur
Kleefvrij: 6 uur
Overschilderbaar: 16 uur

Timbercote Dekkend

“Een dekkend houtbeschermingsmiddel geeft de beste bescherming, omdat het hout volledig afgesloten wordt. Met Timbercote Dekkend bescherm je het hout tot zeven jaar. Dan hebben we het bijvoorbeeld over houten deuren, kozijnen, luiken en gevelbetimmering. Deze verf is op terpentine basis en vochtregulerend. Bovendien is het een grondlak en aflak in één, waardoor je met één product je hele buitenklus kunt doen!”

Kleuren: RAL 9010, grachtengroen, bruin, antracietgrijs
Stofdroog: 2 uur
Kleefvrij: 6 uur
Overschilderbaar: 12 uur

Timbercote Impregneer

“Het verschil met de dekkende en transparante variant is dat de Timbercote Impregneer in het hout trekt, in plaats van erop ligt. Dat heeft als gevolg dat het hout hetzelfde blijft voelen en het zijn natuurlijke look behoudt. Impregneer gebruik je om tuinhout en geveltimmerwerk te beschermen. Deze is vooral geschikt voor zachte houtsoorten zoals redwood, red cedar, ruw vuren en douglas. Maar je kunt hem ook gebruiken als grondlaag voor Timbercote Transparant.”

Kleuren: blank, wit, teak, grijs, zwart
Stofdroog: 2 uur
Kleefvrij: 6 uur
Overschilderbaar: 12 uur

Drie lagen aanbrengen

Om het beste resultaat te creëren breng je alle Timbercote houtbeschermingsmiddelen, na de voorbehandeling, aan in drie lagen. “Je kunt de producten met elkaar combineren. Het is bijvoorbeeld een optie om drie lagen transparante mahonie aan te brengen, maar dan wordt het vrij donker. Je kunt ook kiezen voor een laag mahonie en twee lagen blanke hoogglans. Nog een andere optie is om de transparante hoogglans met blanke zijdeglans af te werken om een zijdeglanslook te creëren. Hierin kun je variëren zoals je maar wil. Heb je te maken met een bestaande verflaag? Kijk dan welke staat deze oude laag heeft. Eventueel verwijder je deze en behandel je het hout daarna als kaal hout.”

Modetrends volgen

Om altijd aan te sluiten op de vraag van consumenten, volgen ze bij AVIS continu de trends. “We zien nu dat een matte afwerking van hout heel populair is. Denk maar aan de matzwarte keukens en kozijnen die je nu veel ziet. Het is echt een modetrend en daar spelen wij graag op in. De Timbercote Transparant hebben we daarom nu ook in een matte variant voor buiten!”

Deel dit artikel: