Deel dit artikel:

Jaarlijks worden vele vakmannen het slachtoffer van diefstal uit hun bouwbus. Goed gereedschap is duur en helaas dus gewild. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die de kans op inbraak in jouw bedrijfswagen kunnen verkleinen. We zetten wat handige producten, tips en trucs op een rijtje.

Preventie

Ze klinken misschien logisch. Maar toch beginnen we met een paar belangrijke tips om de kans op diefstal te verkleinen: 

  • Haal de sleutel uit de auto en sluit ramen en deuren. Klinkt simpel, maar iedereen is waarschijnlijk wel eens snel terug naar binnen gelopen en heeft de bus met draaiende motor laten staan. En dat ene moment kan genoeg zijn voor een ervaren (gelegenheids)dief.
  • Parkeer op een afgesloten terrein of parkeerplaats als dit mogelijk is. Hoe moeilijker het is om bij je bus te komen, hoe kleiner de kans op inbraak.
  • Laat je sleutels niet onbeheerd achter. Stop ze in je broekzak en zorg dat je ze op die manier altijd bij je hebt. Als je ze in je jas stopt en deze ergens even achterlaat kan het zo zijn dat je je sleutels (en je jas) kwijt bent.
  • Autosleutel verloren? Laat deze verwijderen uit de computer van je auto. In de sleutel zit een chip met een unieke code, die communiceert met de boordcomputer van je auto. Als de boordcomputer de code herkent, kan de auto worden geopend, afgesloten en gestart. Als je een autosleutel kwijt bent kan de dealer de code van deze sleutel uit de boordcomputer halen, zodat de sleutel onbruikbaar wordt.

TIP

Check met je verzekering wat er geeist wordt aan beveiliging voor je bus en zorg dat je aan die voorwaarden voldoet. 

Beveiligen van je bus

Naast bovenstaande tips is het ook belangrijk om je bedrijfsbus goed te beveiligen. Helaas is het standaardslot van de meeste bedrijfswagen goed, maar niet voldoende. Dus als je de waardevolle spullen in je bus wilt beschermen kun je het best in extra beveiliging investeren.

Vergendeling

Er zijn vergrendelingssystemen  op de markt die je aan de binnenkant van de laadruimte tegen je schuif- of achterdeur monteert. Het nadeel van deze vorm van beveiliging is dat inbrekers de vergrendeling niet direct zien. Ze kunnenn dus wel een inbraakpoging doen. Ook zijn deze grendels elektronisch te bedienen, dit maakt ze gevoelig voor hacken.

Beveiligingssloten

Naast de standaardsloten kun je extra deursloten aanbrengen op al je deuren. Hiermee verdubbel je je beveiliging. Dit ontmoedigt de potentiële inbreker. Het wordt een lastige klus om je bus open te breken. 

Er zijn verschillende types beveiligingssloten.Maar welk soort beveiligingsslot is voor jouw bedrijfswagen het meest geschikt?

Slamlock sloten

Dit type sloten is handig als je meerdere keren per dag in je bus moet zijn om dingen te pakken. Soms heb je je handen vol, soms vergeet je gewoon de bus af te sluiten. Dan is een slamlock onmisbaar. Als jij de deuren dichtgooit, gaan ze automatisch op slot. Openen doe je natuurlijk wel weer met de hand. 

Deadlock sloten

Deadlock sloten bieden extra bescherming als je maar een paar keer op een dag in je bus moet zijn. Dit type slot vergrendelt alleen als je het ook echt met een sleutel op slot draait. Het is een duidelijk zichtbaar slot dat daardoor inbrekers afschrikt. 

Trekhaakslot

Omdat de achterdeur van jouw bus vaak de meest directe toegang tot jouw gereedschap biedt, is het belangrijk deze extra te beveiligen. Heb je nou geen zin om gaten te boren voor een extra deurslot of wil je extra beveiliging? Dan kun je gebruik maken van een trekhaakslot. Deze plaats je op de trekhaak en door de T-vorm wordt het openen van achterdeuren of achterklep onmogelijk. Zorg er alleen wel voor dat je trekhaak dan ook vast zit, want als ze de tijd hebben halen op hun gemak de trekhaak er vanaf.

GPS systeem

Mocht je bang zijn dat je hele bus gestolen wordt dan is een GPS systeem een zinvolle investering. Er wordt dan eenkastje onzichtbaar in je bus gemonteerd waarmee de lokatie van je bus altijd zichtbaar is. Mocht je bus dan gestolen worden, kan hij in ieder geval teruggevonden worden. 

Nog een handigheidje van een GPS systeem: je kunt makkelijk je rittenadministratie bijhouden!

Extra alarm

Hoewel veel bedrijfswagens met een standaard alarm geleverd worden, kun je ook een extra alarm laten installeren. Vaak zijn deze moeilijker uit te schakelen dan het fabrieksalarm.

Hopelijk overkomt diefstal jou nooit. Als je onze tips toepast kun je in ieder geval de kans behoorlijk verkleinen.

Deel dit artikel: