MateriaalMateriaal en gereedschap

Sikkens Alphatex SF muurverf nog groener

Deel dit artikel:

SIKKENS ALPHATEX SF MUURVERF NU BIOBASED GEPRODUCEERD: ZELFDE KWALITEIT, LAGERE CO2-UITSTOOT

“People, planet, paint”. Dat is de slogan van AkzoNobel, het bedrijf waar Sikkens onder valt. Sikkens maakt deze slogan maar al te graag waar met ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. Hoe? Onder meer door steeds minder fossiele grondstoffen in producten te gebruiken. De vertrouwde Alphatex SF wordt nu bijvoorbeeld gedeeltelijk gemaakt van biobased grondstoffen. Maar wat zegt dit precies? We gaan in gesprek met Erik Zuurmond (Marketing Manager Professional Brands) en Cynthia van Westerhuizen (Manager Techniek en Kwaliteit).

Erik Zuurmond en Cynthia Westerhuizen-Markus “Eén van onze doelstellingen is om de CO2 in 2030 met 50% te verminderen”, begint Erik. “Om dat te realiseren kijk je enerzijds hoe je je energieverbruik kunt verminderen, bijvoorbeeld door het opwekken van eigen energie en hergebruik van afval. Anderzijds onderzoeken we hoe we dit in onze producten kunnen bewerkstelligen. Door gebruik te maken van hernieuwbare biobased grondstoffen dringen we het gebruik van fossiele grondstoffen terug en werken we mee aan de strijd tegen de opwarming van de aarde.”

Van fossiele grondstoffen naar herwinbare grondstoffen

Maar wat betekent biobased precies? Voor het maken van verf worden verschillende grondstoffen gebruikt, waaronder bindmiddel. Dit bindmiddel wordt biobased wanneer het (gedeeltelijk) gemaakt wordt van hernieuwbare grondstoffen, in plaats van fossiele brandstoffen zoals aardolie. Hernieuwbare grondstoffen zijn grondstoffen die terug kunnen groeien binnen de levensduur van een product. “Voor Alphatex SF muurverf maken we gebruik van restafval uit de pulpindustrie, ofwel papier”, vertelt Cynthia. “In plaats van alleen fossiele grondstoffen te gebruiken, vragen wij onze leverancier om ook deze biobased grondstoffen toe te voegen aan de bindmiddelen.”

Mass balance: het groene stroom-principe

Om aan te kunnen tonen dat Alphatex SF daadwerkelijk gemaakt wordt met biobased grondstoffen, maakt Sikkens gebruik van het mass balance systeem. In dit systeem mixt de leverancier van bindmiddelen hernieuwbare biobased grondstoffen met fossiele grondstoffen. Sikkens mengt vervolgens beide bindmiddelen in haar verf. Het exacte percentage biobased grondstoffen kan daarom niet gemeten worden in het eindproduct.

“Dat klinkt ingewikkeld, maar je kunt dit proces vergelijken met groene stroom”, legt Cynthia uit. “Stel, jij betaalt voor groene stroom, maar je buurman niet. Jullie zitten wel allebei op hetzelfde net. Heb jij dan daadwerkelijk groene stroom? Dat weet je niet. Je kunt niet zelf bepalen of de elektriciteit in je huis voortkomt uit windenergie of uit steenkool. Maar je kunt er wel zeker van zijn dat de hoeveelheid energie die jij gebruikt op een groene manier is opgewekt. Je maakt dus wel degelijk impact door voor groene stroom te kiezen. Zo werkt het ook met de Alphatex SF.”

Wat levert dat dan op?

Met deze methode verlaagt Sikkens de ecologische voetafdruk per liter verf met 5,5%. In het geval van Sikkens Alphatex SF scheelt dit jaarlijks 65.000 ton CO2. Dat staat gelijk aan 2.500 ritjes van Antwerpen naar Amsterdam met de auto. “Daar doen we het natuurlijk voor”, stelt Erik. “Uiteindelijk willen we zoveel mogelijk over op deze technologie, maar we zijn begonnen met de Alphatex SF. Dit is één van onze grootste en meest verkochte producten. Door met een groot product te beginnen, kun je impact maken. Zo kunnen we onze ambitieuze doelstellingen ook daadwerkelijk realiseren.”

Geen concessies in kwaliteit en gebruiksgemak

Sikkens vindt duurzaamheid belangrijk, maar kwaliteit staat natuurlijk voorop. Gelukkig kan dit hand in hand gaan. “In het gebruiksgemak willen wij geen concessies doen”, stelt Erik. “Daarom verduurzamen we stap voor stap. We testen heel veel, zodat we de kwaliteit kunnen waarborgen. We zorgen ervoor dat de schilder de verf op dezelfde manier kan verwerken als voorheen.” “Het mooie van het vernieuwde productieproces van de Alphatex SF met biobased grondstoffen is dat de moleculen in het bindmiddel exact hetzelfde zijn als voorheen”, vult Cynthia aan. “Het product is technisch gezien niet veranderd. Je merkt dus geen verschil in het gebruik of in het eindresultaat, maar de CO2-uitstoot is lager. Wat wil je nog meer?

Officieel gecertificeerd

Vanwege het gebruik van hernieuwbare grondstoffen heeft Sikkens een officieel REDcert certificaat gekregen voor de Alphatex SF. Dit certificaat bewijst dat je voldoet aan de voorwaarden voor duurzame biomassaproductie. Erik: “Wij vinden het belangrijk om niet ons eigen vlees te keuren. Dit certificaat toont aan dat we de methode waarborgen en dat we dit ook echt zo toepassen. Het is niet alleen een marketingverhaal.”

Een duurzame keuze voor vakwerk

Al met al is de Sikkens Alphatex SF muurverf dus een duurzame keuze. “Maar het is vooral een uitstekende binnenmuurverf, voor als je vakwerk wilt leveren”, stelt Erik. “En als je ook bewust met het milieu bezig bent, kun je als schilder een stukje bijdragen door voor deze muurverf te kiezen. Soms vindt een opdrachtgever dit ook belangrijk. De meeste opdrachtgevers stellen duurzaamheidseisen aan de producten die wij leveren, maar we zien ook steeds meer dat particuliere klanten bezig zijn met duurzaamheid en de wereld beter willen achterlaten. Dan is het mooi dat je als schilder kunt vertellen dat je een duurzame keuze maakt én vakwerk kunt leveren. Want door deze emmer verf te kopen, verlaag je bewust je footprint. Dat maakt het heel tastbaar.”

Deel dit artikel: