Deel dit artikel:

Mooie gevelbekleding kan een grote bijdrage leveren aan de uitstraling van een woning. Bovendien beïnvloedt het de waarde van de woning positief. Vroeger werden woningen bekleed met houten rabatdelen met een korte levensduur. Tegenwoordig is dat heel anders. Gevelbekleding is er nu van duurzaam hout en kunststof. Beide opties zijn onderhoudsarm en milieuvriendelijk. In dit artikel bespreken we de soorten die we bij Bouwmaat in het assortiment hebben.

Ga snel naar:

Voor meer informatie en bestelmogelijkheden van deze soorten gevelbekleding kun je terecht in de webshop of in een van onze vestigingen.

Houten gevelbekleding

ModiWood

ModiWood is geen normaal hout, maar zogenoemd thermisch gemodificeerd hout. Door een duurzame behandeling van maar liefst 25 uur is dit hout extra duurzaam (klasse I/II). Daardoor kan je het onbehandeld buiten toepassen. Het hout wordt eerst verhit en daarna afgekoeld. Tijdens dit ‘Thermo D’-proces stijgt de temperatuur tot wel boven de 212°C. Hierbij wordt enkel water en waterdamp gebruikt en geen chemicaliën. Door deze behandeling verbetert de duurzaamheid van het hout en krijgt het hout een door-en-door donkere kleur. Daarnaast is het harsvrij.

ModiWood is PEFC™-gecertificeerd en is afkomstig uit Scandinavische naaldbossen. Het is harder dan het oorspronkelijke hout, werkt 40% tot 50% minder dan onbehandeld hout en is tien keer beter bestand tegen schimmels. Op spontane houtrot, delaminatie en het loslaten van de coating zit tien jaar garantie. Bij Bouwmaat zijn de ‘Classic’ en ‘Colour’ modellen beschikbaar. Het Colour-model is geborsteld en in iedere gewenste RAL-NCS-kleur verkrijgbaar.

Ook op de dekkende verflaag zit tien jaar garantie. Naast gevelbekleding in de nieuwbouw en renovatie kun je ModiWood toepassen in erfafscheiding, terrassen en vlonders.

Modiwood
Modiwood

Kunststof gevelbekleding

Protex

ProtexOp het eerste gezicht ziet Protex eruit als hout en zo verwerk je het ook. Maar het materiaal heeft de duurzaamheid van kunststof gevelbekleding en je hoeft het niet te schilderen. De massieve kunststof kern van Protex is door-en-door gekleurd en bekleed met een hoogwaardige exterieur folie met een subtiele houtstructuur. Er zijn diverse kleuren verkrijgbaar en daarbij zit er tien jaar garantie op kleurbehoud. Ook is er een garantie van twintig jaar op het niet kromtrekken, scheuren of splijten. Protex wordt volgens de ISO 14001 milieustandaard geproduceerd en is volledig recyclebaar.

Naast gevelbekleding kun je Protex ook gebruiken voor terrassen, bergingen, dakkapellen en erfafscheidingen. Een groot voordeel is dat je het lichte Protex-sponningmodel zowel horizontaal als verticaal kan plaatsen. Daarnaast kan je het, net als hout, met een open voeg verwerken. Als vakman realiseer je makkelijk een gevel zonder zichtbare schroeven of nagels. De panelen zijn zo ontworpen dat je ze eenvoudig en onzichtbaar kan monteren. Met als resultaat een prachtige gevel.

Protex is geheel massief waardoor je de kopse kanten niet hoeft af te werken. Wil je dat wel? Met kantenlak kan je de kopse kant eventueel met een bijpassende kleur als het front afwerken. Ook kan je de kanten met aluminium profielen voorzien van dezelfde kleurfolie afwerken.
De delen koppel je dan met koppelstukken of profielen. Uit ervaringsonderzoek door Protex blijkt dat je tot 25% kosten op arbeid en 15% op materiaal kan besparen indien je niet met afwerkprofielen werkt en het genageld wordt in plaats van geschroefd.

Ki-Kern

Ki-KernDe gevelbekleding van Ki-Kern bestaat uit massief kunststof panelen. Deze zijn standaard FSC®-gecertificeerd en verkrijgbaar in 47 moderne kleuren en verschillende dessins. Dit geeft de mogelijkheid om je creativiteit de vrije loop te laten. De verwerking is zo eenvoudig, dat het mogelijk is om de platen in geometrische vormen te zagen. Zo kun je een gevel een unieke uitstraling geven. Op aanvraag is Ki-Kern in nóg meer andere kleuren en dessins leverbaar. Zelfs de afmetingen en dikte van het materiaal kunnen in overleg worden bepaald. Wil je liever een wat robuustere uitstraling? Dan kun je de panelen met RVS-kleurkopschroeven bevestigen. Liever een strak design? Dan kun je de panelen verlijmen met Griffon montagelijm Poly Max High Tack. Ki-Kern is onderhoudsvriendelijk, weersbestendig, krasvast en is ook nog eens eenvoudig te reinigen. Zo heeft jouw klant altijd een mooie gevel!

De basis van de panelen bestaat uit een kunststof die hard wordt tijdens verhitting. Deze wordt versterkt met een toplaag van cellulosevezels gedrenkt in melamineharsen. Deze laag wordt dan weer afgewerkt met een kleurlaag. Om de originele kleuren te behouden, kan er eventueel ook een UV-beschermlaag op worden aangebracht. Op Ki-Kern heb je tien jaar garantie. Naast gevelbekleding kun je Ki-Kern gebruiken voor boeiborden, dakgootranden, balkonhekken en plafonds.

Profort+

Profort+De rabatdelen van Profort+ bestaan voor 90% uit gerecycled kunststof en zijn zelf ook volledig recyclebaar. De keiharde, massieve toplaag is weerbestendig en kleurecht, waardoor Profort+ een lange levensduur heeft. De toplaag is mat van kleur en heeft een luxe ‘Woodgrain’ structuur. Daarnaast is de laag door-en-door gekleurd zodat de kleur bij eventuele beschadigingen behouden blijft.
Ook deze gevelbekleding hoef je nooit meer te schilderen. Dat scheelt in de milieubelasting! Op de Profort+ zit tien jaar garantie.

De gevelbekleding is beschikbaar in zes kleuren: wit, crème-wit, parelwit, grijs-beige, lichtgrijs en muisgrijs. Ook de aluminium afwerkingsprofielen zijn er in deze kleuren. De panelen zijn eenvoudig door te monteren. De Profort+ kan naast gevelbekleding in de nieuwbouw en renovatie ook toegepast worden in dakkapellen en dakgootomlijsting. Door de hoge slagvastheid en brandklasse B kun je Profort+ heel goed toepassen op de begane grond van gebouwen.

Deel dit artikel: