MateriaalMateriaal en gereedschap

Modiwood: het duurzame thermisch gecertificeerde hout

Deel dit artikel:

Modiwood staat voor kwalitatieve, onderhoudsarme, duurzame en prachtige houten gevelbekleding. En voor zeer langdurige kwaliteit. Want dankzij het thermisch gemodificeerde hout gaat ModiWood extreem lang mee. Specialist Prospèr Vermeulen vertelt ons alles over het duurzame productieproces, de juiste montage van gevelbekleding én wijst ons op het unieke ModiWood Fire Retardant totaalpakket.

De voordelen van gemodificeerd hout

Prospèr is Research & Development Manager bij Fetim Group. ModiWood is een van de merken die onder de vlag van Fetim Group vallen. Prospèr: “ModiWood gevelbekleding werd ruim vijftien jaar geleden op de Nederlandse markt geïntroduceerd. De toepassing van gemodificeerd hout was toen echt uniek. Het zorgt ervoor dat hout extra duurzaam wordt.”

Gemodificeerd hout, wat houdt dat dan precies in? “Via thermische modificatie maak je hout zo sterk en onderhoudsarm mogelijk. Het modificatieproces duurt ongeveer 24 uur. Het hout wordt hierbij meerdere malen verhit tot een temperatuur van 212 °C, zonder de toevoeging van chemische middelen. Dit proces zorgt er onder andere voor dat hemicellulose en lignine uit het hout verdwijnen. Dit zijn de voedingsbodems voor schimmels. Nu deze elementen eruit zijn, kunnen schimmels niet meer op het hout leven en het hout dus niet aantasten. Het proces zorgt er ook voor dat het hout minder vocht opneemt waardoor het minder zwelt en krimpt. Normaal valt hout in een duurzaamheidsklasse 4 tot 5. Door deze thermische modificatie wordt dit klasse 1 of 2. Dat betekent dat een plank in plaats van vijf jaar, nu wel 25 jaar mee kan gaan. Dat is natuurlijk erg duurzaam.”

Duurzaam bosbeheer

Als professionele bouwer kies je met ModiWood voor een duurzame oplossing. ModiWood wordt namelijk gemaakt van FSC®- en PEFC-hout, afkomstig uit bossen in Noord-Europa die duurzaam beheerd worden. De bosplantages zijn zo ingericht dat ook de generatie na ons op een verantwoorde manier van hout is voorzien. “We werken met zogenoemde commerciële bospercelen. Zo’n perceel is na 80 jaar rijp om er bomen uit te kappen. Welke dit zijn, wordt via GPS volledig in kaart gebracht. Het gewonnen hout is dus altijd te traceren. Op de plek waar de bomen zijn gekapt, plant men vervolgens vier nieuwe boompjes. Zo zorg je ervoor dat het bos blijft bestaan.”

Brede gecertificeerde keuze

Nadat een boom is gekapt, gaat hij naar de houtzagerij. “Daar worden de bomen met precisie gezaagd zodat er een zo optimaal mogelijke plank uitkomt. Vervolgens worden de planken gedroogd, zodat ze stabiel zijn. Daarna gaan ze naar de fabriek waar ModiWood-panelen gemaakt worden. Hier worden de planken thermisch gemodificeerd en krijgen ze hun uiteindelijk vorm. Denk daarbij aan een Rabat, Fins Rabat, Zweeds Rabat of bijvoorbeeld een Rhombus of één van de andere modellen. De keuze is groot met diverse series, categorieën en kleuren. Naast een breed scala aan gevelplaten biedt ModiWood ook vlonderplanken en palen aan. Naast FSC® en PEFC, voldoen alle producten aan het KOMO-keurmerk. Zo weet je als professional zeker dat het product voldoet aan de eisen rondom bijvoorbeeld vormvastheid en maatvoering.”

Voldoende ventilatie en juiste regels

ModiWood besteedt veel aandacht aan de levensduur van de producten. Toch zijn er uiteraard een aantal zaken waar je op moet letten als je de houten gevelplaten toepast. “Allereerst is ventilatie belangrijk. Hout mag nat worden maar niet nat blijven. Houd daarom altijd 20 cm afstand tussen de gevelbekleding en het maaiveld. Zorg bovendien altijd voor een schoorsteeneffect waardoor planken weer droog kunnen worden. Dat betekent dat de doorgaande ventilatie achter de delen minimaal 20 mm diep is en dat de ventilatiekolom minimaal 500 mm2 is. Ook zorg je altijd, zowel onder als boven, voor een onbelemmerde ventilatieopening over de volle lengte van 10 mm breed.”

Prospèr benoemt nog een belangrijk aandachtspunt om de juiste ventilatie en vochtregulatie te garanderen. “Het folie achter de gevelbekleding zorgt ervoor dat vocht wel naar buiten gaat, maar niet naar binnen trekt. Als verwerker moet je dus goed opletten dat de regels dik genoeg zijn en het bevestigingsmateriaal niet door de bouwfolie heen gaat. Bij bevestiging van hout op hout is de minimale hechtlengte van een nagel tweeënhalf keer de dikte van het hout. Bij een schroef is dit minimaal twee keer. Dat betekent dus dat je rekening moet houden met de dikte van je regel. Wij adviseren verduurzaamde regels van 28×58 mm. Nieten en T-nagels zijn overigens niet toegestaan, want die trekken de plank uiteindelijk los.”

Dilatatie en andere tips

Een ander belangrijk punt is dat je verschillende delen met enige speling op elkaar moet aanbrengen. “Om de duurzaamheid te garanderen moet je delen nooit ‘koud’ tegen of op elkaar verwerken. Met wat millimeters speling zorg je voor dilatatie en dat de planken na vochtigheid weer lekker droog kunnen worden. Is schilderonderhoud nodig, dan kun je er bovendien bij.”

Prospèr noemt nog een aantal belangrijke aandachtspunten. “Een nagelkop moet bij montage altijd gelijk liggen met het oppervlak van de plank. Sla deze er dus niet te diep in, want dan krijg je een soort van kopshout en dat neemt vocht op. Geef je klanten ook mee dat ze het gevelhout een paar keer per jaar moeten schoonmaken. Dat mag overigens nooit met een hogedrukreiniger. Er zijn gewoon een aantal dingen waar je bij montage en gebruik op moet letten. Daar hebben we verwerkingskaarten voor en in elk pak ModiWood in de Bouwmaat-vestigingen vind je een handig verwerkingsvoorschrift, een soort snelstartgids. Uiteraard zijn er ook uitgebreide verwerkingsvoorschriften beschikbaar.”

 

ModiWood Flame Retardant: brandveilig totaalpakket

ModiWood innoveert continu. Hierbij is alles erop gericht dat het eindproduct zo zorgeloos mogelijk is voor de professionele bouwer en zijn klanten. Een mooi voorbeeld daarvan is ModiWood Flame Retardant. Een zeer brandveilig totaalpakket van gevelfolie, regelwerk én houten gevelbekleding. Een slimme totaaloplossing voor de professionele bouwer.

“In het Bouwbesluit, en straks ook in het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL), staat dat een houten gevel veelal aan brandklasse B moet voldoen. Er wordt vaak gedacht dat, wanneer alle losse onderdelen van een gevel brandklasse B hebben, de totale gevel klasse B heeft. Maar dat is niet zo, want de elementen in een systeem kunnen de brandbaarheid op verschillende manieren beïnvloeden. Kies je voor ModiWood Flame Retardant, dan weet je 100% zeker dat het hele concept van folie, regelwerk en gevelbekleding voldoet aan de eisen. In deze samenstelling is het namelijk door de test gekomen. Hierdoor heb je met de Wkb straks ook sneller je bouwvergunning en ben je ervan verzekerd dat je voldoet aan de eisen. Echt een unicum waar je als professionele bouwer flink van kunt profiteren!”

Meer lezen

Deel dit artikel: