KlussenMateriaal

Houtreparatie bij lage temperaturen

Deel dit artikel:

Ook in winterweer gaan veel werkzaamheden gewoon door. Zoals houtreparatie. Maar hoe ga je nu om met de winterse invloeden bij het repareren van hout? Samen met Reapir Care delen we in dit artikel 3 handige tips.

1. Bewaar houtreparatieproducten op kamertemperatuur

Houtreparatiepasta’s worden stug bij lage temperaturen en dat maakt het mengen een stuk zwaarder. Daardoor ben je misschien geneigd om sneller – en dus te vroeg – te stoppen met mengen. Dit is een groot risico, want een onvolledig vermengde pasta hardt niet volledig uit en kan dus nooit tot een duurzame reparatie leiden. Bewaar de producten daarom op kamer- of keettemperatuur, of in elk geval in een ruimte die warmer is dan de werkomgeving. Zo blijven de pasta’s makkelijk te mengen.

2. Meet het vochtgehalte van het hout

Als de temperatuur van een oppervlak onder de omgevingstemperatuur ligt, kan er condensatie optreden. Dit is het zelfde effect als je bijvoorbeeld met een bril vanuit de koude buitenlucht een warme ruimte binnenkomt. Bij houtreparatie kan condens voor te vochtig hout zorgen, waardoor de pasta zich niet of nauwelijks aan het hout hecht. Dit risico loop je met name aan het begin van de ochtend, na een koude nacht. Meet daarom voor het fixeren altijd eerst het vochtgehalte van het hout. Dit mag maximaal 18% zijn. Start nooit met repareren als het vochtgehalte hierboven ligt.

3. Plak de reparatie af

Hoe lager de temperatuur, hoe langer het uithardingsproces duurt. De kou onttrekt warmte aan het chemische proces en dat vertraagt de uitharding. Daarbij heeft de wind vaak een versterkend effect, dat ook wel bekendstaat als de windchill-factor. Ons advies? Plak de reparatie ruim af, bijvoorbeeld met bubbeltjesplastic. Zo creëer je een geïsoleerd ‘kamertje’ waarbinnen de lucht stilstaat en dat zorgt voor een snellere uitharding. Daarnaast is het advies natuurlijk om een reparatiepasta te gebruiken die toepasbaar is bij lagere temperaturen. Zo ben je altijd verzekerd van acceptabele uithardingstijden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Repair Care.
Deel dit artikel: