GereedschapMateriaal en gereedschap

Kies stap voor stap de juiste lijmkam

Deel dit artikel:

Voordat je tegels gaat leggen, moet je beslissen welke lijmkam je gaat gebruiken. Er is geen standaard lijmkam die je voor elke soort tegel kunt gebruiken. Je keuze hangt af van de ondergrond, lijmkeuze, de grootte en het type tegel dat je plaatst. Bepaal allereerst welke maat je moet gebruiken en of je voor een lijmkam met ronde of vierkante vertanding kiest voordat je met het tegelwerk begint.

De basis

Voor een goede hechting moet minimaal 85% van het oppervlak onder de tegel in een droge zone (de meeste vloeren) bedekt worden. In natte ruimtes (badkamer, douches) moet 95% ingesmeerd worden. Kies daarom voor een lijmkam die deze dekking onder de tegel levert. Een algemene regel is: hoe groter de tegel, hoe groter de vertanding. Het is daarom altijd beter om een grotere lijmkam te gebruiken dan je eigenlijk nodig hebt. Een beetje extra lijm onder een tegel is prima, niet genoeg lijm onder de tegel is onacceptabel.

Belangrijk

Om zeker te zijn dat je de juiste vertanding hebt, controleer je dit door de tegel op de gebruikelijke manier te plaatsen, hem omhoog te trekken en de achterzijde te bekijken. Er mogen geen lijmrillen zichtbaar zijn en de lijm moet zowel de achterkant van de tegel als de ondergrond volledig bedekken. Is dit niet het geval? Gebruik dan een grotere vertanding.

fout

Opgelet: niet draaien!

Breng de lijmribbel altijd in een rechte lijn aan! Je slaat dan geen lucht op. Ga niet draaien en houd een constante hoek aan bij het smeren. Als je te veel varieert, wordt de lijm ongelijkmatig verdeeld. Probeer minimaal een hoek van 50 tot 60 graden aan te houden om meer lijmhoogte te creëren.

Plaats de tegel in het lijmbed en ‘wel’ (schuivende beweging met wat druk) deze in de tegengestelde richting van je lijmbed. Je duwt de lijmribbels dus tegen elkaar aan. Dit zorgt ervoor dat je tegel de juiste dekking krijgt. Dubbel verlijmen helpt altijd! Een 45 graden lijmkam, waarbij de vertanding onder een hoek van 45 graden gebogen is, zorgt voor een hoger lijmbed en een gelijkmatigere hoogte.

Bepaal de maat van de lijmkam

De grootte van de tanden en hun onderlinge afstand bepalen de maat van de lijmkam en de hoeveelheid lijm die de lijmkam op de ondergrond of tegel achterlaat als je het uitspreidt.

Bouwmaat heeft twee typen RUBI tegellijmkammen in het assortiment; de vierkante inkeping en de ronde inkeping. Voor de bepaling van de maat is er geen verschil, ze worden op dezelfde manier gemeten. Het eerste getal is de afstand tussen de tanden (inkepingen), het tweede getal is de diepte van de inkeping.

Over het algemeen kan je het volgende aanhouden:

Mozaïek

Dit zijn kleine tegels en hiervoor gebruik je de kleinste vertanding, de 3 x 3 mm lijmkam, om te voorkomen dat de lijm door de voegen komt.

Wandtegels

Voor de meeste wandtegels van 15 x 15 cm tot 20 x 25 cm gebruik je een vertanding van 6 x 6 mm. Voor grotere tegels adviseren we een 8 x 8 mm lijmkam te gebruiken. Afhankelijk van de ondergrond zijn wandtegels van 30 x 60 cm het beste te verlijmen met een vertanding van 10 x 10 mm.

Vloertegels

Voor vloertegels tot 50 cm kan je prima een 10 x 10 mm vertanding gebruiken. Een 12 x 12 mm lijmkam is ideaal voor het verlijmen van grote vloertegels van 60 x 60 cm. Zijn de vloertegels nog groter, gebruik dan een kam met vertanding van 15 x 15 mm. Bij het verwerken van grootformaat tegels is het verstandig om de tegels dubbel te verlijmen. Dit is belangrijk voor de hechting.

DUBBEL VERLIJMEN: DE ‘BUTTERING FLOATING’-METHODE

Een specifieke methode om een tegel voor 100% te voorzien van lijm, is door deze dubbel te verlijmen. Dus zowel op de tegel als op de ondergrond lijm aanbrengen. Dit heet ook wel ‘Buttering Floating’.

  • Voor een perfecte hechting! Bij dubbel hardgebakken tegels is het belang rijk dat je deze methode toepast omdat dit type tegel bijna geen vocht opneemt.
  • Je mengt eventuele antikleefstof van het bakproces.
  • Je zorgt dat stempeling van de tegel wordt weggewerkt

De 45 graden lijmkam

Lijmkammen met de vertanding gebogen onder een hoek van 45 graden voorkomen overbelasting van je pols. Je hebt daarnaast minder kracht nodig om de tegellijm te verdelen. Omdat de kammen een schuine vertanding hebben, staat de kam recht op de tegel. Hierdoor blijft de lijmril over het oppervlak overal hetzelfde. Gebruik je het ‘tile level’-systeem, kies dan ook voor een 45-graden lijmspaan. Voor tile level-systemen is een 4 mm hoogte te adviseren. Heb je een 10 x 10 mm vertanding in 45 graden, dan levert dit ongeveer een 5 mm lijmril op. Bij een gewone 10 x 10 mm vertanding varieert de hoogte tussen de 3 en 4 mm, afhankelijk van hoek waarin je deze kam houdt.

Gebruik je een ronde of vierkant getande lijmkam?

Een 10 mm lijmkam met ronde vertanding en een 8 mm vierkant vertande lijmkam zorgen allebei voor een 3 mm dikke lijmlaag onder de tegel. Welke keuze maak je dan? De verschillende vorm van de vertanding bepaalt hoe eenvoudig de tegel volledig in de lijmlaag kan worden geplaatst. In principe is het eenvoudiger om een tegel in een lijmbed te plaatsen die met een ronde vertanding is gemaakt dan met een vierkante vertanding.

De lijmrillen die met een vierkante vertanding zijn gemaakt, hebben de neiging om aan weerszijden in te ‘storten’ wanneer je de tegel in het lijmbed plaatst.
Door de tegel in het bed van vierkante rillen te duwen, worden de ruggen als het ware vanaf de bovenkant van de ril omgevouwen en vervolgens verspreid. Een ronde vertanding spreidt de lijm uit wanneer een tegel in het bed wordt geplaatst. Door een tegel in het bed met ronde rillen te duwen, breidt de lijmril zich vanaf de bodem uit met daarbij minder kans op luchtinsluiting.

Persoonlijke voorkeuren

Je persoonlijke voorkeur helpt ook om te bepalen welke specifieke lijmkam je wilt gebruiken. Dat geldt ook voor het advies van de lijmfabrikant. Raadpleeg dit als je twijfelt over de vloer en de gekozen lijm.

Deel dit artikel: