GereedschapMateriaal en gereedschap

Waar moet je op letten als je gereedschap koopt?

Deel dit artikel:

Jij bent vakman. Je verstaat je vak. Je hebt een bus vol gereedschap dat jij feilloos weet te vinden. Altijd het juiste materiaal voor alle voorkomende klussen heb je bij de hand. Wanneer je iets nieuws aanschaft, doe je dat bewust en weloverwogen. Jij levert zelf óók kwaliteit en je werkt dus graag met kwalitatief goed materiaal. Omdat je dagelijks met je gereedschap werkt, vind je het belangrijk dat het handig, veilig en betrouwbaar is in gebruik. Professioneel materiaal én van een gevestigd merk. Dat vind jij ongetwijfeld van groot belang. We zetten alles nog eens op een rijtje voordat je tot de aanschaf van je nieuwe gereedschap overgaat.

Gereedschap kopen? Koop een merk!

Gereedschappen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. En natuurlijk heb je goedkoop en duur gereedschap. Wanneer je slechts twee keer per jaar een stuk gebruikt, maakt de kwaliteit niet zoveel uit. Maar jij bent vakman. Daarom is het een goed idee dat je kiest voor een stuk gereedschap van een gerenommeerd merk. Merken zoals Festool, Makita, DeWalt en Milwaukee staan al jaren bekend als echte kwaliteitsmerken. Koop je gereedschap van een van deze merken, dan weet je zeker dat je hier jarenlang plezier van hebt. Investeer in een goed arsenaal aan gereedschap. Een kist of bus met een behoorlijke inhoud. Een investering waar je jaren plezier van hebt.

Kijk naar de veiligheid

Met gereedschap werken betekent dat je met puntig en scherp materiaal werkt. Hoe secuur je ook werkt, een ongeluk zit in een klein hoekje. Losschietende onderdelen wil je voorkomen en daarom is goed gereedschap voorzien van een keurmerk. Eén van die keurmerken is GS. Dit staat voor ‘Geprüfte Sicherheit’. Je weet dan dat je een goed stuk in handen hebt.

CE-keurmerk
Een ander belangrijk keurmerk is de CE. Het betekent dat het gereedschap aan de EG-Veiligheidsrichtlijnen voldoet. VDE en TÜV zijn eveneens keurmerken die de veiligheid van jouw gereedschap waarborgen. Wanneer je gereedschap gaat kopen, kijk dan of het is voorzien van één of meerdere van deze keurmerken. Dan weet je zeker dat het goed gereedschap is.

Wat voor materiaal?

De hardheid van het metaal dat is gebruikt in je gereedschap, is belangrijk voor de kwaliteit. Handgereedschap gemaakt van gehard staal heeft hier de voorkeur. Om er zeker van te zijn dat je je klusgerei van gehard metaal koopt, kan je letten op de afkorting HSS. Dit is een specifiek keurmerk die hardheid garandeert. HSS is een afkorting van ‘High Speed Steel’. Het is een hoog kwalitatieve staallegering. HSS is aanzienlijk beter bestand tegen slijtage dan werktuigstaal (WS). op de verpakking van vele gereedschappen kom je HSS tegen. De prijs van HSS-gereedschap ligt hoger dan die van WS-producten maar die verhouding is evenredig aan de kwaliteit.

Wat voor handgreep zoek je?

Handgrepen van gereedschap bestaan bijna altijd uit metaal, hout of kunststof. Als vakman ben je veel met je gereedschap bezig. Laat goedkoop klusgerei liggen wanneer je tot aanschaf overgaat. Het kan namelijk zijn dat handgrepen van goedkoop gereedschap snel loslaten. Ga voor veilig en kies voor een duurzaam stuk gereedschap.

Reviews op internet

Wanneer je op internet zoekt op het gereedschap dat je nodig hebt, vind je vele reviews en filmpjes van het betreffende stuk gereedschap. Handig om te kijken hoe het eruit ziet en hoe het in de praktijk werkt. Alle gevestigde merken presenteren hun belangrijkste stukken gereedschappen in duidelijke en aansprekende video’s. Zo zie je op voorhand hoe het materiaal in de praktijk werkt. Voor je gereedschap aanschaft is het dus handig even op internet te kijken. Kijk bijvoorbeeld op het YouTube kanaal van Bouwmaat.

Zelf bewust kiezen

Goed materiaal, goede keurmerken. Wanneer je gereedschap gaat kopen, zijn dit belangrijke punten. Maar wat minstens zo belangrijk is, is de wijze waarop je het materiaal zelf hanteert. Je wilt dat het lekker in je hand ligt. En vooral ook dat je er goed mee kunt werken. Dagelijks bruikbaar en geschikt voor diverse klussen. Dat is jouw ideale gereedschap.

Tip: neem verschillende soorten van een bepaalde type in je hand en vergelijk zelf wat lekker werkt en goed in je hand ligt. Kom langs bij Bouwmaat om een goede vergelijking te maken. Onze vakkundige verkopers helpen je graag bij het maken van een definitieve keuze.

Kom langs in een van onze vestigingen

In de vestigingen van Bouwmaat hebben we alle merken professioneel gereedschap voorradig. In de overzichtelijke schappen vind je al het materiaal voor jouw klussen. Ons personeel is deskundig en heeft jarenlange ervaring op het gebied van bouwmateriaal en gereedschap. Voor het beste advies kom je gewoon langs.

Meer lezen

Deel dit artikel: