Deel dit artikel:

Spijkers, schroeven en moeren zijn allang niet meer de enige manier om iets te bevestigen. Lijmen en kitten worden steeds sterker, beter en efficiënter. Bij Bouwmaat staan lijmen en kitten al jaren in de top tien van materialen die als warme broodjes over de toonbank gaan. Om een goed beeld te krijgen van ons aanbod, vind je hieronder een overzicht van soorten lijmen en hun toepassingen.

In dit artikel:

Lijm of kit

Wat is het verschil tussen lijm en kit? Om een goede keuze te maken in lijm, is het belangrijk hierin onderscheid te maken. Lijmen zijn ontwikkeld om twee delen aan elkaar vast te hechten. Kitten zijn in principe bedoeld om naden en kieren af te dichten. Kitten behouden een zekere mate van elasticiteit. Bij lijmen is dit juist vaak niet de bedoeling. Deze harden uit, zodat de te lijmen delen goed gefixeerd zijn.

Montagelijm

Montagelijm is bedoeld om materialen te bevestigen aan een wand, vloer of plafond. Deze lijm is bijzonder geschikt voor het bevestigen van plinten tegen een muur. Montagelijm heeft bovendien vullende eigenschappen. Dit is handig wanneer de ondergrond niet vlak of poreus is. De lijm zorgt voor een sterke verbinding tussen de te verlijmen delen, ook als deze niet precies op elkaar passen.

Houtlijm

Deze soort lijm is bedoeld om houten delen te verbinden. Er zijn diverse soorten houtlijm. Zo wordt er onderscheid gemaakt op basis van het soort hout. Kijk of je te maken hebt met hard hout of zacht hout. Afhankelijk hiervan kies je het type houtlijm. Maar ook maakt het uit of je lijm binnen of buiten toepast. Welke lijm je kiest hangt ook af van de vochtbestendigheid en weersinvloeden mee in de keuze voor je lijm.

Constructielijm

Dit type lijm is een heel sterke, bruisende lijm. Meestal worden er houtconstructies mee gelijmd, waaraan hoge eisen worden gesteld. De lijm zet door de bruisende werking uit. Dit maakt constructielijm geschikt om delen te verlijmen die niet goed op elkaar passen.

Tweecomponentenlijm

De lijm die voor een heel sterke verbinding zorgt, is zogenaamd twee componentenlijm. Deze lijm krimpt niet en zet ook niet uit. Het is goed bestand tegen water. Deze lijm is minder handig bij grote oppervlakken.

PVC-lijm

Deze lijm wordt uitsluitend toegepast bij PVC leidingwerk. De lijm zorgt ervoor dat de te verlijmen delen met elkaar versmelten. Binnen enkele seconden is een verbinding ontstaan die niet meer los te krijgen is. Dit is ideaal bij afvoeren en rioleringen die absoluut waterdicht moeten zijn. Deze lijm werkt niet bij het verlijmen van andere plasticsoorten. Bekijk ons assortiment online!

Tegellijm, welke lijm kies je?

Tegellijm gebruik je bij het lijmen van tegels op poreuze ondergronden zoals gasbeton, gipsblokken, hout of spaanplaat. Welke lijm je gebruikt hangt dus samen met het materiaal. Er is een verschil tussen het betegelen van wanden en van vloeren. Op basis hiervan is een splitsing te maken tussen poederlijm en pastalijm. Pastalijmen zijn niet geschikt voor het betegelen van vloeren. De lijm kan weinig druk aan. Dit type lijm heeft lucht nodig om te drogen. Vloertegels laten minder lucht door en daardoor duurt het droogproces te lang.
Pastalijmen zijn wel geschikt voor wanden. Pastalijm is kant-en-klaar en direct toe te passen. Poederlijm is zowel op vloeren als op wanden toepasbaar. Een voordeel van poederlijm is dat er sprake is van een goede verharding. Ook onder vochtige omstandigheden.

Lijm en milieu

Bindmiddelen in lijmen zijn meestal synthetisch. Soms worden natuurlijke materialen gebruikt zoals zetmeel, natuurrubber en caseïne. Synthetische bindmiddelen zijn nog steeds nodig voor houdbaarheid en het verwerkingsgemak. Producenten vervangen gevaarlijke stoffen voor mens en milieu echter zoveel mogelijk. Dat geldt zowel bij synthetische als bij natuurlijke bindmiddelen (deze laatste kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid). De vloeistof in lijmen zijn dan wel watergedragen of bestaan uit vluchtige organische stoffen (VOS-houdende of oplosmiddelhoudende lijmen). De watergedragen lijmen hebben vanuit milieu-hygiënisch oogpunt de voorkeur. Nadeel van watergedragen lijmen is de veel langere droogtijd. Organische oplosmiddelen zijn brandbaar. Ze kunnen schadelijk zijn bij intensieve en langdurige inademing. Welke lijm je kiest, hangt dus ook samen met jouw ideeën over het milieu.

Welke lijm kies je?

Wanneer jij op zoek bent naar de beste lijm voor je klus, kijk je snel  in de categorie “lijmen” in onze webshop. Hier vind je een keur aan lijmen, geschikt voor elke klus. Welke lijm je ook zoekt, voor het beste resultaat kom je naar Bouwmaat. Bekijk ons assortiment online of kom naar een van onze vestigingen.

Deel dit artikel: