Deel dit artikel:

Tegelen is vakwerk en het eindresultaat staat of valt met de juiste lijm. Dat weet jij als professionele bouwer als geen ander. Je tegellijmkeuze is onder andere afhankelijk van de ondergrond en het soort tegel. Soms zijn de eisen simpel en is je keuze snel gemaakt, soms is het complexer. Zie jij zo nu en dan door de bomen het bos niet meer? Aan de hand van de SCHÖNOX Q-Serie lopen we een aantal situaties en oplossingen met je door.

Ga voor de perfecte keuze

SCHÖNOX introduceerde jaren geleden de zogenaamde de Q-Serie, ook wel bekend als de Q-familie. Het idee achter dit ‘tegellijmhuishouden’ is dat jij als professionele bouwer voor elke situatie de juiste oplossing voorhanden hebt. De ruime keuze en de gegarandeerde kwaliteit (onder andere dankzij SCHÖNOX Q-TEC) zorgen daarvoor.

De lijmen zijn lekker smeuïg en standvast, wat het verwerken nèt even wat makkelijker maakt. In de loop der jaren was er flink wat ‘gezinsuitbreiding’. Hierdoor werd het totale toepassingsgebied steeds weer groter én beter. Maar wanneer is welke lijm de juiste keuze? We zetten een aantal familieleden voor je op een rij.

SCHÖNOX Q2: dagelijkse toepassingen

De SCHÖNOX Q2 staat in de familie ook wel bekend als ‘de economische’ en is geschikt voor wand en vloer. Het is een normaal afbindende flexlijm voor al jouw klassieke uitdagingen en dagelijkse toepassingen. Je gebruikt de Q2 onder andere voor het verlijmen van grestegels of keramische tegels volgens de dun- of middelbedmethode. Toepasbaar op verwarmde vloeren en stofgereduceerd.

SCHÖNOX Q6 W: veelzijdig voor witkleurig

De SCHÖNOX Q6 W, ook wel ‘de veelzijdige’ genoemd, is de beste oplossing voor projecten met hogere eisen. De W-variant is een universele, witte en stofarme poederlijm met lichtgewicht vulstoffen. Deze lijm pak je voor alle gangbare legmethodes als dun-, middel- en dikbedverlijmingen. Hij is zelfs als vloeibedlijm inzetbaar. De Q6 W is ideaal voor lichtgekleurde wandtegels of lichtkleurig voegwerk maar ook voor de verlijming van glasmozaïek. Met de Q6 W kun je na 12 uur al voegen, dus deze lijm is ook een goede keuze als er snel weer gebruik moet worden gemaakt van een ruimte of wanneer je zelf zo snel mogelijk door moet. Deze poederlijm is bovendien sterk stofgereduceerd. De slimme samenstelling zorgt voor ongeveer 90% minder stof tijdens het aanmaken, wat overlast voor je klant beperkt en waardoor jij prettiger werkt. De SCHÖNOX Q6 W is dus een flexibele en betrouwbare oplossing met een hoge prestatie die je ook nog eens eenvoudig verwerkt.

SCHÖNOX Q-TEC: voor extra zekerheid

Het is een feit dat de technische eigenschappen van lijm veranderen bij verschillende watertoevoegingen. Vooral de hechttrekwaarden worden minder bij veel watertoevoeging. Iedere lijm van de Q-familie is bouwfysikalisch getest en voorzien van SCHÖNOX Q-TEC. Zo weet je zeker dat de technische eigenschappen van de lijm boven de normaal vastgelegde waarden blijven, onafhankelijk van de watertoevoeging. In alle aangegeven mengverhoudingen voor iedere toepassing veilig! 

SCHÖNOX Q8: de duurzame lichtgewicht

Ook met de Q8 heb je een sterk stofgereduceerde poederlijm te pakken. Het meest opvallende aan de Q8 lijm is de unieke verbruiks-en verwerkingsoptimalisatie. Dankzij de lichtgewicht toeslagstoffen gebruik je namelijk veel minder per vierkante meter, waardoor je met een zak van 15 kg net zoveel lijmt als met een zak van 25 kg! De 15 kg verpakking is lekker handzaam en een stuk makkelijker te dragen.

Deze speciaallijm bestaat voor circa 50% uit duurzame grondstoffen. In combinatie met het minimale verbruik en minder CO2-uitstoot door lichter vervoer, maakt dat de Q8 de perfecte poederlijm als je voor een milieubewuste oplossing gaat. SCHÖNOX Q8 is geschikt voor wanden en vloeren en is volgens de dun-, middel- of vloeibedmethode inzetbaar.

SCHÖNOX Q9 W: snelle alleskunner

Dit is een sneldrogende, trashoudende en standvaste poederlijm. Deze lijm is zowel buiten als binnen in te zetten en is geschikt voor alle gangbare legmethodes. We lichten hier de W-variant uit van deze alleskunner: een witte lijm die door zijn zogenoemde kristallijne afbinding zeer geschikt is voor het verlijmen van verkleurings- en vervormingsgevoelige natuursteensoorten. De Q9 W is ook snel wan er kan na slechts drie uur al gevoegd worden. Deze lijm levert een topprestatie in eigenlijk alle situaties. Hij kan alles, heeft dus een extreem snelle belastbaarheid en zo kun jij efficiënt en snel met één lijm uit de voeten.

SCHÖNOX Q12: zeer flexibel

De Q12 wordt wel eens bestempeld als de specialist binnen de Q-familie. Deze lijm heeft ontkoppelende eigenschappen, is vezelversterkt, sterk stofgereduceerd én als S2-lijm gekenmerkt. Dat maakt de lijm uitermate geschikt voor de verlijming van (dunne) grootformaat tegels of slabs. De enorm flexibele poederlijm is ook toepasbaar op zeer jonge, hechtende zandcementdekvloeren zonder en mét vloerverwarming.

SCHÖNOX Q20 HYBRID: rechtstreeks grootformaat leggen

Deze lijm profiteert van de zogenoemde HYBRID-Technologie (een samenvoeging van de beste eigenschappen van cement en gips) die ook al in veel andere SCHÖNOX-producten wordt toegepast. Hierdoor is hij zeer geschikt voor het rechtstreeks (dus zonder gronderingslaag) aanbrengen van grootformaat tegels op calciumsulfaat gebonden (anhydriet) dekvloeren. Dit kan al bij een maximaal restvochtpercentage van 1,0 CM%. Oók bij vloerverwarming! Let op, je past de Q20 HYBRID alleen binnen toe.

Deel dit artikel: