InspiratieVakwerk

Thomas Verhoef

Deel dit artikel:

Thomas “Ik voer een project het liefst van A tot Z uit”

Een van de bekendste bouwers van ons land is ongetwijfeld Thomas Verhoef. Zestien jaar lang voerde hij in het televisieprogramma Eigen Huis & Tuin grote en kleine klussen uit. Wie denkt dat hij, nu hij niet meer wekelijks op televisie te zien is, gestopt is met timmeren, heeft het mis. Hij is namelijk fulltime bouwprofessional en runt zijn eigen bedrijf.

Timmeren is Thomas zijn passie. “Ik weet eigenlijk niet beter dan dat ik altijd al timmerman wilde worden. Van wie ik het heb, geen idee, maar als kind was ik eindeloos met hout in de weer. Dan maakte ik bijvoorbeeld een aanhangwagen voor mijn skelter of een nachtkastje met een lade zo schots en scheef dat het niet open of dicht kon. Het maakte me niet uit, ik vond het leuk om te doen.”

Van tegelen tot stucwerk en van elektra tot loodgieterswerk

Toen hij op zijn vijftiende van school kwam, ging hij meteen de bouw in. Eerst bij een timmerman en later bij een grote bouwonderneming. Na zeven jaar startte hij zijn eigen bedrijf. “Je kunt het zo gek niet bedenken of ik maak het. De ene keer is dat een kast, de andere keer een badkamer of een keuken en dan plaats ik weer een dakkapel. Omdat ik alles in het vakgebied interessant vind en het ook gewoon wil kunnen, doe ik naast het timmerwerk eigenlijk alles zelf. Van tegelen tot stucwerk en van elektra tot loodgieterswerk. Juist die afwisseling vind ik fijn. Toch ligt mijn hart nog steeds vooral bij hout. Dat vind ik zulk fijn materiaal en je kunt er hele mooie dingen mee maken. Ik ben hout eigenlijk nooit zat.”

Passie voor het vak

Dat hij passie voelt voor zijn vak, vindt hij belangrijk. “Dat is ook wat vakmanschap volgens mij inhoudt, iets maken met passie. Dus niet omdat het moet of omdat je er geld mee kunt verdienen, maar omdat je het zo graag doet. Dan ga je voor je klanten tenslotte net iets verder en wil je tot het beste resultaat komen. Als je gepassioneerd bent, wil je het beter doen dan een ander. Dat voel ik precies zo. Maar niet iedere dag hoor” lacht Thomas. “Natuurlijk heb ik ook weleens geen zin. Dat komt ook omdat ik het al heel lang doe. Gelukkig zijn er weinig van dit soort momenten. Het voordeel van mijn werk is dat het heel afwisselend is en dat maakt het bijna altijd leuk.”

Een goed resultaat geeft voldoening

Thomas vindt het fijn om met zijn handen te werken, om niet elke dag op dezelfde plek te zijn en zich steeds met andere projecten bezig te houden. “Maar vooral om van iets lelijks, iets moois te maken. Een goed resultaat geeft me echt voldoening”, legt hij uit. Het liefst verzorgt hij het complete plaatje. “Dat ik bijvoorbeeld een keuken plaats, de wanden betegel, de koven timmer en ze vervolgens ook stuc. Ik vind het lastig om dingen uit handen te geven, misschien omdat ik best perfectionistisch ben. Ik voer een project het liefst van A tot Z uit. Die veelzijdigheid is mijn specialiteit.”

Eigen huis compleet gestript

Thomas werkt graag alleen, maar haalt tegelijkertijd ook plezier uit het contact met collega’s. “Met collega’s om je heen is het natuurlijk een stuk gezelliger werken dan wanneer je alleen naar je radiootje luistert. Bovendien is het voordeel van werken met andere vakmensen dat je naar elkaar kunt kijken en van elkaar kunt leren. Dat is erg waardevol.” Thomas heeft als timmerman al ontelbaar veel projecten uitgevoerd. Toch is hij het meest trots op zijn eigen huis in Oud-Beijerland, dat hij samen met zijn vriendin volledig heeft gestript en opnieuw heeft opgebouwd. “We hebben alles zelf bedacht en gemaakt. Van de kasten tot de wastafel en van de badkamer tot de zithoek. We zijn er misschien een beetje in doorgeslagen”, grinnikt hij.

Geen ambitie voor doorbraak als tv-klusser

Thomas had in 2001 totaal geen ambities om door te breken als tv-klusser. “Ik ben in Oud-Beijerland letterlijk van de bouwsteiger geplukt door een talentscout. Hij was op zoek naar een klusser en kwam via via bij mij terecht. Hij vroeg of ik op televisie iets wilde uitleggen over mijn werk. In eerste instantie vond ik dat niet zo’n goed idee. Maar hij stond erop, dus heb ik het toch gedaan.” Thomas kreeg niet direct een glansrijke televisiecarrière voorgeschoteld. “Ze vonden me te jong, ik was 21. Pas twee jaar later benaderden ze me of ik Eigen Huis & Tuin wilde presenteren. Een week later stond ik voor de camera. Het ging allemaal heel snel.”

JURYLID EN PRESENTATOR VAKWERK AWARDS 2022

Thomas’ optreden in Eigen Huis & Tuin heeft hem meer opgeleverd dan alleen bekendheid. Hij is gevraagd te jureren voor de Vakwerk Awards 2022 en tijdens het Bouwfestival XXL maakt hij de winnaars bekend. “Een heel goed initiatief”, vindt Thomas. “Die mensen mogen wel eens in het zonnetje gezet worden. De meeste bouwers maken hele mooie dingen. Goed dat daar nu aandacht voor is.” 

Bekijk de genomineerde projecten op vakwerk-awards.nl

Je kunt vanaf mei 2022 stemmen op jouw favoriete project!

Altijd actief gebleven voor eigen bedrijf

Zestien jaar lang was Thomas wekelijks op televisie te zien terwijl hij allerlei bouwklussen uitvoerde. “In het begin was ik er gemiddeld drie dagen in de week mee bezig. Iemand anders voerde de klussen uit en ik hing eigenlijk een beetje de leuke jongen uit. Ik tikte zogezegd de laatste spijker erin voor de camera. Dat voelde niet goed. Ik wilde de projecten zelf maken en dat ben ik toen, met een paar collega’s, ook gaan doen.” Naast zijn werk voor televisie bleef hij actief voor zijn eigen bedrijf. “Ik hield steeds in mijn achterhoofd dat die televisiecarrière ieder moment voorbij kon zijn. Dan wilde ik niet met lege handen staan. Het heeft een lange tijd geduurd, maar toen de producers twee jaar geleden de stekker uit het programma trokken, was ik heel blij dat ik nog gewoon mijn eigen bedrijfje achter de hand had.”

Gewoon een timmerman

Hij mist het televisiewereldje niet. “Het was een leuke en bijzondere ervaring, maar het kostte wel ontzettend veel tijd en energie. Altijd was ik ver van huis en ’s avonds laat pas thuis. Dagen van vijftien of zestien uur werken waren normaal en daarna stond ik vaak nog in de file. Ik vind het heerlijk om nu weer volledig voor mezelf te werken.” Door Eigen Huis & Tuin is Thomas naar eigen zeggen geen andere bouwer geworden. “Ik werk nog steeds op dezelfde manier en met dezelfde passie. Ik ben ook maar gewoon een timmerman, niks meer en niks minder.”

Deel dit artikel: