Deel dit artikel:

Het tegelen van een wand of vloer lijkt op het eerste gezicht eenvoudig. In de praktijk komen er echter veel facetten om de hoek kijken voordat bijvoorbeeld een prachtig betegelde badkamer ontstaat. Bouwmaat legt je uit hoe je in 6 stappen een badkamer kunt betegelen.

Video: Het betegelen van een badkamer

Onder de video staat het stappenplan nader beschreven.

In de bovenstaande video wordt uitgebreid getoond hoe een badkamer betegeld kan worden. Van het gebruik van PCI materiaal bij het gronderen, waterdicht maken tot het verlijmen met PCI Pecicoll en Nanolight. De tegels worden op maat gesneden met de Rubi TZ tegelsnijplank. De vloertegels worden perfect gelegd met het Rubi Delta Tegelnivelleringssysteem

Stappenplan badkamer tegelen

wanden primeren

Stap 1: Wanden primeren

Voordat er gestart kan worden met het daadwerkelijk betegelen, wordt allereerst op de wanden een primer aangebracht op de zuigende ondergrond (zoals gasbeton of gipsplaat). Dit zorgt voor een hechtlaag voor de tegellijm en bescherming tegen vocht.

 

stap 2 waterdicht maken

Stap 2: Natte cel waterdicht maken

Voor het waterdicht maken van de natte cel wordt in dit voorbeeld gebruik gemaakt van de PCI Lastogum dichtset. Breng de waterdichtingspasta met een blokkwast in de hoek aan en plaats een waterdicht manchet inwendig. In de kim, de overgang wand-wand en wand-vloer, wordt kimband geplaatst met de waterdichtingspasta. Laat het kimband doorlopen op de inwendige hoek. Breng vervolgens een tweede laag waterdichtingspasta over het kimband aan.

Waterdicht maken

Rondom de muurplaat wordt ook een waterdicht manchet met tape geplaatst. Breng eerst de waterdichtingspasta rondom de muurplaat aan en plaats hierin nat in nat het manchet tape. Vervolgens wordt het gedeelte van de vloer en wand dat binnen het sproeibereik van de douchekop ligt voorzien van een waterdichtingsmembraam met PCI Lastogum. Met de bijgeleverde roller wordt de eerste laag aangebracht. Na één uur droging kan de tweede laag er kruislings overheen worden gezet. De droogtijd van de PCI Lastogum is twee uur, daarna kan er worden betegeld.

stap 3 wandtegels plaatsen

Stap 3: Wandtegels plaatsen

Trek een verticale lijn op de wand. Gebruik hiervoor een waterpas. Breng de pastalijm met een lijmkam aan en plaats de eerste rij tegels langs de verticale lijn. Een tegeldrager is hierbij een handige hulp. Druk de tegels schuivend in de lijm. Plaats tegelkruisjes haaks op de wand tussen de tegels voor de juiste voegbreedte. Trek vervolgens een horizontale lijn op de wand langs de zojuist aangebrachte tegel. Breng de lijm aan en plak de tegels op dezelfde wijze als de verticale rij. Maak vervolgens het vlak af en gebruik ook hier de tegelkruisjes voor de voegbreedte.

Tegels snijden

Tip: tegel snijden
Het is bijna altijd nodig om tegels op maat te snijden. Een professionele tegelsnijplank is daarbij een zeer efficiënt hulpmiddel dat veel tijd bespaart en weinig breukmateriaal levert. De Rubi TZ is nieuw in het Bouwmaat assortiment en snijdt zonder problemen grootformaat tegels met een dikte tot 21 mm.

Voegen

Stap 4: Wandtegels voegen

Maak eerst het wandtegelwerk compleet af zodat de vloertegels niet vuil worden. Dit betekent dat na de droging het tegelwerk met PCI Nanofug of PCI Nanofug Premium wordt afgevoegd. Meng dit aan met schoon water. Breng de voeg aan met een inwasspaan. Start niet te snel met afsponzen. Controleer voor het afsponzen met de vingertop of er geen voegmiddel achterblijft. Zo niet, dan kunnen de voegen diagonaal worden afgesponsd. Een emmer en sponsspaan zijn hierbij zeer handig.

Stap 5: Vloertegels plaatsen

Trek evenwijdig aan de langste wand een lijn op de vloer. Trek op deze lijn haaks een volgende lijn, nu langs de korte wand. Meet de tegels vervolgens uit. Let op de voeg en symmetrie. Meng de poederlijm met een mixer. Om de tegelvloer geheel vlak te leggen, gebruik de Rubi Delta Levelling System. Uiteraard kunnen de tegels op maat gesneden worden met een tegelsnijplank.

Stap 6: Vloertegels voegen

Na droging worden allereerst de clips van de Rubi Delta Levelling in de lengterichting van de voeg ‘weggeschopt’ waarna met PCI Nanofug Premium op dezelfde wijze als de wandtegels wordt gevoegd.

Wil je meer weten over het leggen van een vloer met het Rubi Delta Levelling System? Bouwmaat legt uit hoe je in 4 stappen een vlakke wand of vloer legt.  

Deel dit artikel: