Duurzaam en hoogwaardig houtherstel met Repair Care

Deel dit artikel:

Herstel en onderhoud aan kozijnen en deuren is vakwerk. Het valt of staat met een passende oplossing en de juiste toepassing daarvan. Repair Care is al jarenlang een gevestigde naam op het gebied van totaaloplossingen in duurzaam houtherstel en -onderhoud. Ralf Knevel is Manager Bouw & Sales Support bij Repair Care. We gaan met hem in gesprek over het repareren met epoxy.

Epoxy, opleidingen en advies

Het brede assortiment van reparatiepasta’s van Repair Care is bekend bij menig bouwer. Ralf: “We staan voor duurzame en hoogwaardige producten voor houtreparatie voor de professionele markt. Kies je voor Repair Care, dan werk je met producten op basis van zuivere epoxy. Dit garandeert een kwaliteit die gelijk is aan, of beter dan hout. Een groot voordeel is dat epoxy elastisch is en meewerkt met het hout. Dat zorgt voor langdurige kwaliteit. De juiste toepassing is wel belangrijk. Mede daarom bieden we gecertificeerde opleidingen aan in het behandelen van houtrot en -schade van niveau 1 tot en met 3. We leiden zo’n 1.000 mensen per jaar op. Daarnaast verzorgen we projectbegeleiding, geven we advies en zijn we een samenwerkingspartner voor woningcorporaties en opgeleide bedrijven.”

Te snel kiezen voor vervangen

In welke situaties kies je dan voor de producten van Repair Care? “Wanneer er herstel nodig is aan geveltimmerwerk of aan kozijnen. Van kleine reparaties van een klein spijkergaatje tot lamineren of een deelvervanging, wat je regelmatig bij monumentale panden ziet. Wat ons opvalt is dat er nog vaak onnodig voor vervanging van een kozijn of deur wordt gekozen, terwijl reparatie heel goed mogelijk is.”
Zonde, volgens Ralf. “Wij hebben weleens onderzocht dat 95% van een kozijn vaak nog goed is, maar dat op basis van de overige 5% wordt besloten om te vervangen. Houtrot vindt vaak in de liggende delen van een kozijn plaats onder andere omdat daar water op blijft liggen. De bovenkant en spijlen zijn dan nog gewoon goed. De keuze om te vervangen wordt vaak genomen op basis van de gedachte dat het meer zekerheid biedt en sneller en goedkoper is. Maar repareren met epoxy staat ook voor langdurige kwaliteit. Het is vaak juist efficiënter en duurzamer dan vervangen omdat je dan ook met het glas, het afkitten en het schilderen van de binnenkant zit.”

De voordelen van epoxy

De voordelen van reparatie met epoxy zijn groot, volgens Ralf. “Het voordeel voor je klant is dat het een zeer duurzame oplossing is, het is zeker minimaal tien jaar goed. Het is sterk en na een schilderbeurt zie je er niks meer van. Het voordeel voor professionals zit onder andere in de verwerking. De reparatiepasta’s van Repair Care zijn zeer goed modelleerbaar en de reparatie zakt niet uit. En nogmaals: kies je voor reparatie in plaats van vervanging dan zorg je ook voor minder kosten en minder rompslomp richting je klant.”

DE ZEVEN STAPPEN NAAR DUURZAAM ONDERHOUD

  1. Verfsysteem verwijderen
  2. Houtaantasting verwijderen
  3. 3. Hecht-/contactvlak fixeren met DRY FIX® UNI klein
  4. Hecht-/contactvlak aanbranden
  5. Reparatie opbouwen en afmessen
  6. Reparatie schuren
  7. Verfsysteem opbouwen

DRY FLEX® 1 2-in-1: snelle reparatie en lamineren

Bij het bepalen van de juiste pasta speelt onder andere de grootte van je reparatie een rol. “Bij reparaties van 5 mm tot 15 mm is Repair Care DRY FLEX® 1 2-in-1 de juiste keuze. Deze gebruik je bijvoorbeeld als je een kleine verbinding dicht moet zetten. Het gaat om snelle reparaties die je met de DRY FLEX® 1 2-in-1 al na een uur kunt schilderen. DRY FLEX® 1 2-in-1 is ook de pasta die je kunt gebruiken als je moet lamineren of kiest voor een deelververvanging. Als de reparatie groter is dan een vuist, dan adviseren wij om de reparatie niet helemaal vol te stoppen met pasta. Je komt dan namelijk in het gedrang met je laagdikte, het wordt lastiger om te modelleren. Je pastakosten lopen bovendien op.”

DRY FLEX® 4 2-in-1: 5 mm tot 50 mm reparaties

De Repair Care DRY FLEX® 4 2-in-1 is een geschikte pasta voor reparaties van 5 mm tot maximaal 50 mm. “Deze pasta kun je het hele jaar inzetten, van 0 tot en met 35 graden. Met DRY FLEX® 4 2-in-1 kun je ook wat langer werken voor het uithardt, heb je meer en wat grotere reparaties dan geeft je dat meer tijd. Deze pasta is na vier uur al overschilderbaar, want nog altijd heel snel is.” Ralf wijst ons ook nog op de DRY FLEX SF®. “Voor alle houtschadereparaties pak je de 1 of de 4. Voor alle andere schade aan hout zoals bijvoorbeeld schroefgaatjes,
kun je de DRY FLEX SF plamuur kiezen. Deze heeft geen voorstrijk nodig en is na 30 minuten al volledig uitgehard en overschilderbaar.”

Verder kijken dan de reparatie lang is

Voor een optimale toepassing van de reparatiespasta’s hanteert Repair Care de zogenoemde zeven stappen naar duurzaam onderhoud. “Die lopen we tijdens de opleiding niveau 1 allemaal langs. We wijzen cursisten onder andere op het belang van een goede voorbereiding. Je moet bijvoorbeeld altijd eerst goed de vochtigheid van het hout controleren. Dat kan gewoon met een vochtmeter. Wij zeggen dat je kunt repareren als het houtvochtpercentage 18% of minder is.”
Bij een hoger percentage ziet Ralf in de praktijk nog wel eens gebeuren dat de föhn erop wordt gezet. “Maar dan blaas je het vocht feitelijk alleen maar je hout in en is de daling van het vochtpercentage slechts tijdelijk. Ga je dan toch repareren, dan sluit je het vocht op en kan het juist het nog goede hout aantasten. Laat het hout gewoon aan de lucht drogen. Dit kun je bespoedigen door rondom de reparatie wat meer verf weg te halen. Het goed weghalen van het verfsysteem is sowieso erg belangrijk, want alleen zo zie je daadwerkelijk wat de staat van het hout is. Voor een duurzame reparatie kijk je dus verder dan de daadwerkelijke reparatie!

Deel dit artikel: