Repareren van kozijnen milieuvriendelijker dan vervangen

Deel dit artikel:

Aangetast kozijnhout: veel huiseigenaren krijgen hier vroeg of laat mee te maken. Vaak wordt zo’n kozijn direct vervangen. Zoals nu blijkt, is dat vanuit ecologisch oogpunt geen goede keuze. Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat repareren van een kozijn veel milieuvriendelijker is over de complete levensduur. De “winst” van CO2-reductie is ruim 90%. 

CE Delft, een onafhankelijk onderzoeksbureau op het gebied van duurzaamheid, deed uitgebreid onderzoek naar de verschillende CO2-effecten van het repareren en vervangen van houten kozijnen. Maarten Bruinsma, onderzoeker bij CE Delft, trekt een duidelijke conclusie. “Het repareren van een beschadigd kozijn is twee tot vijf keer milieuvriendelijker dan het plaatsen van een nieuw kozijn. Het is de beste keuze. Als je het glas in je bestaande kozijn niet hoeft te vervangen, is repareren 9 tot 27 keer beter dan vervangen .”

Bewuster omgaan met bronnen

Repair Care heeft deze studie laten uitvoeren. Productontwikkelaar Mark Gosens van Repair Care legt uit waarom dit onderzoek opgezet is. “Iedereen beseft inmiddels dat we bewuster moeten omgaan met onze bronnen. Velen – en wij voorop – waren er al van overtuigd dat reparatie van houtrot en -schade beter voor het milieu is dan vervanging, maar we wilden het ook objectief aantonen. Als marktleider hebben we daarom de handschoen opgepakt met een onafhankelijk onderzoeksbureau. Houtrot vormt zich vooral in het onderste deel van het kozijn, waardoor zelfs bij sterk aangetaste kozijnen het overgrote deel nog uit gezond hout bestaat. CE Delft levert nu zwart op wit het bewijs dat reparatie veel beter is voor het milieu.”

Levenscyclusanalyse

In dit onderzoek is met behulp van de LCA-methode de gehele levenscyclus van een product ‘berekend’ in termen van milieu-impact. “Daarbij kijken we van cradle-to-grave, dus van het ontstaan van het product tot het moment dat het afval is of wordt verwijderd”, legt Maarten Bruinsma uit. Bij het onderzoek zijn Repair Care producten – oftewel zuivere reparatie-epoxy’s – en prestaties als uitgangspunt gebruikt. Alternatieve reparatiematerialen zoals polyester en onzuivere epoxy’s bieden niet dezelfde duurzaamheid. Dit onderzoek is uitgevoerd in overeenstemming met de EU-richtlijnen.

Kunststof kozijnen hebben de hoogste CO2-impact

Hoeveel CO2-besparing gaan de reparaties echt opleveren? “Verrassend veel”, stelt Mark Gosens, die dit illustreert aan de hand van een praktijksituatie. “Laten we uitgaan van een gemiddelde woning in Nederland met zes houten raamkozijnen, waarvan er over een periode van 25 jaar drie gerepareerd worden*. Het alternatief is het vervangen van deze beschadigde kozijnen door nieuwe houten kozijnen inclusief nieuwe beglazing. Reparatie leidt in deze situatie tot een CO2-besparing van 584 kg CO2 eq. (oftewel 98%) ten opzichte van vervanging. Deze besparing staat gelijk aan de CO2-uitstoot bij 2865 km rijden met een benzineauto, anderhalf jaar non-stop tv-kijken, of een halfjaar elektriciteitsverbruik door een gemiddeld huishouden.” Bij vervanging door aluminium of kunststof kozijnen is de besparing zelfs nog groter, aangezien die materialen een hogere CO2-impact hebben dan houten kozijnen.

Reduceren CO2-impact begint bij mensen thuis

Repair Care is tevreden met de resultaten van het onderzoek. “De resultaten zijn nog gunstiger dan we aanvankelijk dachten”, vertelt Mark Gosens. “Repareren is niet alleen veel beter voor de portemonnee, maar ook veel beter voor het milieu. Huiseigenaren, onderhoudsbedrijven en vastgoedbeheerders zijn op zoek naar groene alternatieven bij de verbouwing. Dit onderzoek biedt nieuwe inzichten, maar ook de oplossingen om een gevel te vernieuwen zonder een grote impact te maken op het milieu.” 

 *=op basis van ervaring met duizenden projecten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk die zijn geïnspecteerd en gerepareerd door Repair Care

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Repair Care
Deel dit artikel: