Inspiratie

Bestaande woningen verduurzamen – The Motown Movement

Deel dit artikel:

De technologie om te vechten tegen klimaatverandering is er in vele soorten en maten. Maar waarom wordt het niet door iedereen gebruikt? Met deze vraag begonnen in 2016 drie studenten van de Technische Universiteit Delft aan een bijzonder project: The Motown Movement. Bouwmaat steunt de Motown Movement, dus vanaf nu regelmatig updates over dit bijzondere project.

Showcase voor duurzaam (ver)bouwen

The Motown Movement vecht tegen klimaatverandering door duurzame bouwprincipes bereikbaar te maken voor iedereen. Ze ontwikkelen een methode voor het transformeren van een vervallen huis naar een zelfvoorzienende woning. Daarbij maken ze gebruik van eenvoudige en betaalbare oplossingen. Het onderzoeksproject brengt onderzoek en educatie samen in een showcase: een menukaart van low-budget en do-it-yourself methodes voor het verduurzamen van je huis.

Lokatie: Detroit

Oprichters van de Motown Movement, Ronen Dan, Dominik Lukkes en Bob Hendrikx, waren na een reis door de Verenigde Staten onder indruk van de stad Detroit. Na de rassenrellen in de jaren 50 en de krimpende auto-industrie was er niet heel veel meer van deze ooit bloeiende stad over. Veel leegstand, armoede en criminaliteit. Maar de overgebleven inwoners van Detroit zijn positief, ze geven niet op. Er heerst een sterke do-it-yourself-cultuur, waarbij men gebruik maakt van de beschikbare ruimte, materialen en vrijheid. De perfecte ingrediënten voor de Motown Movement methode.

Duizend dollar

Voor $1000 dollar hebben de oprichters er een huis gekocht met de intentie om dit te verduurzamen. Samen met een team van studenten, professionals, buurtbewoners, vrijwilligers en lokale organisaties werken zij aan de realisatie van een duurzaam pand. Deels woning, deels buurtcentrum, deels educatief centrum. Een plek van veiligheid, kennisuitwisseling en persoonlijke ontwikkeling. En dus de perfecte showcases om te laten zien dat je met weinig investeringen toch je huis kunt verduurzamen.

Verbouwing en tegenslag

In de afgelopen jaren zijn de studenten druk bezig geweest. Plannen maken, fondsen werven, aannemers en vrijwilligers zoeken en natuurlijk beginnen met de daadwerkelijke verbouwing. Omdat het huis al lang onbewoond was, moest er eerst een basisverbouwing plaatsvinden voordat er daadwerkelijk sprake kon zijn van verduurzaming. Zo is er bijvoorbeeld een nieuw dak op het huis gelegd. Een dak dat ook nog eens sterk genoeg is om zonnepanelen te dragen.
Niet alles gaat helaas van een leien dakje. Bureaucratische procedures en helaas ook brandstichting zorgden voor vertragingen. Inmiddels is de basisverbouwing gerealiseerd en kan er verder gerenoveerd en geïnnoveerd worden.

Continuïteit

Om continuïteit te garanderen en het project tot een succes te kunnen maken hebben de oprichters er voor gekozen om ieder jaar een nieuwe groep studenten aan de slag te laten gaan. Zo kan de nieuwste kennis toegepast worden en leren meer studenten van de opgedane ervaring om zo hun kennis verder te verspreiden.

Nieuwe lichting

Inmiddels is het project 3 jaar verder en is een nieuwe groep studenten zich klaar aan het maken om naar Detroit. Arjan Boonstra, Chris van Egmond, Joanna van der Leun, Joost Tielken, Ida de Boer, Owen Elverding en Casper van Alfen vertrekken in februari voor 6 maanden.

Bouwmaat steunt en volgt deze groep studenten. Hier op www.bouwmaat.nl/alles kun je regelmatig updates vinden over hun avonturen in de Verenigde Staten. Meer informatie over de Motown Movement vind je op hun eigen website.

Meer lezen over The Motown Movement

Deel dit artikel: