InspiratieNieuws

The Motown Movement – interview 2

Deel dit artikel:

In de vorige ALLES las je al over The Motown Movement. Een initiatief van Nederlandse studenten aan de TU Delft waarbij zij samen een vervallen huis in Detroit energiezuinig opknappen. Inmiddels is de derde lichting studenten al een paar maanden in Amerika. We waren dus erg benieuwd hoe het daar nu gaat. We spraken met Owen Elverding en Joanna van der Leun over de voortgang van het huis.

Brandschade hersteld

De vorige keer vertelden de studenten dat er een brand geweest was in de kelder van het huis. Inmiddels is de schade daarvan gelukkig in zijn geheel hersteld. Owen vertelt: “We hebben het proces van brandschadeherstelling ingezet terwijl we nog in Nederland waren. In eerste instantie was het best wel moeilijk, maar uiteindelijk is het gelukt en hebben de jongens hier het heel mooi opgeknapt. Dus het is eigenlijk weer helemaal hersteld en de inspecteur vanuit de stad heeft het ook goedgekeurd. Structureel gezien is het gebouw nu weer helemaal in orde, is het veilig en kunnen we door met het werk.”

Voortuitgang

Op dit moment is een lokale elektricien druk bezig met de laatste dingen. Verder zijn de studenten zelf bezig met het isoleren van het huis. “Ook hebben we besloten om een aantal muurtjes te slopen die flink waren verouderd. De bestaande muur is opgebouwd uit een houten framework. Daaraan hebben ze allemaal houten dunne latjes getimmerd waar een soort mortel overheen gaat en dat stucen ze. Het huis is gebouwd in 1908 dus er zaten gaten in en op heel veel plekken kwam het naar beneden zetten. Het was uiteindelijk makkelijker om deze muurtjes te vervangen in plaats van ze te repareren. Nu kunnen we er straks gipsplaten tegenaan schroeven en het netjes opnieuw afwerken”, legt Owen uit. Daarnaast hebben ze de tuin deels opgehoogd. Omdat de grond naast het huis was verzakt, verzamelde het regenen grondwater zich tegen de fundering waardoor het naar binnen sijpelde. Vooral bij zware regenval was dit een probleem. Door de zijkant met zand te verhogen, loopt het water nu juist van het huis af. Probleem opgelost! Verder wordt er vooral veel geld opgehaald om de plannen voor het project waar te kunnen maken.

Tips uit de praktijk

Nu de studenten al een langere tijd bezig zijn met energiezuinige oplossingen, hebben ze een aantal handige dingen uit de praktijk verzameld. “Waar ik verbaasd over was, is hoe weinig achteren voorzetramen gebruikt worden in Nederland. Hier gebeurt dat wel. Zeker als je oude kozijnen wilt gebruiken of geen dubbelglas wilt, vind ik dat een hele mooie oplossing”, vertelt Joanna. “Verder ben ik nu bezig met bekijken hoe mensen hier zelf isolerende gordijnen kunnen maken zodat in ieder geval de warmte in de winter beter binnen blijft, en de warmte in de zomer weerkaatst kan worden.” Joanna en Owen benoemen nog een paar kleine ingrepen. Zoals de verlichting vervangen door LED-lampen, gebruik maken van tochtstrippen en waterbesparende douches/wc’s. Owen beschrijft waarmee je in redelijk korte tijd veel winst kan behalen: “Als je naar grotere ingrepen gaat kijken, wil je vaak isoleren. Dit kan veel werk zijn, dus wat je wel kan doen in oude huizen is de vloer isoleren. Er moet dan een nieuwe vloer in en daar blijft het bij.”

What’s next?

Het doel om het hele huis in juli af te hebben, was erg ambitieus. Ondanks dat er hard gewerkt wordt, is al snel gebleken dat dit best lastig gaat worden. Owen vertelt: “We hopen echt het gezinshuis af te krijgen in juli. Het kan ook zeker nog, maar het is wel een hoog doel. Anders hopen we dat we in de zomer door kunnen werken of dat het zo snel mogelijk weer opgepakt wordt door de volgende groep.” Daarna moet het community center, dat op de benedenverdieping komt, afgemaakt worden. “We focussen ons nu eerst op het afmaken van dit huis en terwijl we daarmee bezig zijn, gaan we langzaam kijken naar wat een goede vervolgstap is. We hebben er nu al ideeën over en die zullen we zeker meegeven aan de volgende groep!”

Owen Elverding
Owen Elverding
Joanna van der leun
Joanna van der Leun

HET IDEE

The Motown Movement is in 2016 opgericht door drie studenten met als doel om betaalbare, duurzame woningen voor iedereen toegankelijk te maken. Ze kochten voor duizend dollar een vervallen huis in Detroit. Het idee is om dit te renoveren en te verduurzamen. Op de bovenste twee verdiepingen komt uiteindelijk een gezin te wonen en onderin wordt een buurthuis en educatief centrum geopend. Elk jaar gaat er nu een groep studenten van de TU Delft naar Amerika om verder te werken aan het project.

Deel dit artikel: