Zeg je Walther Dingemans, dan zeg je biobased renoveren. Gedreven door zijn grote groene hart verkleint hij al jaren zijn eigen ecologische voetafdruk en die van klanten. We gaan bij Walther op bezoek bij een woning uit 1905 die hij volledig duurzaam renoveert.
Het verhaal van Walther
Walther’s levensverhaal is uniek. Na een moeilijke jeugd werd hij onder andere de eerste pizzakoerier van Nederland en richtte hij uiteindelijk een succesvol bouwbedrijf op. Zijn passie vond hij in het extreem duurzaam en biobased renoveren van woningen. “Het draait allemaal om het verkleinen van mijn CO2-footprint en de bewustwording daarvan bij klanten,” aldus Walther.
Duurzaam renoveren en ondernemen
In 2011 verkocht Walther zijn aandeel in zijn bouwbedrijf en richtte hij VDZ Projecten op met zijn twee zoons. “VDZ Projecten staat voor groene renovatieprojecten. Hierbij hanteren we de EnerPHit Kwaliteit. Dit is waarschijnlijk de strengste en meest uitgebreide standaard voor energetische renovaties die er is. Daarbij maken we bij voorkeur gebruik van biobased materialen. Ook ondernemen we zo milieu-vriendelijk mogelijk. Dat betekent onder andere dat we alleen projecten in een straal van 25 km van Tilburg aannemen. Ook hebben we een bijna energieloze opslagplaats. Hier liggen onze materialen en gereedschap. Het is bovendien een verzamelplaats voor materialen die we uit eerdere projecten hebben gedemonteerd en vervolgens in andere huizen gebruiken. Het vervoer naar projecten is volledig elektrisch. Materiaaltoevoer doen we met zo min mogelijk transportbewegingen.”
Het kenniscentrum
Een van Walther’s dromen is een kenniscentrum in Breda of Tilburg waar mensen kunnen zien wat er mogelijk is met biobased renoveren. Voor nu reist dit centrum met hem mee. Tijdens een project in Tilburg, waar een woning uit 1905 wordt getransformeerd naar duurzame appartementen, dient het project als tijdelijk kenniscentrum. Hier kunnen bezoekers diverse biobased materialen zoals stro, hennep, cellulose en houtvezel bekijken en aanraken.
Biobased materialen
Wat betekent biobased renoveren en bouwen voor Walther?. “Biobased bouwen betekent bouwen met zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Als je dat doet, heb je al heel veel gewonnen. Ik wijs klanten er wel op dat er verschil zit in de diverse biobased materialen. Ze komen voort uit wat de natuur ons biedt, maar ondergaan diverse fases voor ze toepasbaar zijn in de bouw. Waar moet het vandaan komen? Hoe is het gegroeid? Hoeveel CO2-uitstoot is er gemoeid bij de productie? Hoeveel toevoegingen zijn er gedaan? Worden gewassen met veel pesticide gekweekt? Dat zijn allemaal zaken die bepalen hoe biobased een materiaal daadwerkelijk is.” Als voorbeeld neemt hij schapenwol. “Met schapenwol kun je hele mooie dingen doen op het gebied van luchtdichting. Wat dat betreft is het fantastisch biobased materiaal. Het komt alleen wel van een beest met een behoorlijke CO2-voetafdruk. Dat is een afweging die je maakt.”
EnerPHit Kwaliteit en Biobased Bouwen
EnerPHit Kwaliteit staat garant voor comfort, extreem laag energieverbruik en buitengewone luchtkwaliteit. Walther legt uit dat EnerPHit-eisen zeer streng zijn, vooral op het gebied van luchtdichting en thermische isolatie. Biobased isolatiemateriaal past hier perfect bij omdat het van nature dampopen en vochtregulerend is. Dit draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat.
Oververhitting
Ook het huis in Tilburg is volledig luchtdicht en dampopen gemaakt. “Isoleren doe je bij voorkeur vanaf de buitenkant. Dat is in deze woning niet mogelijk. Zoals in veel projecten werken we hier met houtskeletbouw. We bouwen als het ware frames, waar we de isolatie in verwerken. Tot op heden hebben we veel gebruik gemaakt van houtvezel en cellulose. Dat blazen we in. Echt fantastische producten die bovendien een faseverschuiving hebben van maximaal negen uur. Dat betekent dat de zon negen uur op de gevel kan staan, voordat het invloed heeft op de binnentemperatuur. Bij stro en hennep is dit bijna zestien uur. Is een woning slecht georiënteerd en is er dus veel kans op oververhitting? Dan zijn dit slimme keuzes.”
Walther's dromen
Walther heeft al veel bereikt, maar blijft dromen. “Ik wil bewijzen dat een gezonde biobased woning voor iedereen haalbaar is. Dus niet alleen voor de mensen die een tiny house ergens als tweede woning laten bouwen. Ik ben in Tilburg bezig om te kijken of we een sociale woning conform onze kwaliteit met biobased materiaal kunnen verbeteren. Hierbij zorg ik er ook voor dat die woning betaalbaar blijft. Zo ben ik eigenlijk nooit klaar. Het is zo belangrijk dat we in gezonde woningen wonen. Daar wil ik echt mijn leven aan wijden.”
Walther s’ werk en visie op duurzaam en biobased renoveren inspireren velen. Door zijn toewijding en innovatieve aanpak toont hij aan dat milieuvriendelijk bouwen niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk is voor een duurzame toekomst.
Ik vind dit artikel: