Bedrijf en ondernemenInspiratie

Profiteer van de KIA regeling en investeer in nieuw gereedschap

Deel dit artikel:

Veel zelfstandige vakmannen hebben een haat-liefde verhouding met de Belastingdienst. De ene keer heeft de blauwe envelop slecht nieuws en moet je betalen. De andere keer krijg je juist geld terug. Met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is er goed nieuws!

Met een minimale investering van € 2.601 per jaar (2023) bespaar je kosten omdat meer dan een kwart van de investering direct aftrekbaar is van de belastbare winst. Dat terwijl je tegelijk investeert in een nieuwe een bestelbus, nieuw elektrisch gereedschap of werkkleding. Een beloning waarvan je wilt profiteren! Toch? Lees hieronder hoe het werkt.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en de vakman

De KIA is er voor zelfstandige professionals in de bouw en bedoeld om investeringen in bedrijfsmiddelen te stimuleren. Zo blijven we veilig werken met de nieuwste gereedschappen en voldoen we aan de wet- en regelgeving. In de onderstaande tabel zie je hoeveel procent je kunt aftrekken per jaar. Investeringen beginnen bij € 450,- per keer en zijn in een jaar minimaal € 2401,-.

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek

niet meer dan
€ 2.600

0%
€ 2.601 t/m € 63.71628% van het investeringsbedrag
€ 63.717 t/m
€ 117.991
€ 17.841
€ 117.992 t/m
€ 353.973
€ 17.841 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 117.991
meer dan
€ 353.973
0%

Hoe werkt het?

Voorbeeld: investering vanaf € 2.601
Stel je hebt het afgelopen jaar al voor € 2.200,- een combiset gereedschap met systainers gekocht. Je hebt dan net niet voldoende voor de KIA. Trek dan een investering van volgend jaar naar voren en investeer voor € 500,- in nieuwe werkkleding of bouwmaterialen. 28% van € 2700,-  is € 756,- aftrek van de winst!

De spelregels

Om fraude te voorkomen zijn er spelregels opgesteld door de Belastingdienst. Zo komen alleen investeringen boven de 450 euro per keer in aanmerking. De belangrijkste lichten we verder toe:

Wel: de meeste bedrijfsmiddelen

 • Aanschaf (elektrisch) gereedschappen en apparatuur
 • Verbouwing van je praktijkruimte, atelier of werkruimte
 • Aanschaf van computers ten behoeve van de bedrijfsadministratie
 • Verlichting, airco, ventilatie voor de werkruimte
 • Inrichting van jouw kantoorruimte
 • Investering in een bedrijfswagen of een parkeerplaats

Niet: alle overige investeringen

 • Investeringen onder de € 450,-
 • Investeringen voor familiaire relaties, bloedverwanten en personen die in huis wonen.
 • Gronden, kavels en grondbewerking
 • Vergunningen en ontheffingen
 • Investeringen waarbij privé vermogen wordt gebruikt
 • Woonhuizen en woonschepen kopen of verbouwen.
 • Personenauto’s aanschaffen. (ipv zakelijke bestelbus)
 • Desinvesteringsbijtelling

Iets waar je wel op moet letten is het aantal jaar dat de afschrijving van de aankoop loopt. Kocht je bijvoorbeeld drie jaar geleden een bestelbus voor € 20.000,- waarop je 28% KIA kreeg en verkoop je deze dit jaar voor € 10.000,-, dan moet je € 10.000,- x 28% = € 2.800,- optellen bij de winst van dat jaar.

Slimme timing

Investeringen lopen volgens de Belastingdienst altijd per kalenderjaar en dat is mooi. Investeert je namelijk voor het einde van dit jaar nog, dan loopt de afschrijving over iets meer dan 4 jaar. Dat is één jaar winst en betekent na 4 jaar met meer waarde verkopen.

Check het met je boekhouder

Wij raden sterk aan de mogelijkheden met je boekhouder in detail door te nemen. Dan heb je zekerheid en zicht op het totale plaatje.

Meer info over de KIA vind je op de site van de Belastingdienst.

Deel dit artikel: