GereedschapMateriaal en gereedschap

Nauwkeurigheid van een laser controleren

Deel dit artikel:

De nauwkeurigheid van een laser is erg belangrijk. Tijdens gebruik of vervoer kan er een afwijking ontstaan door schokken of trillingen. We raden daarom aan om voor gebruik zelf de nauwkeurigheid te controleren. Hieronder volgt een stappenplan voor het zelf controleren van de nauwkeurigheid van je laser. 

Daarnaast is het belangrijk om het instrument jaarlijks door een gespecialiseerd service center te laten checken. Eigenlijk zoals een APK bij een auto. Zo weet je zeker dat je op je laser kunt vertrouwen. Dit kan door contact op te nemen met een Bouwmaat vestiging bij jou in de buurt. Zij zorgen er dan voor dat de laser bij het LEVELFIX service center aangemeld wordt.

In dit artikel gaan we in op:

Zelf de nauwkeurigheid van je laser testen

Waarom moet je een bouwlaser laten kalibreren?

Zelf de nauwkeurigheid van je laser testen

Voor gebruik kun je zelf je laser testen op nauwkeurigheid. Dit is niet moeilijk en kan vervelende meetfouten voorkomen. In onderstaand stappenplan lees je hoe je zelf de nauwkeurigheid van je laser kunt testen.

 1. Zet je statief op. Zorg dat hij mooi vlak staat.
 2. Monteer je laser op het statief.
 3. Zet je laser aan en wacht tot hij genivelleerd is. Is de laser niet zelfnivellerend? Stel hem dan zelf waterpas.
 4. Zet de ontvanger aan. Zorg dat hij in de (meest) nauwkeurige modus staat.
 5. Zoek een punt op +- 30 m afstand en plaats een markering op het nulpunt.Benader de laser altijd vanaf dezelfde kant (bijvoorbeeld van bovenaf).
 6. Draai de laser 180 graden.
 7. Wacht tot hij weer genivelleerd is of stel hem zelf waterpas.
 8. Plaats weer een markering op dezelfde plek. Let erop dat je de laser vanuit dezelfde richting benadert.
 9. Draai de laser 90 graden.
 10. Markeer weer het nulpunt op dezelfde manier.
 11. Draai de laser nog eenmaal 180 graden.
 12. Plaats op dezelfde manier de laatste markering.
 13. Controleer de afstand tussen de vier markeringen.
 14. Is de afstand groter dan 3 mm? Neem dan contact op met de dealer om de laser aan te laten melden voor controle.

Stappenplan downloaden?

Heb je het stappenplan graag bij de hand tijdens het controleren van de nauwkeurigheid van je laser? Download het stappenplan dan via onderstaande knop!

Waarom moet je een bouwlaser laten kalibreren?

Nauwkeurigheid is van groot belang bij een laser. Meetfouten kunnen hierdoor voorkomen worden. Mocht blijken dat je laser een afwijking heeft, dan kan je hem opnieuw laten kalibreren door een service center. 

Kalibreren van je laser

Het controleren van de nauwkeurigheid van een laser wordt ook wel kalibreren – of calibreren – genoemd. Dit wordt gedaan met speciale geijkte apparatuur. Wanneer er een afwijking is, wordt deze aangepast zodat de laser weer nauwkeurig is. Alles wordt vastgelegd in een kalibratierapport en op de laser wordt een sticker geplakt met de maand en het jaar waarop de laser weer opnieuw moet worden gekeurd.

Je kunt ook kiezen voor een onderhoudsbeurt. Hierbij wordt je laser niet alleen gekalibreerd, maar ook goed nagekeken om te controleren of alles nog in orde is. Alle functies van de laser worden getest, de werking van  de accessoires en natuurlijk wordt de laser goed schoongemaakt.

Kalibreren als je laser gevallen is

Is je bouwlaser gevallen of heeft hij een flinke klap gehad? Dan kan het zijn dat hij er van de buitenkant nog goed uitziet, maar de kans is groot dat aan de binnenkant meer aan de hand is. Het mechanisme in de laser is gevoelig voor beweging, vooral wanneer het om een harde klap gaat. Daarom adviseren wij de laser na een val of stoot altijd via de dealer aan te laten melden voor kalibratie. In het service center wordt de laser dan nagekeken. Moet hij gerepareerd worden? Dan worden de kosten besproken. Hierna kan de laser gerepareerd en gekalibreerd worden of – in geval van te veel schade – vervangen worden door een nieuwe.

 

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Levelfix
Deel dit artikel: