GereedschapMateriaal en gereedschap

Hoe onderhoud je een laser?

Deel dit artikel:

Je wil natuurlijk dat je recent aangeschafte laser van Levelfix lang meegaat. Daarom is zorgvuldig onderhoud belangrijk. En natuurlijk moet je goed omgaan met je aanschaf. In dit artikel geven we je een aantal handige tips.

Je laser zelf goed onderhouden

Transport

Doe de laser tijdens  vervoer in een stevige koffer of tas en zorg dat deze niet te veel kan verschuiven. Heeft de laser een pendule om hem waterpas te stellen? Schakel dan de Smart Lock – ook wel transportbeveiliging – in om de pendule te vergrendelen.

Nauwkeurigheid controleren

Een laser is gevoelig voor vallen of stoten. Hierdoor kan er afwijking ontstaan en is de laser minder nauwkeurig. Om vervelende meetfouten te voorkomen is het daarom goed om de nauwkeurigheid van de laser voor gebruik zelf te controleren.

Vallen of stoten

Natuurlijk is het belangrijk om de laser op een stevig oppervlak te plaatsen. Dit kan zijn op een statief, wandhouder of bijvoorbeeld de vloer. Maar hoe voorzichtig je ook met je laser omgaat, het kan altijd gebeuren dat hij een keer valt of een flinke stoot krijgt tijdens werkzaamheden. In dat geval raden we altijd aan om de laser aan te melden voor controle door het service center. De laser kan er van buiten nog goed uitzien, maar de kans is groot dat het mechanisme binnenin niet goed meer functioneert. Bij het service center zullen ze de laser nakijken en – wanneer nodig – repareren en kalibreren. In sommige gevallen is de schade te groot en is het beter om de laser te vervangen. 

Vocht

Het kan gebeuren dat je laser vochtig wordt. Bijvoorbeeld wanneer je hem buiten in de regen hebt gebruikt. Dit is niet direct een probleem, aangezien een laser over het algemeen (spat)waterdicht zijn. Dit kun je zien aan de IP-waarde van je laser. Wel is het heel belangrijk om je laser nooit vochtig in een koffer af te sluiten. Hierdoor kan het water niet weg en zal het de laser binnendringen. Laat de laser dus altijd eerst opdrogen voor je hem in de koffer opbergt.

IP WAARDE

Een IP-waarde geeft aan in welke mate het instrument beschermd is tegen (vaste) voorwerpen – zoals aanraking of stof – en vocht of water.

IP-code

De code is opgebouwd uit IP en twee getallen, bijvoorbeeld IP65. IP staat voor International Protection, het eerste cijfer geeft de mate van bescherming tegen voorwerpen aan en het tweede cijfer de mate van bescherming tegen vocht of water. Hoe hoger het cijfer, des te beter het instrument beschermd is tegen voorwerpen of water. Hieronder geven we je een overzicht.

IP-waarden van lasers

Lijnlasers hebben meestal een waarde van IP54. Dat betekent dus dat ze aanrakingsveilig zijn, voldoende beschermd tegen stof om de werking van het instrument niet te beïnvloeden en beschermd tegen spatwater of lichte regenval onder elke hoek.

Onderhoud door het service center

Een bouwlaser kan tientallen jaren meegaan als je er zorgvuldig mee omgaat. Daarom adviseren wij om de laser jaarlijks via een Bouwmaat vestiging aan te laten melden voor kalibratie of een onderhoudsbeurt. In het gespecialiseerde service center wordt de nauwkeurigheid gecontroleerd met speciale geijkte apparatuur. Dit noemen we ook wel kalibreren. Meld je de laser aan voor een onderhoudsbeurt? Dan worden alle functies en accessoires gecontroleerd en krijgt de laser een goede schoonmaakbeurt.

Meer informatie over onderhoud en gebruik?

Levelfix Instruments heeft een handige kennisbank. Hier kan je terecht voor onderwerpen als onderhoud, IP klasse, nauwkeurigheid en nog veel meer. Bezoek hier de kennisbank van Levelfix.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Levelfix 
Deel dit artikel: