Traprenovatie: stappenplan

Deel dit artikel:

Opdrachtgevers laten hun trap vaak renoveren door gespecialiseerde organisaties die hier veel geld voor rekenen. Dit terwijl een goede vakman ook over deze kennis en vaardigheden beschikt. Bij dit stukje vakwerk is goed voorbehandelen essentieel. Bouwmaat geeft hiervoor handige tips!

Een handig stappenplan voor traprenovatie.

 1. Schoonmaken

  Borstel het vuil van de trap.
  Maak daarna het oppervlak goed schoon, vetvrij en verwijder viezigheid met een speciale reiniger zoals St. Marc of Universol.Traprenovatie Stap 1

 2. Schuren grote vlakken

  Start met het schuren van de grote vlakken. Gebruik hiervoor een schuurmachine met stofafzuiging en voorzie deze van grof schuurpapier korrel 120.
  Herhaal het schuren van de grote vlakken. Gebruik hiervoor wederom een schuurmachine met stofafzuiging en voorzie deze nu van fijn schuurpapier korrel 180.

 3. Handmatig schuren

  Kleine vlakken, randen en naden, waar de machine niet bijkomt, schuur je handmatig. Gebruik hiervoor eerst grof schuurpapier.
  Herhaal het schuren daarna met fijn schuurpapier.

 4. Plamuren

  Controleer de trap op oneffenheden.
  Behandel deze vervolgens met plamuur, bijvoorbeeld van Polyfilla.

  Let op: bevindt de beschadiging zich op een ronding van bijvoorbeeld de trapleuning? Vul het gat met voldoende plamuur. Zet het plamuurmes op het houtwerk en verwijder met ronde bewegingen het overige plamuur.

 5. Schuur & grond

  Wacht tot het plamuur is opgedroogd.
  Schuur het in model met behulp van schuurpapier.
  Is de trap goed geschuurd en voorzien van de nodige plamuur? Maak de trap nogmaals schoon en start met de grondverf!

Deel dit artikel: