Grote houtaantasting kun je herstellen door middel van een deelvervanging. In het onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe je een deelvervanging uitvoert in 12 stappen met Polyfilla.

Stap 1

Verwijder 10 cm rondom de houtschade, alle aanwezige verflagen met de Festool DTS 400 REQ-PLUS vlakschuurmachine.

Stap 2

Meet het houtvochtpercentage met de Metofix VM100 hout- en bouwvochtmeter. Dit percentage mag niet hoger zijn dan 18%.

Stap 3

Verwijder het aangetaste hout, inclusief enige centimeters van het gezonde hout, met een frees (bijvoorbeeld een Fein Multimaster). Zorg ervoor dat er een stabiele ondergrond over blijft. Frees hierna een hoek van 45 graden aan de grensvlakken van de gecreëerde reparatie.

Stap 4

Verwijder de loszittende, opstaande vezels in en rondom de verbinding en maak de reparatie goed schoon. Verwijder met de RUPES AR38ES houtrotfrees de platgeslagen vezels die zijn ontstaan door het uithakken van het hout.

Stap 5

Maak een nieuw stuk hout van gelijkwaardige kwaliteit en maak deze passend. Zorg voor een ruimte tussen de aansluitingen van minimaal 1 cm. Frees vervolgens een hoek van 45 graden aan de reparatievlakken van de deelvervanging.

Stap 6

Breng de Polyfilla Pro W340 houtprimer met de Polyfilla Pro T220 houtprimerkwasten dun aan op zowel het bestaande als het nieuwe hout. Laat deze minimaal 10 minuten en maximaal 2,5 uur intrekken. Vervolgens kun je het overtollige materiaal opdeppen met een pluisvrije doek.

Stap 7

Brand alle delen van de reparatie aan met de Polyfilla Pro W370 houtreparatiepasta.

Stap 8

Breng een volle laag Polyfilla Pro W370 houtreparatiepasta aan zonder luchtinsluiting. Zorg dat bij het aanbrengen van deze laag dat de naad volledig gevuld is (minimale naad van 5 mm aan de langshoutdelen en een minimale naad van 10 mm aan de kopshoutaansluitingen).

Stap 9

Mes de overtollige houtreparatiepasta af rondom de deelvervanging.

Stap 10

Nadat de reparatie helemaal droog is kun je de reparatie mechanisch schuren. Let op: het  schuurpapier mag een maximale korrelgrootte van P180 hebben.

Stap 11

Eventuele onvolkomenheden kun je bijplamuren met de Polyfilla Pro W350 sneldrogende houtreparatiepasta. Na droging kun je deze wederom schuren met schuurpapier met een maximale korrelgrootte van P180.

Stap 12

De deelvervanging is klaar voor het afwerken met een verfsysteem naar keuze.