InspiratieMateriaalMateriaal en gereedschapStappenplannenVideo's

Duurzame houtreparatie met Polyfilla Pro Pasta’s

Deel dit artikel:

Tijdens de herfst en de winter hebben houten kozijnen en deuren het zwaar te verduren. Wind, regen en vorst, ze testen het materiaal regelmatig op duurzaamheid. Wanneer het weer beter wordt, melden veel klanten zich dan ook voor het onderhoud van de buitenboel. Bij deze klus merk je regelmatig tijdens het schuren dat er bijvoorbeeld delen van het kozijn rot zijn. Moet dit dan direct vervangen worden? In veel gevallen is dit zeker niet nodig.

Kozijnen met houtrot zijn prima te herstellen. Hiervoor zijn een aantal hoogwaardige producten verkrijgbaar op basis van epoxy of urethaan acrylaat (UA), bijvoorbeeld van Polyfilla Pro. Beide hebben een even lange levensduur. Voor producten op basis van UA geldt dat ze H317-vrij zijn. Dit betekent dat er bij het gebruik weinig tot geen kans is op huidirritatie of allergische reacties. Uit de praktijk blijkt ook dat in het najaar, bij lage temperaturen, de verf op UA goed droogt.

Een eenvoudig stappenplan voor houtreparatie van kozijnen met houtrot.

 1. Verf verwijderen

  Verwijder alle verf ruim rondom het te behandelen gedeelte met een schuurmachine.

 2. Meet houtvochtpercentage

  Meet het houtvochtpercentage (dit mag niet hoger zijn dan 18%).

 3. Aangetast hout verwijderen

  Verwijder het aangetaste hout met een frees of zaag. Verwijder, voor een stabiele ondergrond, ook een paar centimeter gezond hout.

 4. Schuren en stofvrij maken

  Schuur de reparatieplek glad en maak het goed schoon en stofvrij.

 5. Nieuw hout passend maken

  Zorg voor een nieuw stuk hout van gelijkwaardige kwaliteit. Maak deze passend met een ruimte tussen de aansluitingen van minimaal 1 cm. Frees/zaag gelijktijdig een hoek van 45° aan de reparatievlakken van de deelvervanging.

 6. Houtprimer aanbrengen

  Breng Polyfilla Pro W340 2K Houtprimer op beide delen dun aan en laat het minimaal 10 minuten en maximaal 2,5 uur intrekken. Dep het overtollige materiaal op met een pluisvrije doek.

 7. Reparatiepasta mengen

  Meng de beide componenten van de reparatiepasta tot een 1:1 homogeen gekleurde pasta.

 8. Houtreparatiepasta aanbrengen

  Breng na het aanbranden een volle laag gemengde houtreparatiepasta zonder luchtinsluiting aan. Doe dit dusdanig dat na het plaatsen van het deel, de naad volledig gevuld is en er een minimale naad van 5 mm aan de langshoutdelen en 10 mm aan de kopshoutaansluitingen ontstaat.

 9. Afwerken en drogen

  Mes vervolgens de overtollige pasta af en laat het geheel drogen. Laat het vier uur drogen.

 10. Schuren

  Schuur het oppervlak vervolgens glad met schuurpapier korrel P120. Schuur met een schuurmachine met stofzak of stofafzuiging.

 11. Schilderen

  Het kozijn is gereed voor afwerking met Sikkens water- of oplosmiddelgedragen verf.

Deel dit artikel: