InspiratieKlussenVideo's

Keurmerken voor veiligheid

Deel dit artikel:

Het is niet eens donker, toch is hij op pad. Hij rammelt aan een deur.. op slot. Door naar de volgende… ook op slot. Die daarnaast loopt hij direct voorbij, die heeft een Politiekeurmerk-sticker; te goed beveiligd naar zijn zin. Hij vraagt zich af waarom hij dit eigenlijk doet, maar gaat toch door. Bij nummer 23 is het raak, het kost hem nog geen halve minuut en hij staat binnen. Op zoek naar, ja, naar wat eigenlijk? Lades open, kasten leegtrekken, overal spullen. Alles van enige waarde mee in zijn zakken. De straat is rustig, hij heeft de tijd. Toch is hij snel weg, de buit gemaakt. En de bewoners? Het boeit de dief niets, dat is zijn zorg niet. Hadden ze de deur maar op slot moeten doen.

En dan wordt de installateur gebeld die het Politiekeurmerk Veilig Wonen voert. Eigenlijk te laat… Een woninginbraak heeft veel impact op de bewoners van het huis, maar ook op de wijk. Een inbraak zorgt voor een gevoel van onveiligheid. Dit was slechts één van de ruim 50.500 inbraken per jaar, dat komt neer op 140 per dag. Van die inbraken wordt 80% gepleegd door gelegenheidsinbrekers, dit soort scenario’s dus. De kans dat jouw klant het volgende slachtoffer wordt, is dus kleiner als jij bijtijds helpt met het beveiligen van de woning.

Politiekeurmerk

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) staat voor een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Door aan deze eisen te voldoen, heeft een inbreker meer tijd nodig om een woning binnen te komen. Een inbreker is in een slecht beveiligde woning namelijk gemiddeld met 30 seconden binnen. Hij zal dus sneller een woning voorbij lopen die voorzien is van het Politiekeurmerk. Dat keurmerk mag je alleen uitgeven als je een aangesloten PKVW-bedrijf bent. Elk bedrijf dat zich bezighoudt met bouwkundige beveiliging kan hiervoor in aanmerking komen. Als aangesloten bedrijf voer je bij consumenten een check uit op een aantal punten zoals de kwaliteit van hang- en sluitwerk, verlichting bij buitendeuren, het zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat en rookmelders.
Wil je meer informatie over het Politiekeurmerk Veilig Wonen? Kijk dan eens op hun website: www.politiekeurmerk.nl. Naast tips en tricks voor consumenten, vind je hier ook de procedure om zelf PKVW-bedrijf te worden.

Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG)

Er is nog een partij die zich hard maakt voor een keurmerk voor veiligheid: het keurmerk Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). De SKG geeft een classificering aan hang- en sluitwerk, die aangeeft in welke mate een slot inbraakwerend is.
Een gelegenheidsinbreker loopt een slecht beveiligde woning in 30 seconden binnen. Dat geeft direct het belang van goed hang- en sluitwerk aan. Een dief loopt een deur of raam die goed op slot zit liever voorbij. De kans dat hij namelijk gepakt wordt met het naar binnen sluipen, is groter dan wanneer hij eenmaal in de woning is. Zo snel mogelijk binnenkomen is dus zijn doel. De SKG geeft met een aantal sterren aan in welke mate een slot inbraakwerend is, dat kan zelfs oplopen tot een vertraging van vijf minuten op het binnendringen van een woning.

Classificering

De SKG is een onafhankelijke instantie die al ruim 35 jaar hang- en sluitwerk test op sterkte en duurzaamheid. Van buitenaf is goed waarneembaar dat een product SKG-gekwalificeerd is, de classificering is in het slot gegraveerd. Hierdoor is de woning minder aantrekkelijk voor inbrekers. De classificering voor inbraakwerendheid wordt aangegeven met één tot drie sterren:

SKG *
Een aanduiding voor producten die, in combinatie met andere inbraakwerende voorzieningen, het binnendringen van inbrekers ten minste drie minuten vertragen.

SKG **
Dit zijn producten die zelfstandig het binnendringen van inbrekers met ten minste drie minuten vertragen.

SKG ***
Dit zijn producten die zelfstandig het binnendringen van inbrekers met ten minste vijf minuten vertragen.

SKG vinkje
Dit zijn producten die een aanvullende bijdrage leveren aan de sociale veiligheid in situaties waarin niet volwaardig voldaan hoeft te worden aan eisen van inbraakwerendheid/diefstalbeperking.
Wil je meer informatie over de best passende oplossing voor jou en je klant? Kom dan naar de dichtstbijzijnde vestiging!

Deel dit artikel: