Victorie voor victoriaans tegelwerk

Deel dit artikel:

Winnaar Vakwerk Awards 2018 categorie Tegelen: Vitalie Ceban, Vitalie Interbouw

Wanneer maar liefst twee andere bedrijven een opdracht afzeggen, moet het wel een erg lastige klus zijn! Vitalie Interbouw pakte de klushandschoen wél op en slaagde erin een pittig project vlak bij de Amsterdamse Prinsengracht tot een goed einde te brengen. De opdracht bestond uit diverse onderdelen. De moeilijkheid zat niet zozeer in de vloerverwarming of het hoger maken van de doorgang naar de keuken, maar vooral in de nieuwe vloerbetegeling.

Dubbelhard gebakken

De voorkeur van de goedgeïnformeerde klant ging uit naar dubbelhard gebakken tegels van Winckelmans: deze zijn extra hard en dus duurzamer. Bovendien is de kleur echt helemaal gebeten in de tegel. Het vervelende is dat deze tegels in dikte en formaat nooit helemaal gelijk zijn. Ze zijn ook lang niet altijd perfect haaks op elkaar te leggen. Daar kwam nog bij dat de tegels diagonaal gelegd zouden worden, met rechte biezen en randen langs de zijkanten. Aanvankelijk was er nog sprake van een volledig recht patroon, maar dit ontwerp oogde minder dynamisch. Met wiskundige precisie moest het tegelzetten plaatsvinden. Om op voorhand te weten hoe alles met een bepaalde tegelverdeling en -grootte eruit zou komen te zien werden papieren in de vorm van tegels op de vloer gelegd.

Poreuze dekvloer

Een bijkomende moeilijkheid was dat de oorspronkelijke dekvloer zeer poreus was. Om een goede basis te creëren werd de ondergrond eerst geïmpregneerd met Weber-flevopol (1:1) en uitgevlakt met PCI Pericret Uitvlakmortel. Vervolgens werd de betonfrees gehanteerd en volgde een nieuwe impregneerronde. Tot besluit werd met PCI Nivelliermasse geëgaliseerd om tot de gewenste werkhoogte te komen.

Alle voorbereidende werkzaamheden namen ongeveer de helft van de totale tijd in beslag. Geduldig en geconcentreerd legde Vitalie Ceban daarna de talloze kleine tegels: ongekend precisiewerk, maar de bewoners kunnen met deze prachtige duurzame tegelvloer gelukkig minstens 50-60 jaar vooruit.

Inspiratie

Ben je geïnspireerd geraakt door dit victoriaanse tegelwerk? Op zijn blog geeft Vitalie diverse klustips, ook aan beginnende of gevorderde tegelzetters.

Lees ook de verhalen van de andere categoriewinnaars:

Deel dit artikel: