Deel dit artikel:

De zolder is voor veel gezinnen vooral een bergruimte of een handige plek om de was te drogen. Steeds meer klanten zien echter in dat dit zonde is en dat van de bovenste verdieping relatief makkelijk extra leefruimte te maken is. Een kamer voor de kinderen of een thuiskantoor. Zeker nu thuiswerken steeds meer de norm is, worden zolders vaker ‘omgetoverd’ tot fijne werkplek. Het zorgt ervoor dat het aantal aanvragen voor zolderrenovaties flink toeneemt. Bij het verbouwen van een zolder komen een aantal klussen om de hoek kijken. We nemen je stap voor stap mee.
 
Met de volgende stappen hebben we een zolderverbouwing gerealiseerd:

 1. Isoleren

 2. Dakraam plaatsen

 3. Wanden dichtzetten

 4. Binnendeur afhangen

 5. Verwarming aanleggen

 6. Elektra aanleggen

 7. Wand afwerken

 8. Vloerafwerking

  Niet vergeten: de rookmelder op zolder

Maar eerst … veilig werken

Stof, elektrisch gereedschap, geluid: ook tijdens de zolderverbouwing moet je als professionele vakman goed beschermd zijn. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en goede werkkleding zijn dus altijd de eerste stap van elke klus. Je hoofd, ogen, oren, handen en voeten enzovoort, alles moet beschermd zijn zodat jij nog heel lang vakwerk kan leveren. Zorg voor de juiste bescherming bij elke klus zodat je veilig en comfortabel je werk kunt doen. Twijfel je ergens over? Bij Bouwmaat kun je terecht voor een uitgebreide assortiment PBM en het juiste advies.

Isoleren

Wil de klant een zolderverbouwing en is het dak nog niet geïsoleerd? Dan is het zeker verstandig om dit mee te nemen en de start van je project te maken. Via het dak kan namelijk veel warmte verloren gaan en dakisolatie is dan ook een zeer populaire vorm van thermische isolatie. Maar ook een scheidingswand op de zolder zul je moeten isoleren. Door een metal stud wand te isoleren beperk je onder andere het geluid tussen verschillende ruimtes.

Let er op dat er niet alleen bij nieuwbouw minimale Rc-waardes gelden voor het dak. Ook bij verbouw en vervangen van isolatiemateriaal gelden er minimale eisen. Is een renovatie ingrijpend (wanneer meer dan 25% van de oppervlakte van de integrale gebouwschil verandert), dan moet je dezelfde waarde als bij nieuwbouw behalen (Rc > 6,0 m²K/W). Twijfel je over de minimale waardes en hoe je die het beste kunt behalen? Bij Bouwmaat adviseren we je graag.

Subsidie voor isolatie

Een subsidie kan het verschil maken of isolatie bij de zolderverbouwing wel of niet haalbaar is voor jouw klant. Het is dus slim om ze op de verschillende mogelijkheden te wijzen. Soms zijn er lokale subsidies via de gemeente, maar nationaal is er de ISDE. Via de ISDE is ook subsidie aan te vragen op dakisolatie. Vanaf 2023 kan ook voor één isolatiemaatregel subsidie worden aangevraagd. Je klant krijgt dan zo’n 15% terug van het aangebrachte materialen. Let op, bij twee isolerende maatregelen is dit 30%. Er gelden minimale aantal toe te passen vierkante meters en niet alle isolerende maatregelen mogen gecombineerd worden. De mogelijkheden veranderen ook regelmatig. Check dus altijd de voorwaarden via rvo.nl.

Via Bouwmaat heb je een groot assortiment aan isolatiemateriaal tot je beschikking. Voor zowel scheidingswanden als het hellende of platte dak. Welk materiaal je kiest is onder andere afhankelijk van de toepassing, hoeveel ruimte je beschikbaar hebt aan de binnenkant en natuurlijk de isolatiewaarde die je wilt of moet behalen.

 

Verschillende soorten isolatie

Ben je op zoek naar brandwerende steenwolisolatie? Dan is het isolatiemateriaal van ROCKWOOL een goede keuze. Rockwool steenwolisolatie heeft veel voordelen, waaronder een constante isolatiewaarde, brandveiligheid, en geluidsisolatie. Het ROCKWOOL Rockroof assortiment biedt bijvoorbeeld oplossingen voor de isolatie van hellende daken.

Rockroof Sidefix is een steenwoldeken (ca. 25 kg/m³), aan een zijde voorzien van een dampremmend en luchtdicht aluminiumlaminaat en voorzien van draadversterkte hechtranden. Rockroof Sidefix is geschikt voor thermische, akoestische en brandwerende isolatie tussen de houten balken met vaste tussenafstanden van 450 mm en 600 mm in hellende daken. Plaatsing met het alulaminaat aan de verwarmde kant.

 • Alulaminaat fungeert als dampscherm en luchtscherm
 • Sterk geluidabsorberend: verhoogt de geluidsisolatie van de constructie
 • Thermische isolatiewaarde blijft constant in de tijd
 • Eenvoudig en snel te verwerken

Bouwmaat heeft standaard diktes van 100mm (Rd 2,5) en 160mm (Rd 4,0) op voorraad.

Of wat denk je van Rock4All van Knauf Insulation? Dit is een universele isolatieplaat gemaakt uit hoogwaardige steenwolvezels die je zowel voor het hellende dak als voor een scheidingswand in kunt zetten. Handig als je beide onder handen gaat nemen. Hiermee heb je  een isolatieplaat te pakken met een hoge thermische isolatie, die waterafstotend is en bekend staat om zijn uitstekende brandwerendheid en akoestische eigenschappen. Bovendien maakt de plaat gebruik van een uniek natuurlijk bindmiddel die je handen niet irriteert: ECOSE® Technology.
Voor het isoleren van een schuin dak kan de Knauf Insulation MW 34 Alu Plus ook een zeer goede keuze zijn. Deze stevige minerale wol is aan één zijde bekleed met een dampremmende, sterke en stootvaste aluminiumfolie. Bekijk hier hoe je de zolder kan isoleren met MW34 minerale wol.

Een andere optie is de IKO enertherm ALU F4. Deze universele isolatieplaat kun je toepassen bij het isoleren van spouwmuren. Maar ook bij isolatie van hellende daken. De ALU F4-platen geleiden zeer weinig warmte en zijn daardoor zeer dun. Afhankelijk van de plaatdikte wordt een Rd-waarde tussen 2,7 en 6,35 bereikt (1200 x 600 plaat).

Bouwfolies

Bij de duurzame thermische isolatie van daken en gevels spelen ook technische bouwfolies een belangrijke rol. Met de bouwfolies van Meuwissen Gerritsen heb je een flink aantal mogelijkheden voor weerszijde van de bouwkundige constructie van het dak.

Dakraam plaatsen

In een nieuwe kamer, of het nu een slaap-, werk- of hobbykamer is, wil je natuurlijk licht en frisse lucht hebben. Door een dakraam wordt een zolder echt leefbaar en voelt de ruimte dankzij het daglicht ook groter. Kiest je klant bij de zolderverbouwing zelfs voor een dakkapel, dan creëer je ook daadwerkelijk extra ruimte. Met een mooie daglichttoepassing tover je als vakman een muffe ruimte om naar een comfortabele extra kamer in het huis.

(blauw vak toevoegen) Voor dit soort werkzaamheden heb je het juiste gereedschap nodig. Ga bijvoorbeeld voor de Milwaukee M18 FDD2 accuboormachine , de krachtigste in zijn soort. Op zoek naar iets anders? Bekijk het volledige Milwaukee assortiment.

Uiteraard kies je ook voor een daglichttoepassing van hoge kwaliteit. Denk je als professional aan dakramen en andere daglichtoplossingen, dan denk je aan VELUX. Dit bekende merk brengt al 80 jaar daglicht en frisse lucht in gebouwen en staat voor gezond, duurzaam en comfortabel wonen. Ook bij Bouwmaat ontbreken de vele innovatieve producten en oplossingen van VELUX niet. Je vindt bij ons een uitgebreid assortiment dakramen, dakkapellen (zoals de VELUX dakkapel serre , die je binnen een dag kunt monteren), lichtkoepels, gootstukken maar ook zonwering en rolluiken.

VELUX zonwering

Wanden dichtzetten

Het zal meer dan eens voorkomen dat er tijdens een zolderverbouwing een scheidingswand wordt geplaatst. Je creëert zo eenvoudig afzonderlijke ruimtes. Er zijn uiteraard verschillende manieren om een scheidingswand te plaatsen. Een snelle en kwalitatieve methode is de metal stud wand: een binnenwand uit metalen profielen in combinatie met gipsplaten. Je werkt onder andere snel omdat de profielen licht en hanteerbaar zijn. Je vult de constructie bovendien eenvoudig met isolatie. Dat is in het kader van geluidsisolatie, thermische isolatie en brandveiligheid altijd een goed idee.

Bij Bouwmaat ben je aan het juiste adres voor een ruime keuze aan metalen profielen en toebehoren om de wand op te bouwen. Op zoek naar de juiste gipsplaat? De verschillende gipsplaten van Knauf zijn natuurlijk al jarenlang een bekende blikvanger in de Bouwmaat-vestigingen. Ook in de zoektocht naar de juiste gipsplaat met de juiste prestaties helpen we je graag. Voor elke situatie is er de juiste oplossing. Wordt de zolderkamer een slaapkamer voor de kinderen en heeft de wand net iets meer te voorduren? Dan sla je met de zeer stootvaste Knauf Diamond Board de spijker op z’n kop. Deze veelzijdige gipskartonplaat kies je overigens ook als de zolder een rustige werkplek of kantoor wordt: de geluidsisolerende prestatie is zeer hoog.

Binnendeur afhangen

Bij een zolderverbouwing ben je een mooie nieuwe ruimte aan het maken voor je klant. In die nieuwe hobby-, werk- of slaapkamer hoort natuurlijk ook vaak een nieuwe deur. Een binnendeur afhangen is geen heel ingewikkelde klus, je doet het in een paar stappen. Het is wel een zeer nauwkeurig project waarbij je nog sneller werkt met een goede waterpas, de juiste schroeven maar bijvoorbeeld ook een goede betrouwbare bovenfrees. Dit is overigens ook typisch zo’n onderdeel van de zolderverbouwing waar we je graag wijzen op het belang van stofvrij werken. Stofvrij werken is de nieuwe standaard en beter voor jouw gezondheid en dat van je klanten. Bij Festool ben je aan het juiste adres voor een uitgebreide keuze aan stofzuigers die je daarbij helpen. Lees meer over de compacte en krachtige accu-stofzuigers van Festool.

Bouwmaat heeft een zeer ruime keuze aan stompe deuren en opdekdeuren. Plaats je de nieuwe wand met regelwerk en gipsplaten? Dan kan het handig zijn om met kant-en-klare deurkozijn combinaties te werken zodat je tijd bespaart bij het inhangen, de kozijnen zijn al voorzien van een slotkastboring. . Infrezen en uithakken is dan verleden tijd, dus je monteert nog sneller.

Verwarming aanleggen

Is er nog geen verwarming op de nieuwe kamer? Voor een comfortabele plek is dat natuurlijk wel van belang. Er zijn diverse manieren om een kamer te verwarmen. De keuze die je neemt is onder andere afhankelijk van hoe de kamer wordt gebruikt. Wordt de kamer bijvoorbeeld af en toe gebruikt als hobbykamer, dan kunnen infrarood panelen een goede keuze zijn. Als de kamer continu of vaak langere tijd wordt gebruikt, zal je in de praktijk vaak op vloerverwarming of paneelradiatoren uitkomen.

Bouwmaat heeft een zeer ruime ervaring in verwarmingsoplossingen en kan jou van het juiste advies en producten voorzien. Handig zijn bijvoorbeeld de radiator aansluitsets van A-merk IMI Heimeier. Met een aansluitset kun niets vergeten en de ruime keuze in sets zorgt ervoor dat je voor elke radiator een passende oplossing hebt.

Kiezen jij en je klant voor vloerverwarming? Dan helpt Bouwmaat je ook graag verder op weg. Er zijn verschillende soorten vloerverwarming, elk met hun eigen voordelen en manier van verwerken. Op de zolder kan een elektrische vloerverwarming op dunne kabelmatten een goede oplossing zijn, deze zijn eenvoudig te leggen onder bijvoorbeeld laminaat. Voor droogbouw zijn matten in aluminiumfolie (bijvoorbeeld Uponor Comfort E) geschikt, die over de bestaande dekvloer worden uitgerold. Deze matten zijn ultradun en hierop kun je laminaat of pvc leggen, perfect voor de bovenste kamer. We hebben een handig stappenplan voor je.
Kies je voor een opbouwsysteem met behulp van noppenplaten, dan is het Uponor Minitec systeem een interessante keuze. Dit systeem installeer je op de al aanwezige dekvloer. Zo leg je vooral bij renovaties snel en gemakkelijk vloerverwarming aan.

Elektra aanleggen

Vaak heeft een zolder wel al een aantal stopcontacten en lichtpunten. Je hoeft dan vaak alleen wat punten toe te voegen. Het is slim om voor jezelf, maar ook voor je klant, een schets of tekening te maken van waar de verschillende stopcontacten en lichtpunten moeten komen. Denk ook mee vooruit. Misschien wil je klant nu nog geen zonnepanelen, maar dat kan in de toekomst veranderen. Je bent nu toch aan het renoveren, dus het kan slim zijn om gelijk de extra benodigde groep te plaatsen en een loze leiding te leggen naar zolder.
 
Soms moet het elektra nog bijna volledig worden aangelegd. Elektra aanleggen is een secuur en nauwkeurig werk waarbij je geen enkel risico neemt. Je zorgt voor een veilig systeem door het op de juiste manier aan te leggen met de juiste materialen. Ook werk je veilig door de elektra wanneer nodig uit te schakelen en met speciaal voor elektra ontworpen gereedschap.
 
Bouwmaat heeft een ruim assortiment aan installatie-, schakelmateriaal, inbouwdozen, etc. Bedrading is natuurlijk ook een belangrijk element van dit onderdeel van je zolderklus. De ene elektrische kabel is de andere niet. In het kader van het juist functioneren en de veiligheid van elektrische toepassingen, gebruik je dus de juiste kabel op de juiste plek. Wil je klant bijvoorbeeld spots op zolder? Kies dan altijd voor hittebestendige draad zodat deze niet smelt op de spots. Ook op dit gebied voorziet Bouwmaat je graag van advies. Natuurlijk vind je bij ons ook de slimste en innovatieve oplossingen van het moment, zoals de makkelijk te installeren oplossingen van KlikAanKlikUit.

Wanden afwerken

Voor de afwerking van de wand bij een zolderverbouwing heb je een ruime keuze aan mogelijkheden. Plaats je geen nieuwe wanden met gipsplaten, maar wil je de bestaande muren (steenachtige ondergronden) glad afwerken? Dan is stucen natuurlijk nog altijd een populaire afwerking. Indien goed uitgevoerd zorgt het voor een strakke en mooie uitstraling waar je klant jaren mee vooruit kan. Daarvoor moet je uiteraard wel op de juiste manier te werk gaan. Voorstrijken is van groot belang, je zorgt voor een egaal zuigende ondergrond en een betere hechting zodat je stucwerk optimaal kan afbinden en verharden. Welk gips je uiteindelijk nodig hebt, is afhankelijk van de ruimte, de benodigde laagdikte, de afwerkingsmogelijkheden én de wensen van de klant.
Moeten de wanden tegen een onverhoopte flinke stoot kunnen omdat er bijvoorbeeld kinderen spelen? Dan ga je voor Knauf MP75 Diamant: een extra harde machinepleister voor langdurige mooie wanden.
 
Bouwmaat heeft een zeer uitgebreid assortiment muurverf, waarmee je echt elke wens van je klant in vervulling kan laten gaan. Ook op de zolderkamer. Dankzij onze professionele verfmengmachines kan Bouwmaat vrijwel elk type verf in de gewenste kleur leveren. Ook professioneel schilderwerk valt of staat met de juiste voorbehandeling. Een goede wall primer is bijvoorbeeld de SPS Unitex Primer. Deze primer kan in een groot aantal kleuren worden gemengd. Een primer in de kleur van de afwerklaag is handig want in veel gevallen is er maar één laag muurverf nodig.
 
Er zijn tegenwoordig verfsoorten op de markt die een luchtzuiverende werking hebben. Deze verf absorbeert en neutraliseert een groot deel van de schadelijke stoffen in de woning. Het fijne eraan is dat je geen verschil merkt in de verwerking ervan of in de uitstraling vergeleken met reguliere verf. Het eindresultaat is ook kwalitatief gelijk. Benieuwd? Lees hier meer over de SPS Clean Air Matt.

Vloer afwerken

De keuze van een vloer is belangrijker dan je denkt. De vloer kan een ruimte gevoelsmatig kleiner, maar ook groter maken. Zeker op een zolderkamer zul je voor het laatste effect willen gaan. Heeft de kamer een licht plafond en lichte muren? Als je kiest voor een donkere vloer, dan voelt de kamer breder. Ook de legrichting heeft effect op het ruimtegevoel. Liggen de planken in de breedte (horizontaal) dan voelt de ruimte breder. Twijfel je wat slim is? Uiteraard kun je ook hiervoor bij Bouwmaat terecht voor advies.

Lees meer over  de impact van vloeren 

Bij Bouwmaat vind je een uitgebreid assortiment aan vloeren. Door de ruime keuze aan materiaal, kleuren, ondervloeren en plinten, kun je altijd de vloer leveren die precies aan de wens van jouw klant voldoet! 

beeld: Skantrae

Niet vergeten: de rookmelder op zolder

Bij een uitgebreide opdracht als een zolderverbouwing is het extra slim om goed mee te denken met je klant. Check bijvoorbeeld of er een rookmelder aanwezig is of geef anders aan dat die er nog moet komen. Sinds 1 juli 2022 moeten ook bestaande woningen op elke verdieping een rookmelder hebben. Wordt een zolder (of kelder) alleen gebruikt voor het drogen van de was of berging, dan is het niet verplicht. Je hebt de ruimte echter net omgetoverd tot een mooie extra leefruimte, dus dat verandert de zaak. Check gelijk of de rest van huis op de juiste wijze is voorzien van deze ‘levensredders’. Bij het plaatsen moet je op een aantal zaken letten, zoals de minimale afstand van muren en armaturen. Bouwmaat heeft optische rookmelders voor algemeen gebruik in het assortiment Dus voor gebruik in de woonkamer, slaapkamer, hal of op de overloop en de zolder.

Deel dit artikel: