Deel dit artikel:

Zware zakken van 25 kilo met vloermortel of lijm, het is geen uitzondering bij het plaatsen van een aanbouw of het (ver)bouwen van een badkamer. Het aanmaken van de cementmortel of poederlijm is een intensieve klus. Om het werk efficiënter te maken, hebben diverse merken slimme cementmortels en poederlijmen ontwikkeld. Hierdoor hoef je minder te tillen, maar krijg je net zoveel werk gedaan. Wij zetten de beste oplossingen op een rijtje!

Lichtgewicht beton is toch ook licht?

Dat klopt, lichtgewicht beton is lichter dan gewoon beton. Het is echter nog steeds twee keer zo zwaar als de oplossingen die je hieronder vindt. Betonmortel wordt bij een dekvloer vaak aangebracht op bijvoorbeeld Lewis® Zwaluwstaartplaten; een zware en arbeidsintensieve taak. Het lichte gewicht van de mortels maakt het vervoeren en verwerken een stuk minder zwaar. Gecombineerd met de snellere droogtijd biedt dit tevens meer toepassingsmogelijkheden. Het kan zelfs direct op houten vloeren worden toegepast.

Weber Vloeibare ZandcementWeber Vloeibare Zandcement (VZC)

Dit vloeibare zandcement combineert de eenvoud van zandcement met de unieke eigenschappen van een cementgebonden gietdekvloer. De vloer wordt gegoten, dus het zware smeren en afreien is niet meer nodig. Het vloeibare zandcement is eenvoudig en snel te verwerken, zelfs 30% sneller dan een reguliere zandcementen dekvloer. De zelfverdichtende eigenschappen maken de vloer supersterk. Dit vloeibare zandcement kan in laagdiktes van 3 tot 10 cm worden aangebracht.

Airbase® Dekvloermortel

Deze dekvloermortel is wel 70% lichter dan traditionele zandcementspecie. Mensen denken bij Airbase® vaak aan lichtgewicht beton, wat het echter niet is. Lichtgewicht beton is weliswaar lichter dan gewoon beton, maar nog steeds twee keer zo zwaar als Airbase®. AirBase® is een kant-en-klare cementmortel met een bijzondere samenstelling. Het speciale snelcement bindt de lichtgewicht vulstoffen en geëxpandeerde glaskorrels tot een lichte en drukvaste dekvloermortel. Je hoeft alleen water
toe te voegen. Het is net zo sterk als normale zandcementspecie, ondanks dat het veel sneller droog en uitgehard is. De vloer is na circa drie uur beloopbaar en na twaalf tot 24 uur te betegelen. Reguliere zandcementen betonmortel
 is pas na 28 dagen helemaal droog. Bij AirBase® is dat al na 7 dagen!

Superlichte en stofarme lijmen

Net zoveel verlijmen als uit een zak van 25 kilo, maar nu hoef je alleen maar 15 kilo naar de badkamer te tillen. Klinkt goed? Het kan, een aantal fabrikanten hebben lichtgewicht lijmen in het assortiment. Allemaal even smeuïg, waardoor ze snel en makkelijk te verwerken zijn. Allemaal even stofarm, wel zo fijn als je aan het mengen bent. En wat dacht je van het milieu… Doordat er minder gewicht in je bus ligt, is er minder CO2-uitstoot tijdens het transport.

 

Bouwmaat Tegellijm Light

Het ‘Light’ in de naam is te danken aan het gebruik van gewichtsreducerende vulstoffen met een bindmiddelfunc-
tie. De lijm is zowel binnen als buiten toepasbaar en geschikt voor wand en vloer, ook in combinatie met vloerverwarming. Alle soorten keramiek kunnen op diverse ondergronden zoals cementdekvloeren, anhydrietvloeren en gipsondergronden verlijmd worden. Bouwmaat Tegellijm Light is zeer smeuïg en eenvoudig te verwerken.

 

Coba CTA 140

Coba CTA140

De lichtgewicht Coba CTA140 poederlijm heeft een hoog standvermogen. Hierdoor zakken zelfs grootformaat porcellanato tegels bij verlijming op de wand niet. De lijm kan gebruikt worden als dunbedlijm, middenbedlijm en vloeibedlijm. De lijm is geschikt voor droge en natte ruimten en voor binnen en buiten. Een vloer kan met de CTA140 ook moeiteloos uitgevlakt worden. De lijm voldoet aan de BREEAM eisen.

Schönox Q8

Schönox Q8 poederlijm

Deze lijm bestaat voor 50% uit duurzame grondstoffen en is geschikt voor het verlijmen van keramische tegels, porcellanato grès, en grèsmozaïek op de wand. De lijm kan buiten worden toegepast zoals op balkons en terrassen, ook het verlijmen van tegels in zwembaden is geen probleem.

PCI Nanolight

PCI Nanolight® poederlijm

PCI onderzoekt al jaren intensief de nanostructuren in cementhoudende producten zoals tegellijm. De deeltjes in deze structuren hebben een grootte van 1 tot 100 nanometer (één miljoenste millimeter) en hebben eigenschappen die grote verschillen kunnen hebben ten opzichte van ‘gewone’ materialen. Door verschillende soorten cement te combineren met lichte vulstoffen en andere toevoegingen, ontstaan betere en nieuwe producteigenschappen. Zo is PCI Nanolight® ontwikkeld tot een lichte en flexibele allround tegellijm. Toepasbaar op alle ondergronden, wanden en vloeren, zowel binnen als buiten en zelfs voor terrassen en zwembaden. Ook zijn de meeste soorten keramiek met PCI Nanolight® te verlijmen. De lijm is gedurende ongeveer 90 minuten te verwerken en na 24 uur volledig belastbaar.

Deel dit artikel: