Deel dit artikel:

In eerdere artikelen hebben we laten zien uit welke fases de opbouw en afwerking van een inbouwtoilet en tegelwerk in een nieuwe badkamer bestond. We beschreven al enkele stappen, maar hoe monteer je nu eigenlijk een inbouwtoilet? Als vakman weet je uit ervaring dat een vast stappenplan tijdens een klus heel handig kan zijn. Daarom helpen we je in dit artikel een handje zodat je gemakkelijk stap voor stap een inbouwreservoir kunt plaatsen.

Stappenplan inbouwtoilet

En handig stappenplan voor het monteren van een inbouwtoilet, ook wel inbouwreservoir of hangend toilet genoemd.

 1. Afvoer monteren

  Monteer allereerst de afvoer van het toilet. Dit kan met behulp van Martens PVC-lijm of door middel van een manchetmof.

 2. Afvoerbocht plaatsen

  Plaats de afvoerbocht en klik deze vast met de bijgeleverde bevestigingsklem. Om de positie van de bevestigingspunten te bepalen, schuif je het frame met de bocht in de manchetmof die je net hebt geïnstalleerd.

 3. Hoogte vaststellen

  Zet het inbouwreservoir op de juiste hoogte vast. Doe dit aan de hand van de indicatie op het frame en controleer of het frame waterpas staat.

 4. Plaats frame

  Teken de bevestigingspunten af en verwijder daarna het frame zodat je de gaten kunt boren. Plaats vervolgens het frame en de afvoer opnieuw. Zet het frame vast en controleer weer of alles waterpas staat.

 5. Waterleiding installeren

  Nu is het tijd voor de waterleiding. Gebruik voor de waterleiding de Uponor Uni Pipe Plus. Knip de leiding op de juiste lengte met de speciale kniptang. Voor de verbindingen gebruik je de Uponor S-Press perskoppeling. Steek de waterleiding in de koppeling en controleer door middel van het controle- venster op de pershuls of de leiding op de juiste diepte in de koppeling is gestoken. Pers de koppeling op de leiding met een perstang met de juiste persbek. Wanneer de persing goed is uitgevoerd kun je de gekleurde folie verwijderen van de koppeling.
  Als je meer wilt weten over het installeren van een waterleiding, lees dan het artikel “Zo monteer je de Uponor S-Press PLUS” of “Leidingwerk: perskoppelingen installeren in 4 stappen“.


 6. Afwerking

  Monteer de flexibele slang met perskoppeling aan de watertoevoer en plaats de beschermplaat. Bevestig tenslotte de speciedeksels.

Deel dit artikel: