Kansen voor installateurs dankzij vergrijzing en verduurzaming

Deel dit artikel:

Kansen voor installateurs dankzij vergrijzing en verduurzaming

Smart buildings, verduurzaming en vergrijzing, wat hebben die met elkaar te maken? Volgens het ING Economisch Bureau bieden deze drie termen vooral kansen voor de installatiebranche. De eerste resultaten bevestigingen die verwachting.

In het derde kwartaal van 2016 groeide de omzet bij installateurs met 10% ten opzichte van dezelfde periode in 2015. En waarom nou specifiek voor deze groep? Installaties worden belangrijker en gebouwen complexer. De kennis van een installateur is daarbij hard nodig.

Smarter en duurzamer

De toenemende vraag is het gevolg van de bouw van nieuwe gebouwen en dus ook woningen. Maar daarnaast worden ook meer opdrachten verwacht bij bestaande woningen. Veel huiseigenaren willen hun huis verbouwen. Smarter en ook duurzamer maken. Ze durven o.a. weer te investeren vanwege het toenemende vertrouwen in de woningmarkt.

Futuristisch

Smart buildings zijn gebouwen, die aangeven wat het nodig heeft. En dan ook nog op een slimme manier. Klinkt futuristisch, maar is al dichtbij. Door informatie (data) te verzamelen over het gebruik van een gebouw kan duurzamer én beter gebruik gemaakt worden van een pand. En hiervan profiteren de ‘bewoners’ weer. De gegevens gaan bijvoorbeeld over meest gebruikte werkplekken, piekmomenten stroomgebruik, meten luchtvochtigheid of gebruik koffieautomaat.

Oftewel, sensoren en smart devices zijn straks niet meer weg te denken. En die vlieger gaat ook op voor woningen. Zo blijven mensen steeds langer zelfstandig wonen en met apparatuur geholpen. Zelfs de vergrijzing biedt zo kansen voor de installateur van de toekomst. Zorg voor de juiste kennis en vaardigheden, want die komen van pas in de toekomstige (elektronische) wereld van kantoren en woningen!

Meer lezen

Deel dit artikel: