Inspiratie

Energie besparen bestaande woning

Deel dit artikel:

Oude huizen. Vaak denken we direct aan tochtige woningen die niet meer voldoen aan de eisen van vandaag. Nieuwbouw daarentegen wel. Dit zijn gebouwen die duurzaamheid ademen. Waar men nieuwe technieken toepast als warmteterugwinning en optimale isolatie. Bestaande bouw en duurzaamheid gaan voor ons gevoel minder goed samen. Moeten deze oude huizen dan tegen de vlakte? Nee, want het verbeteren van bestaande bouw is juist de meest duurzame en milieuvriendelijke manier van huisvesting.

Energie besparen
Als vakman komen er veel vragen naar boven bij het verbouwen van een oud huis. Je kent de geschiedenis van het huis niet en ook de nieuwe bewoners weten hier vaak weinig over te vertellen. Hoe is het dak geïsoleerd van een rijwoning uit 1976? Werden er spouwmuren toegepast in huizen vóór 1946 en hoe werden deze huizen toentertijd verwarmd? Antwoorden die je vindt in het praktische boek ‘Energiebesparingsmogelijkheden bestaande woningen’. Een boek met uitwerkingsinstructies voor bouwkundige en installatietechnische oplossingen. In deze publicatie worden vijf typen huizen onderscheiden:

Deel 1: rijwoning: periode vóór 1946
Deel 2: rijwoning: periode 1946-1965
Deel 3: rijwoning: periode 1966-1975
Deel 4: galerijwoning: periode 1966-1988
Deel 5: portiekwoning: periode vóór 1966

Het boek bevat beschrijvingen van de woningtypes en welke energieconcepten hierbij mogelijk zijn. Deze energieconcepten bevatten uitgebreide bouwkundige maatregelen en kengetallen. Terugkomende onderwerpen in deze concepten zijn daken, gevels, kozijnen en vloeren. Een boek vol oplossingen met aandacht voor ontwerp en uitvoering!

Wil je meer weten over het boek of deze zelf aankopen? Lees hier meer en bestel gemakkelijk een exemplaar.

Meer lezen

Deel dit artikel: