MateriaalMateriaal en gereedschap

Isolatie: wanneer kies je welk materiaal?

Deel dit artikel:

Het aanbrengen van isolatiemateriaal is een belangrijke eerste stap richting een energiezuinigere woning. Goede isolatie zorgt voor meer wooncomfort in huis, een lagere energierekening en is goed voor het klimaat. Het is daarnaast vaak een essentiële voorwaarde wanneer je klant bijvoorbeeld over wil stappen op een warmtepomp. Maar wanneer kies je nu welk isolatiemateriaal? We laten je een greep uit de mogelijkheden zien en geven een indicatie van de kosten én opbrengsten voor je klant.

Via de gebouwschil (dak, gevel, vloer) kan veel warmte verloren gaan als deze niet goed geïsoleerd is. Zeker bij oudere woningen is de isolatie vaak niet aanwezig of verouderd. Er zit dan bijvoorbeeld geen isolatie in de spouwmuur of er is nog enkel glas aanwezig. Het mooie aan isolatie is dat je klant er direct profijt van heeft. Na het aanbrengen ervan gaat de energierekening omlaag en is het merkbaar comfortabeler in huis. Naast het tegengaan van warmteverlies kan isolatie ook helpen om geluidsoverlast te verminderen.

Voor jou als vakman biedt isolatie kansen om tijdens een klus de bewoner ook te voorzien van een stukje (extra) duurzaam wonen. Leg je bijvoorbeeld een vloer, kijk dan ook eens of er al isolatiemateriaal is aangebracht in de kruipruimte. Zolderrenovatie? Het aanbrengen van dakisolatie is dan eigenlijk een must. Zo zijn er tal van mogelijkheden om een woning beter te isoleren. In dit artikel laten we je zien wat er mogelijk is en wanneer je deze materialen toepast.

HR++ glas

Hoogrendementsglas bestaat uit twee of drie glasplaten met daartussen een isolerende spouw. Bij HR en HR+ glas zit er droge lucht in de spouw en bij HR++ en triple glas (HR+++) zit hier een edelgas, meestal argon, tussen. Edelgassen in de spouw isoleren daarbij beter dan droge lucht. De binnenzijde van HR-glas is ook voorzien van een onzichtbare coating die de isolatie nog meer verbeterd. De coating weerkaatst namelijk de warmte terwijl het licht doorlaat. Installeer altijd HR++ glas. Triple glas wordt minder vaak gebruikt. Alleen als kozijnen te dun zijn (bijvoorbeeld voor draaiende ramen) of te zwaar worden, pas dan het dunnere HR of HR+ glas toe.

Isolerende kozijnen

Als je hoogrendementsglas plaatst, is het ook van belang dat de kozijnen goed isoleren zodat het rendement van de investering ook behaald wordt. Isolerende kozijnen zijn voorzien van luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buiten- en binnenkant. Dit kunnen kunststof kozijnen zijn of houten kozijnen gevuld met purschuim of kurk. Onzichtbaar, maar het werkt!

Isoleren schuin dak

Het isoleren van een schuin dak kan onder andere met Knauf Insulation MW 34 Alu Plus uitgevoerd worden. Deze stevige minerale wol is aan één zijde bekleed met een dampremmende, sterke en stootvaste aluminiumfolie. Het product is snel en eenvoudig aan te brengen. Het isolatiemateriaal is licht van gewicht, prettig te verwerken dankzij de ECOSE® Technology en kan eenvoudig achter een metalen profielsysteem worden aangebracht. Met behulp van de bijbehorende RT Plus XL-tape is direct een luchtdichte en dampremmende laag te realiseren. Voordeel van deze isolatiewijze is dat gedurende de levensduur de thermische isolatiewaarde gelijk blijft. Het isolatiemateriaal bestaat voor 80% uit gerecycled materiaal en dus ook nog eens erg milieuvriendelijk.

Isolatie schuin dak

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Voor het isoleren van holle ruimtes zoals houten verdiepingsvloeren kan Easy-cell® toegepast worden. Dit zijn losse vlokken van cellulose met lange vezels die zorgen voor een hoge isolatiewaarde. De vlokken worden onder lage druk ingeblazen en dichten alle naden en kieren af. Er ontstaat een deken van isolatiemateriaal zonder thermische lekken waardoor er veel minder warmteverlies optreedt en geen geluidslekkage plaatsvindt. Het is vervaardigd uit gerecyclede papierproducten waaraan brandvertragers zijn toegevoegd. Hierdoor is Easy-cell® tot 33 minuten brandwerend. Naast vloeren kunnen ook holle wanden en daken met Easy-cell® geïsoleerd worden.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is met name bij woningrenovaties een zeer effectieve manier om de woning te verduurzamen. Woningen gebouwd voor ongeveer 1980 hebben niet-geïsoleerde spouwmuren. Bij moderne nieuwbouwwoningen wordt spouwmuurisolatie standaard toegepast. Om de spouw te kunnen isoleren, moet de buitenmuur in goede staat zijn. Met een endoscopisch onderzoek wordt dit gecontroleerd. Hierbij wordt via een gat in de muur met een camera nagegaan of de muur geschikt is en of de spouw breed genoeg is. Het isolatiemateriaal wordt vervolgens van buitenaf via gaten in de muur ingeblazen. Uiteraard worden die na het inblazen weer gedicht.

Buitengevelisolatie

Met buitengevelisolatie bied je de klant een energiezuinige totaaloplossing voor isolatie. Door bijvoorbeeld het Knauf Skin-systeem toe te passen, wordt als het ware een bestaande woning aan de buitenkant ‘ingepakt’ en daardoor geïsoleerd. Hierdoor neemt de warmteweerstand van de woning toe en kan er tijdens de winter stevig op de energierekening bespaard worden. In de zomer zorgt deze schil voor een aangenaam koel binnenklimaat. Bijkomend voordeel is minder tocht en een betere geluidsisolatie. Daarnaast blijft de binnenruimte gelijk en kan de woning een compleet nieuw uiterlijk krijgen doordat er met stucwerk of steenstrips afgewerkt kan worden. Meer weten over Knauf Skin? Lees dan het achtergrondartikel over Knauf Skin System of het stappenplan isolatie met Knauf Skin.

Buitengevelisolatie

Hoeveel kun je besparen?

Om een goede isolatie te bewerkstelligen, moet je klant een investering doen. Na het aanbrengen van het materiaal worden er ook direct energiekosten bespaard en zijn de aanschafkosten vaak binnen een relatief korte termijn terug te verdienen. Deze tabel geeft een indicatie van de kosten en besparingen per jaar van een aantal types isolatie.

WoningtypeIsoleren schuin dakHR++ glasIsoleren vloerIsoleren spouwmuur
 Eenmalige kostenBesparingEenmalige kostenBesparingEenmalige kostenBesparingEenmalige kostenBesparing
Tussenwoning€ 4.100€ 600€ 3.100€ 300€ 1.400€ 200€ 800€ 260
Hoekwoning€ 4.700€ 700€ 3.500€ 340€ 1.600€ 220€ 2.100€ 700
Twee onder één kap€ 4.700€ 700€ 3.500€ 340€ 1.600€ 220€ 2.100€ 700
Vrijstaand€ 8.400€1.300€ 4.700€ 450€ 2.800€ 390€ 3.100€ 1.000

Prijspeil januari 2019, bron: Milieucentraal

Adviseer je klant rondom isolatiewerkzaamheden over de subsidiemogelijkheden die er zijn wanneer hij zijn huis wil verduurzamen en energie besparen. Voor particulieren is dit in 2019 niet (meer) mogelijk, maar wel voor een Vereniging van Eigenaren. Kijk op www.rvo.nl/subsidies-regelingen wat de mogelijkheden zijn.

Deel dit artikel: