GereedschapMateriaal en gereedschap

Breken en slopen? Kies de juiste machine!

Deel dit artikel:

Zeg je DeWalt, dan zeg je machines, gereedschap en accessoires van de bovenste plank. Dat geldt ook voor de combi-, breek- en sloophamers van dit welbekende merk. We nodigden key account manager Jurgen de Leeuw en account manager Arnold Wever uit om de mogelijkheden van de machines uit de doeken te doen. Hierbij richten ze zich vooral op de vraag in welke situatie je een combi-, breek- of sloophamer gebruikt.

Op het gebied van slooptoepassingen heeft DeWalt de professionele bouwer veel te bieden. Arnold: “DeWalt heeft een uitgebreid assortiment combi-, breek- en sloophamers. Zowel gesnoerd als snoerloos. Als professional heb je altijd een oplossing voorhanden die past bij jouw werkzaamheden.”

Gesnoerd of oersterke accu

Uniek aan de DeWalt is onder andere de 54V XR FLEXVOLT accu die snoerloos gereedschap echt een ongekend vermogen geeft. Arnold: “Je haalt daarmee de kracht van een gesnoerde machine uit een accu. Dat betekent dat je ook bij sloop- en breekgereedschap niet in kracht inboet als je voor snoerloos gaat. De XR FLEXVOLT is bovendien de enige accu op de markt die automatisch overschakelt van 54V naar 18V. Hierdoor kun je de accu gebruiken voor zowel 18V als 54V gereedschap uit de XR-serie. Je kunt het uitwisselen met meer dan 250 machines.”

Boren, breken of slopen

Kies je voor DeWalt, dan heb je machines in handen die betrouwbaar zijn onder de zwaarste omstandigheden. Toch kan ook het meest robuuste gereedschap kapot gaan, als je het verkeerd gebruikt. Dat geldt natuurlijk voor alle merken. Het is zonde. Daarom is het goed om stil te staan bij de vraag waar je op moet letten als je sloop- en breekgereedschap aanschaft en gebruikt. Arnold: “Voor zowel gesnoerde als accumachines geldt altijd: gebruik de machine die past bij je klus. Je hebt grof gezegd combihamers, breekhamers en sloophamers. Een combihamer is in de basis een boormachine die ook de mogelijkheid biedt tot licht en kort beitelwerk in pleister, tegels en voegenmortel. De combihamers van DeWALT hebben in SDS-Plus een slagkracht van 1.4 joule tot oplopend in SDS-Max tot maximaal 19,4 joule en alles ertussenin.”

Arnold vervolgt: “Breek- en beitelhamers gebruik je voor het lichte sloopwerk. Denk aan het wegtikken van tegels, vloeren en wanden en het verwijderen van lijmresten en voegen. Deze breekhamers van DeWALT hebben een slagkracht tot 24 joule. Sloophamers pak je voor het zware sloopwerk, het breken van muren en vloeren. Daarbij kun je kiezen voor een machine tot maar liefst 62 joule!”

Verkeerd gebruik combihamers

Al deze productcategorieën hebben echt een eigen toepassing. Dat gaat in de praktijk vaak mis bij combihamers. Jurgen: “Dat zijn natuurlijk fijne robuuste machines, maar met name om te boren. Het gebeurt te vaak dat vaklieden ervoor kiezen om met een combihamer een hele vloer of muur weg te breken. Je bent bezig en hebt die lekkere lichte machine toch al in je hand. Combihamers zijn niet bedoeld voor een uitgebreide breekklus. Het is hetzelfde als bij auto’s. Je kunt met een 1.1L autootje gerust eventjes 150 km per uur rijden, maar natuurlijk niet de hele tijd.” Arnold vult aan: “Een combihamer is 95% boren en 5% breken. Je kunt er incidenteel bijvoorbeeld lijmresten mee weghalen. Ga je er echt een hele muur mee uittikken, dan werkt de machine boven zijn macht. Het slagmechanisme krijgt te veel weerstand en gaat op den duur kapot.” Jurgen: “Het advies is dan ook om naast een combihamer in ieder geval ook een breekhamer in de bus te hebben. Heb je toch wat grover werk, dan gebruik je die machine. Je combihamer gaat langer mee en je werkt bovendien ook gewoon echt sneller en prettiger.”

Belangrijk: optimale boorcapaciteit

Ook binnen de verschillende categorieën moet je als professional afwegingen maken. Jurgen: “Bij combihamers kijk je onder andere naar de boorcapaciteit. Elke machine heeft een maximale en een optimale boorcapaciteit. De kleinste SDS-Plus Combihamer, de DCH172, heeft een maximale capaciteit van 16 mm. Dat betekent dat de machine dat best even aankan. De optimale boorcapaciteit is echter 4 tot 10 mm. Werk je vaak met grotere pluggen? Kies dan voor een machine met een grotere optimale boorcapaciteit, zoals bijvoorbeeld de DCH417. Ook hier geldt: werkt de machine te veel boven zijn macht, dan kunnen er problemen ontstaan. Kijk altijd naar de maat boor die je het meeste gebruikt en ga in die range zoeken naar je ideale combihamer.”

Slagkracht en gewicht

Ben je op zoek naar een breek- of sloophamer die past bij jouw werkzaamheden? Dan zijn slagkracht en gewicht bepalend. Arnold: “Met de zwaarste breekhamer van 12 kg en 24 joule kun je echt wel een vloer van 15 cm uitbreken. Maar met een sloophamer van 35 joule en 18,4 kg doe je dat sneller. Je hebt natuurlijk ook vloeren van 35 cm. Dan is de D25981K van 62 joule een zeer goede oplossing.
Hoe grover je materiaal, hoe zwaarder je hamer om tijd te besparen. Maar ook hier kijk je weer goed naar je werkzaamheden. Je gaat natuurlijk niet vanuit je handen een muur slopen met een 30 kg sloophamer. Dat sloopt misschien snel, maar het werkt gewoon niet. Heb je vaak wat lichter sloopwerk en veel minder vaak dikke vloeren? Dan werk je misschien over het algemeen fijner met een lichtere machine.”

Wees zuinig

Naast de al genoemde tips hebben de mannen nog een aantal belangrijke adviezen. Jurgen: ‘Breng je machine elk jaar weg voor een onderhoudsbeurt. Bij besnoerde machines is dit zelfs verplicht, maar ook bij accu-machines is het een goed idee. Ze gaan daardoor gewoon veel langer mee. Arnold: “Let ook zelf op. Doe bijvoorbeeld zo af en toe eens een propje vet op je SDS-boor. Dan wordt de aansluiting lekker gesmeerd. Het is een kleine moeite, maar je machine blijft schoner.” Jurgen heeft nog een laatste hele belangrijke aanvulling: “Zorg niet alleen voor je machines, maar ook voor jezelf. Juist bij breek- en sloopwerk zorg je altijd voor stofafzuiging. Er komt gewoon echt fijnstof vrij en dat is heel slecht voor je. Stofafzuiging is verplicht, ook als je buiten bezig bent, dus doe het ook gewoon. Je machines moeten lang meegaan, maar jij zeker.”

OVER DEWALT

In 2024 bestaat DeWalt maar liefst 100 jaar. Het merk staat bekend om zijn rijke geschiedenis, bewezen prestaties en een sterke focus op innovatie en technologie. Jurgen: “Bijna 100 jaar geleden begon het merk als leverancier van elektrisch gereedschap. Daar is inmiddels handgereedschap en natuurlijk ook accu-gereedschap bijgekomen. Op al deze vlakken bieden we de best mogelijke oplossingen voor de professionele bouwer en we blijven ontwikkelen en optimaliseren.”

Deel dit artikel: