Deel dit artikel:

SUPER WERKEN MET GROOTFORMAAT TEGELS

Grote tegels zijn populair onder klanten, vooral vanwege het design. Met grote tegels heb je minder voegen, waardoor een vloer of wand vaak nóg strakker oogt. Hiervoor heb je als tegelzetter wel specifiek én goed gereedschap nodig. Jeffrey Crielaard, eigenaar van Crielaard Tegelwerken, is opgegroeid met de producten van Rubi. Wij spraken met hem over de TZ 1300 tegelsnijder en de SC 200 tegeldrager.

De standaard voor tegelwerk

Rubi ontwerpt en maakt gereedschap, gebaseerd op de laatste ontwikkelingen en onderzoeken in de bouwsector. In 1951 al introduceerden ze de eerste tegelsnijder. Sindsdien is het bedrijf wereldwijd gegroeid. Tot op de dag van vandaag heeft Rubi een uitgebreid aanbod van professionele tegelgereedschappen en accessoires.

Crielaard Tegelwerken is gespecialiseerd in (buiten)zwembaden, badkamers en tegelvloeren. Jeffrey: “We zijn in 2010 begonnen en werken momenteel met vijf man. Vanaf het allereerste begin werk ik al met de tegelsnijders van Rubi. Eigenlijk weet ik niet beter. Het is dé standaard voor tegelwerk en Rubi is koploper in de markt. Dat was al zo toen ik 15 was en nu ik 33 ben, is dat nog steeds zo.”

Rubi TZ 1300 tegelsnijder: soepel grote tegels snijden

Het snijden van tegels heeft veel voordelen ten opzichte van zagen. Je creëert een fijnere en rechtere snijlijn, werkt sneller én stofvrij. De Rubi TZ tegelsnijder is er in vijf verschillende modellen en is speciaal voor grote tegels. Met de TZ 1300 snijd je tegels van 130 cm, of tegels van 90×90 cm diagonaal. Dankzij de grote snijlengte en het breekvermogen van 1.500 kg, kun je tegels snijden tot een dikte van 21 mm!

“Toen de Rubi TZ 1300 tegelsnijder uitkwam, heb ik deze gelijk aangeschaft”, zegt Jeffrey. “Wij gebruiken deze tegelsnijder puur voor het snijden van grote en dikke tegels. Voor buitenzwembaden gebruik je vaak dikkere tegels dan binnen. Het is heel fijn dat we ook deze tegels kunnen snijden en niet hoeven te zagen. Dat scheelt veel werk, stof en vuil. De tegelsnijder heeft een ‘Extreme’ snijwieltje van 22 mm. Dat is ideaal, want daar kun je alle grote tegels heel soepel mee snijden. Dankzij de verstelbare zijaanslag kun je makkelijk repeterende sneden maken. Je hoeft niet steeds opnieuw af te tekenen.”

Handig en compact

Jeffrey is erg te spreken over de hanteerbaarheid van de machine. Met de TZ 1300 werk je vloeiend en nauwkeurig én je neemt hem bovendien eenvoudig mee. “Ik heb ook andere grote tegelsnijders gehad, maar de TZ 1300 werkt heel fijn en compact. Vooral het mechanisme zelf werkt goed. Het is heel stevig. Wat ook handig is, is dat de tegelsnijder geleverd wordt in een sterke canvas tas. Er zitten wielen onder, dus hij is makkelijk te vervoeren. Je hoeft er niet mee te sjouwen.”

VOORDELEN VAN DE RUBI TZ 1300 TEGELSNIJDER

  • Een krachtig breekmechanisme tot 1.500 kg en is te bedienen met één hand.
  • Een grote snijcapaciteit, tot een dikte van 21 mm.
  • Ideaal voor grootformaat tegels.
  • Met éen hand te bedienen.
  • Stevig en inklapbaar en dus gemakkelijk te vervoeren.
  • De tegelsnijder wordt geleverd in een sterke canvas tas op wielen met een handgreep.

Rubi SC 200 tegeldrager: met één hand te bedienen

Doordat grootformaat tegels populair zijn, worden tegeldragers ook steeds belangrijker voor tegelzetters. De Rubi SC 200 is ideaal voor het verwerken van keramische tegels met ruwe of licht gestructureerde oppervlakten. De tegeldrager heeft een vacuümpomp en is daardoor perfect voor het laden en behandelen van zware materialen. “Grote tegels zijn zwaar. Dus als je grote zware tegels wilt leggen, werk je fijner met een tegeldrager. Dat tilt veel makkelijker.

Het grote voordeel van de Rubi SC 200 tegeldrager is dat je hem met één hand makkelijk kunt bedienen. Dat is een belangrijk verschil met andere tegeldragers, waarbij je meestal twee handen nodig hebt om hem vast te zetten. Nu heb je één hand over om andere dingen te doen. Als je de tegel onder de snijplank legt, kun je met je andere hand bijvoorbeeld makkelijk sturen. Dat werkt heel fijn.” Doordat de tegeldrager vacuüm trekt, kun je de tegels heel makkelijk tillen. “Je zet de tegeldrager op de tegel, pompt het vacuüm en dan werkt het als een zuignap. Andere tegeldragers hebben geen vacuümpomp. Dan moet je de tegel vaak vastklemmen. Door de vacuümpomp zit de tegel veel steviger vast. En met één druk op de knop kun je hem ook weer ontluchten. Kind kan de was doen!”

Een goede keuze

Al met al zijn de Rubi TZ 1300 tegelsnijder en de Rubi SC 200 tegeldrager goede keuzes voor grote, dikkere en zware tegels. Jeffrey vat de belangrijkste voordelen nog één keer kort samen:“De tegeldrager is makkelijk met één hand te bedienen. En de tegelsnijder gebruik ik al vanaf het moment dat hij uitgekomen is. Deze is stevig en robuust en blijft dus ook na een lange tijd nog keurig netjes recht snijden. Dat kun je echt niet van elke snijder zeggen.”

VOORDELEN VAN DE RUBI SC 200 TEGELDRAGER 

  • Geïnjecteerde aluminium behuizing, grotere robuustheid. 
  • Ergonomische handgreep van polypropyleen voor een snelle en veilige hantering. 
  • Metalen versteviging in hendelbasis voor grotere weerstand tegen tractie. 
Deel dit artikel: