Deel dit artikel:

Wanneer je gaat betegelen, loop je er gegarandeerd tegenaan dat tegels op maat gemaakt moeten worden. Moet je dan gaan zagen of snijden? Als er gezaagd moet worden, ga je dan nat of droog zagen? We zetten alle informatie voor je op een rij!

Tegels zagen: kies het juiste zaagblad

Natuursteen en sommige keramische tegels kun je het beste zagen. Hiervoor heeft Bouwmaat Rubi diamantzaagbladen in het assortiment waarmee je strakke lijnen zaagt, vergelijkbaar met die van een snijlijn. Er zijn verschillende soort diamantzaagbladen. Gebruik je het verkeerde zaagblad voor een materiaal, dan loop je het risico dat het zaagblad bot wordt. Daarnaast wordt de zaagsnelheid minder en gaat de kwaliteit van de zaagsnede achteruit. Let daarom bij het kiezen van een zaagblad op het volgende:

Doorlopende kroon
Een zaagblad met doorlopende kroon zaagt minder snel dan een gesegmenteerd zaagblad, maar levert wel het mooiste eindresultaat. Dit wordt beïnvloed door de concentratie en kwaliteit van diamant: hoe hoger die is, hoe mooier het zaagresultaat is. Het zaagblad is dan ook iets duurder. Toepassing: keramische tegels en natuursteen.

Gesegmenteerd
Een gesegmenteerd zaagblad heeft een hogere zaagsnelheid, hierdoor is het eindresultaat iets minder strak. Een variant is het electroplated zaagblad waarbij de segmenten vacuüm op het blad gesoldeerd zijn. Ze kunnen niet loskomen, wat de veiligheid enorm verhoogt. Bijkomend voordeel is dat het zaagblad hierdoor stabieler is. Toepassing: ruwere materialen zoals beton- en natuursteen.

Andere varianten
Er zijn diverse varianten ontworpen zoals een zaagblad met doorlopende kroon met uitsparingen. Of een speciaal ontwerp van de diamantrand die voor een balans tussen zaagsnelheid en afwerking zorgt.

Verstek zagen
Voor het verstek zagen stel je de zaagmachine onder een hoek in. Het zaagblad ondervindt hierdoor meer zijdelingse druk. Het is dan ook belangrijk dat het zaagblad dikker is dan 2 mm. Dunne bladen gaan sneller zoeken, waardoor er een verloop ontstaat.

tegelzaagmachine

Nat of droog zagen

Wanneer je dikkere tegels moet zagen, loopt de temperatuur op. Om te koelen en voor het beste resultaat is het belangrijk om met water te zagen. Laat de tegels wel goed drogen voordat je ze verlijmt. Als je dat niet doet, krijg je een ongelijke vochtopname in de voeg, wat kleurverschillen en een mindere hechting veroorzaakt. Voor het droog zagen wordt in de meeste gevallen een haakse slijper gebruikt. Doordat de tegel droog blijft, is deze snel te verwerken. Zorg wel voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een mondkapje en een veiligheidsbril.

Tegels snijden: de juiste techniek

Het lijkt allemaal heel eenvoudig, een wand- of vloertegel snijden met een tegelsnijder. De praktijk wijst vaak anders uit. De manier waarop de tegel gesneden wordt, is erg bepalend voor het resultaat van een tegelvloer of -wand. Een goede snij- en breeklijn krijg je alleen met de juiste techniek. Test hoeveel druk er nodig is om de tegel te snijden; minder druk geeft een mooiere snijlijn. Wandtegels hoef je meestal alleen maar te aaien. Oefen bij vloertegels iets meer druk uit. Het kan zijn dat je zelfs 2 of 3 maal moet snijden. Snijden is altijd een snellere manier dan zagen. Zelfs als je een harde vloertegel drie keer moet insnijden voordat je hem kunt breken, is het sneller dan zagen. Daarnaast kost het natuurlijk ook veel tijd om de zaagmachine uit de bus te halen, klaar te zetten en naderhand weer schoon te maken en op te ruimen. Waar let je op bij het snijden van een tegel?

Luisteren
Het geluid dat je hoort tijdens het snijden van een tegel, zegt veel over het eindresultaat. Een ‘knarsend’ geluid betekent vaak dat er te veel druk is uitgeoefend, waardoor de snijlijn minder strak wordt.

Snijwieltjes
Voor het beste eindresultaat heb je niet genoeg aan één type snijwieltje. Afhankelijk van de dikte van de tegel of de soort tegel, is het belangrijk om het juiste snijwieltje te kiezen. Dit overzicht helpt je bij het maken van je keuze:

TegelToepassingSnijwielBijzonderheden
Dunne wandtegelWand6 mmGebruik weinig kracht.
< 10 mmVloer &Wand8 mm 
10-15 mmVloer10 mmBij niet goed breken; inkrassen. Gebruik dan 18 mm snijwiel
15-20 mmVloer22 mmGelagerd. Extreem scherp, daardoor zuivere breuklijn.
ReliëftegelsWand10 mmKleine diameter volgt reliëf beter
Gladde vloer – MozaïekVloer &Wand22 mmRolt over voegen tussen mozaïek tegeltjes. Stuitert niet.

Breken met ‘droge’ tik
Bij het breken van keramische tegels is het belangrijk dat de breekvleugel van de tegelsnijder op één tot twee centimeter van de tegelrand staat. Geef vervolgens een korte, droge tik. Voorkom hierbij dat het breekmechanisme te veel doorslaat. Pak daarom de hendel direct vast nadat je de tik hebt uitgeoefend. Het breekmechanisme van sommige tegelsnijders heeft een extra overbrenging. Het loslaten van de hendel is dan al genoeg om de tegel te breken. Een glastegel breek je door langzaam de druk te vergroten totdat de tegel breekt. Mozaïektegels zijn bewerkelijker om te snijden. Hiervoor moet ieder tegeltje afzonderlijk met de breker gebroken worden. Let er op dat je een tegelsnijder gebruikt met een mobiel breekmechanisme.

Deel dit artikel: