MateriaalMateriaal en gereedschap

Tropisch hardhout is niet fout

Deel dit artikel:

Om meteen met de deur in huis te vallen: niet al het tropisch hardhout is onverantwoord of fout. Wanneer je tropisch hardhout gebruikt uit een duurzaam beheerd tropisch bos, zorg je er juist voor dat dit bos beschermd kan worden. Bijvoorbeeld tegen kaalkap voor oliepalm- of sojaplantages.

Geen tegenstelling

Bomen kappen in de tropen en toch het bos beschermen is dat geen tegenstelling? Nee, want een FSC®-beheerd bos wordt opgedeeld in percelen, ook wel jaarvakken genoemd. Uit zo’n perceel wordt maar een beperkt aantal bomen gekapt, vaak maar een of twee bomen per hectare. Het gehele perceel wordt daarna 30 jaar met rust gelaten om te herstellen. Op deze manier blijft het bos gezond. Ieder jaar levert een ander perceel van het bos het gewenste hout. Hoe meer duurzaam hout er in de bouw gebruikt wordt, hoe meer percelen bos er nodig zijn en hoe groter het totale gebied dat we waarde kunnen geven als bos en op die manier kunnen beschermen.

Voorbeeld

Maar hoe werkt dat dit verantwoord beheren in de praktijk? Voor een gemiddelde vrijstaande woning met 12 tot 17 kozijnen, kun je ongeveer 2 m³ tropisch hardhout toepassen. Dit komt overeen met een benodigd oppervlakte van 2000 m² FSC-beheerd bos.
Dus met de keuze voor FSC-hout voor de kozijnen van één huis bescherm je ergens anders op de wereld een stuk bos groter dan een huizenblok.

De bouwwereld als bosbeschermer

Nog steeds verdwijnen er per minuut wereldwijd 48 voetbalvelden aan tropisch bos door kaalkap. Jij als vakman kan helpen hier iets tegen te doen. Afgelopen periode zijn er in Nederland jaarlijks rond de 37.500 grondgebonden nieuwe woningen gebouwd, en dit gaat flink stijgen. FSC Nederland heeft uitgerekend dat als je uitgaat van 2 m³ tropisch hardhout voor FSC-hardhouten kozijnen, dan komen we met 37.500 woningen al uit op een benodigde hoeveelheid hout van 75.000 m³ uit een FSC-beheerd bos. Hiervoor kun je een tropisch bosoppervlak van 75.000.000 m² duurzaam beheren. Dit zijn wel 15.000 voetbalvelden die we 30 jaar lang kunnen beschermen!

Neem je ook het onderhoud en de renovatie van alle bestaande acht miljoen woningen in Nederland me dan wordt het resultaat zelfs nog groter. De vakmensen in Nederland hebben dus de mogelijkheid om een enorm gebied aan tropisch bos te beschermen.

Bouwmaat partner van FSC Nederland

In haar rol als partner van FSC Nederland promoot Bouwmaat Nederland het gebruik van FSC gecertificeerd hout. En natuurlijk biedt Bouwmaat in alle vestigingen én de webshop een ruim assortiment FSC gecertificeerde producten aan.
Meer informatie over gecertificeerd hout en duurzaam beheerde bossen vind je op fsc.nl.

Meer lezen

Deel dit artikel: