Gebruikt gereedschap op weg naar een tweede leven

Deel dit artikel:

Oplettende klanten hebben de inleverpunten van Gered Gereedschap waarschijnlijk al lang gespot in onze vestigingen Hoofddorp, Apeldoorn, Enschede en Rotterdam. Haperende machines en kapot gereedschap vinden er hun weg naar een tweede leven, naar vakmensen in Afrika. Het is een initiatief dat Bouwmaat graag steunt. Je las hier al eerder over de samenwerking tussen Gered Gereedschap en Bouwmaat. Maar wat gebeurt er eigenlijk met het gereedschap nadat jij het bij ons hebt ingeleverd?

26 werkplaatsen in ons land

Voordat gebruikt gereedschap naar Afrika wordt verscheept, wordt het nagekeken en eventueel gerepareerd. Gered Gereedschap heeft daarvoor maar liefst 26 werkplaatsen in het hele land ingericht. Honderden vrijwilligers laten er dagelijks al het ingeleverde gereedschap door hun handen glijden. Ze bekijken het nauwkeurig en bepalen welke gereedschappen en handmachines een tweede leven verdienen. Alleen de tangen, boren en zagen die, na een eventuele grondige opknapbeurt, nog bruikbaar zijn, komen door de selectie.

Opknappen van een handzaag

Frans is zo’n vrijwilliger. In de werkplaats in Amsterdam neemt hij menig gereedschap onder de loep. Op het YouTube-kanaal ‘Gered Gereedschap knapt op’ zie je onder andere dat een roestige handzaag niet door de strenge selectie komt.

De zaag die wel een opknapbeurt krijgt, is recht en mist geen tanden. Frans controleert of ze allemaal even hoog zijn. Met een vijl strijkt hij langs het blad, zodat de hoogste tanden worden afgetopt. Met de zaagzettang controleert hij vervolgens alle tanden nauwkeurig en laat hij ze om en om een klein beetje verspringen. Uiteindelijk wordt de zaag verscherpt met een zaagvijl, totdat het gereedschap weer gebruikt kan worden waarvoor het bedoeld is: zagen. Zo kan hij nog jaren mee!

HELP MEE INZAMELEN: BRENG JE OUDE GEREEDSCHAP NAAR BOUWMAAT

Doe ook mee! Kijk eens in je schuur of berging of je nog gereedschap over hebt en lever het in! Je kunt vanaf het tweede kwartaal terecht bij alle vestigingen van Bouwmaat in Nederland. Momenteel loopt er een pilot in Hoofddorp, Apeldoorn, Enschede en Rotterdam, daar kan je dus nu al terecht!Daarnaast heeft Gered Gereedschap nog zo’n 400 inzamelpunten. Kijk voor een inzamelpunt bij jou in de buurt op: geredgereedschap.nl/inzamelpunten.

Eenpersoonsset

Met de opgeknapte gereedschappen worden uitgebreide werksets samengesteld. In een eenpersoonsset van een timmerman zitten onder meer een blokschaaf, een kleine handboormachine, een klauwhamer, zagen, een winkelhaak, een duimstok en steekbeitels. Ook voor metaalbewerkers worden dit soort sets samengesteld.

Sets voor het vakonderwijs

Omdat Gered Gereedschap niet alleen opgeknapt gereedschap naar ontwikkelingslanden stuurt, maar er ook kennis en kunde wil verspreiden, worden ook tienpersoonssets samengesteld voor gebruik in het vakonderwijs.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Jongeren die van school komen worden door Gered Gereedschap met de werksets geholpen met de eerste stap op de arbeidsmarkt. Met een startersset kunnen ze een begin maken. In lokale verhuurwerkplaatsen kunnen vaklieden bovendien gereedschap huren, als de aanschaf van een set bijvoorbeeld financieel niet mogelijk is.

WORD VRIJWILLIGER!

Heb jij wellicht wat tijd over en wil je meewerken aan een goed doel? Of ken je iemand die dat leuk lijkt? Gered Gereedschap kan altijd vrijwilligers gebruiken. Je kunt aan de slag als technisch medewerker in de werkplaats maar als je een kei bent in bijvoorbeeld fondsenwerving ben je ook van harte welkom. Ga voor de mogelijkheden naar: https://www.geredgereedschap.nl/doe-mee/#vrijwilliger

Deel dit artikel: