Deel dit artikel:

Je wil voor je komende klus graag gebruik maken van verantwoord hout. Dit is ook iets wat opdrachtgevers steeds belangrijker vinden. Maar wat maakt eigenlijk dat hout verantwoord is? Vandaag, 28 september 2018, is het FSC® Friday en duiken we in de wereld van FSC hout.

 

Milieuvriendelijk

Hout is in principe erg milieuvriendelijk: het is een hernieuwbare grondstof, geschikt voor hergebruik en het vereist niet zo veel fossiele brandstoffen.
Daarnaast is het volledig biologisch afbreekbaar. Bossen die verantwoord beheerd worden dragen bij aan de vermindering van klimaatverandering door het ‘vasthouden’ van (broeikas)gassen.

Hout is dus een millieuvriendelijk materiaal als je het goed uitzoekt en gebruikt. Bij de keuze voor verantwoord hout komen (tropische) bossen niet onnodig onder druk te staan. Een nog betere keuze is tweedehands hout.

Bedenk wel dat bovenstaande alleen geldt als het hout de hele levensduur meegaat, en daarna wordt hergebruikt. En dus dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. De schade aan de natuur en het milieu van niet-duurzame houtkap kan zo groot zijn dat alle milieuwinst die hout heeftf ten opzichte van andere materialen verloren gaat.

FSC keurmerk

Tips voor een milieuvriendelijke keuze van hout

  1. Verzeker een lange levensduur door de meest geschikte houtsoort voor jouw klus te kiezen. Zorg voor degelijke constructie en investeer in goed onderhoud.
  2. Koop waar mogelijk hergebruikt of tweedehands hout, zoals hout met het FSC-Recycled label.
  3. Let dan op keurmerken als je voor nieuw (tropisch) hout kiest. Bekende keurmerken zijn  FSC of PEFC (behalve PEFC-hout uit Maleisië).
  4. Vraag er ook gerust naar bij je Bouwmaat vestiging. Bouwmaat is partner van FSC Nederland en heeft een ruim assortiment FSC gecertificeerde producten.
  5. Kun je voor jouw klus echt geen producten met keurmerk vinden? Kies dan voor onbehandeld naaldhout van Europese herkomst zoals grenen, larinks, douglas en vuren.
  6. Breng afgedankt hout naar een winkel voor tweedehands bouwmaterialen, een kringloopcentrum of de milieustraat.

Bouwmaat over verantwoord hout

“Door aan te haken op de algemene trend rond duurzaamheid in de maatschappij willen wij voorop lopen met duurzaamheid in ons assortiment,” vertelde Michael den Hartog, toenmalig assortimentsmanager hout bij Bouwmaat Nederland, al in 2013 in een interview over verantwoord hout . Het aandeel gecertificeerd hout in de schappen van de totaalaanbieder voor ZZP-ers en kleine aannemers, is de afgelopen jaren flink toegenomen. “Niet alleen zeggen, maar ook doen en dit ook actief uitdragen was voor ons reden om in 2008 partner van FSC Nederland te worden.”

Wat kan je als vakman verder doen?

De bouwsector vervult een belangrijke rol in het bekender maken van duurzaam hout in Nederland. FSC Nederland werkt samen met de bouw- en opdrachtgevende sector (o.a. corporaties en gemeenten) naar deze doelstelling toe. Zo kun je je bedrijf laten certificeren, iets dat steeds meer opdrachtgevers belangrijk vinden. Of je wordt partner van FSC Nederland.  Op de website van FSC Nederland vind je  meer informatie.

Video

Deel dit artikel: