InspiratieVakwerk

Tiny house maakt grote impact

Deel dit artikel:

WINNAAR VAKWERK AWARDS CATEGORIE DUURZAAM

Joris Goosen is blij verrast wanneer hij als winnaar van de Vakwerk Awards in de categorie Duurzaam Bouwen wordt uitgeroepen. Samen met zijn vaste groep ambachtslieden, die hij al 30 jaar kent, heeft hij een tiny house ontworpen en gebouwd. Helemaal gemaakt van materialen die al een eerder leven hebben gehad. Dit tiny house is ook op een speciale plek gebouwd. Het staat namelijk op een legakker, oftewel een eilandje in de Maarsseveense Passen. Joris vertelt over dit bijzondere project en hoe het voelt om een Vakwerk Award in de wacht te slepen.

Tweedehands materiaal, wat is er mogelijk?

Joris komt uit een gezin vol architecten en meubelmakers. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ook hij gaat meubels ontwerpen en maken. Inmiddels is hij gespecialiseerd in het maken van circulaire tiny houses. Joris vertelt: “Ik werk graag met gebruikte materialen. Daarbij werk ik, denk ik, anders dan vele anderen. Ik kijk eerst welke tweedehands materialen ik tot mijn beschikking heb. Pas daarna maak ik een plan. Dat is dus echt een hele andere mindset. Dat je naar een materiaal kijkt en denkt, goh, hoe kunnen we dat gebruiken?”

Niet in steen gebeiteld

Met een van bestaande en herbruikbare materialen gebouwde tiny house in Maarssen, won Joris de Vakwerk Awards in de categorie Duurzaam Bouwen. Hij vertelt hoe het allemaal begon: “Ik kreeg de vraag van een bekende klant voor een tiny house. Die wilde een huisje op een zogenoemde legakker, een eilandje in de Maarsseveense Plassen.” De eerste stap was om allemaal verschillende gebruikte materialen te verzamelen om het huis te bouwen. “Het was een organisch proces waarbij er door de beschikbaarheid van materialen soms ook wat veranderde. Met dozen van de supermarkt hebben we een maquette gebouwd, maar die is vaak weer uit elkaar gehaald en in elkaar gezet. Er veranderde gaandeweg steeds wat. Het was een van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan.”

Duurzaam bouwen betekent creatief bouwen

Joris werkte zo duurzaam mogelijk. “Door tweedehands materiaal te gebruiken én door spullen uit de buurt te gebruiken. Zo hoef je ook geen grote afstanden te rijden. Door te brainstormen over het materiaalgebruik, kwamen we op creatieve oplossingen. Zo zijn de twee scheve daken van het huisje gemaakt van oude drukplaten van een drukkerij. De buitenkant van het huisje bestaat uit delen van allerlei verschillende houten vloeren.”

Transport via boot!

Het was nog wel een hele klus om alle materialen op het eilandje te krijgen, want de enige manier daar naartoe was met een bootje. “Al met al is er zo’n 80 keer heen en weer gevaren om alle spullen daar te krijgen. Van het dak en de palen van de fundering, tot aan de kozijnen en het glas. In totaal duurde het zo’n drie maanden om het casco op te leveren en drie maanden om het helemaal af te maken. Het hele interieur is namelijk ook duurzaam. Als ik denk aan het huisje, voel ik me erg trots. Het is geen idee, het staat daar echt. Zonder mijn collega’s en de hulp van de opdrachtgevers was dat nooit gelukt.”

“In mijn oude werkkloffie”

Joris wist wel dat de opdrachtgever van het tiny house hem had aangemeld voor de Vakwerk Awards. Joris: “Ik dacht, het zal wel, ik word toch niet uitgekozen. Een tijd later kreeg ik een telefoontje uit een studio in Baarn, dat ze hun foyer wilde verbouwen en of ik daar eens naar kon kijken. Even later werd ik in mijn oude werkkloffie, met mijn rolmaat nog aan de riem met een smoes het podium opgestuurd om de prijs in ontvangst te nemen. Ik was helemaal overdonderd. Maar wat een enorme eer! Ik ben trotsvop het team en dat we dit samen hebben bereikt. Het is echt heel fijn dat Bouwmaat deze prijzen uitreikt en de vakman in het zonnetje zet.”

Plannen voor de toekomst

Na dit huisje heeft Joris zeker de smaak te pakken en wil hij er meer maken. “Ik ben van plan bewust te blijven bouwen, omdat ik dat heel erg belangrijk vind. Het hergebruiken van materialen, circulair en modulair bouwen, dat is de toekomst. Je moet jezelf altijd blijven afvragen, wanneer draagt het iets bij en hoe kunnen we de wereld minder belasten? Een boek dat mij heeft geïnspireerd en wat ik ook iedereen aanspoor om te lezen is ‘Material Matters’ van Thomas Rau. Het boek gaat over hoe wij omgaan met grondstoffen en hoe we dat beter kunnen doen. Echt een inspirerend boek en een aanrader voor mijn vakgenoten!”

Meer lezen

Deel dit artikel: