Vakwerk

Klimparken bouwen over de hele wereld

Deel dit artikel:

“We Build Adventure”. Dat is de slogan van klimparkenbouwer Van Riswick B.V. uit Weesp. En dat is precies wat zij al sinds 2009 doen: het ontwerpen en bouwen van klimparken, klimbossen, ziplines en boomparcoursen. En niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Om de klimparken te realiseren koopt Alex van Riswick al vanaf het prille begin zijn materialen bij Bouwmaat. Wij zijn nieuwsgierig naar de bijzondere projecten van Van Riswick en vragen Alex het hemd van het lijf.

Het avontuur van Alex begon in 2009 met een klimpark in Haarlem. In die tijd was hij nog projectleider bij een groot Nederlands bouwbedrijf. En hoewel hij gewend was om aan uiteenlopende projecten te werken, was een klimpark een heel ander verhaal. Dat vond hij zo bijzonder om te doen, dat het vrijwel meteen begon te kriebelen. In zijn optiek kon het bouwen van een klimpark nóg beter, mooier en leuker. Toen Alex er na enig onderzoek achter kwam dat er in Nederland nog weinig specialisme was op het gebied van klimparken, besloot hij in dat gat in de markt te springen.

Unieke projecten

“Ik wist dat dit mijn roeping was”, begint Alex. “In de traditionele bouw ben je toch vaak met dezelfde dingen bezig. Dit is echt iets unieks. De outdoor, de spanning, dat is iets heel anders dan wat ik hiervoor deed. Geen park of toestel is hetzelfde, dat maakt het extra bijzonder.”

Van Riswick werkt onder andere in opdracht van vakantie- en attractieparken, outdoorbedrijven, evenementenbureaus en gemeenten. Zowel indoor als outdoor. “Ons eerste project was Snowworld in Landgraaf. Dat was meteen een groot project. Je kunt er bijvoorbeeld met 200 tot 300 mensen tegelijk klimmen, maar er is ook een Alpine Coaster en een zipline van twee kilometer. Op dit moment werken we bijvoorbeeld aan een klein klimpark, Outdoor Ommen. Het leuke aan dat project is juist dat het een compact klimpark is, maar wel met veel diversiteit. De klimtoren heeft straks niet alleen een klimwand, maar ook een wand voor Via Ferrata en een vrije val.”

Projecten over de hele wereld

Inmiddels bouwt Van Riswick wereldwijd klimparken, onder meer in Noorwegen, Griekenland, IJsland en Saoedi-Arabië. “Op Kos maakten we bijvoorbeeld voor een holiday village een klein klimparkje bij het hotel. In IJsland hebben we onlangs een zipline-tour opgeleverd. Dat is een parcours dat bestaat uit vijf tokkelbanen. Deelnemers zoeven dan over watervallen, rivieren en kloven. En in Saoedi-Arabië werken we inmiddels aan ons derde project.”

Logistieke uitdagingen

Het is heel bijzonder om klimparken over de hele wereld te bouwen, maar dat zorgt soms ook voor extra uitdagingen. “Op bouwlocaties in het buitenland loop je soms tegen dingen aan, die je in Nederland niet zou verwachten”, legt Alex uit. “Bijvoorbeeld als je bepaalde materialen nodig hebt, zoals bevestigingsmateriaal. In Nederland kun je bij Bouwmaat alles kopen, maar in het Midden-Oosten of in Griekenland kennen ze dat niet. Je loopt daar niet ‘even’ naar de bouwmarkt. Daar heb ik wel aan moeten wennen. Er zijn zelfs momenten geweest dat we materialen hebben moeten laten invliegen. Dus logistiek komt er heel wat bij kijken.”

Bouwmaat-klant vanaf het begin

Vanaf het moment dat Alex startte met Van Riswick B.V. is hij al klant bij Bouwmaat. “Eigenlijk was ik dat daarvoor al. Ik heb een lange geschiedenis met Bouwmaat”, vertelt Alex. “Toen ik 32 was had ik een eigen bouwonderneming en kwam ik al bij Bouwmaat. Inmiddels ben ik 52 en koop ik mijn materialen er nog steeds, vooral bij Bouwmaat Hilversum. Daar weten ze wat we doen en staan ze altijd voor ons klaar. Als we iets extra’s nodig hebben, doen zij hun best om dat regelen.

Het is fijn dat Bouwmaat door het hele land vestigingen heeft. Wij werken ook in heel Nederland en het is dan handig dat alle Bouwmaatfilialen dezelfde voorraad hebben. Je grijpt nooit mis, waar je ook bent.”

Alex vervolgt: “Voor onze projecten gebruiken we voornamelijk Douglas Hout. Dat is heel robuust hout en geeft door de kleur een levendige touch aan de klimparken. In Snowworld Landgraaf en in Klimbos Garderen zit het hout er bijvoorbeeld al tien jaar in en het is nog steeds helemaal goed. Naast Douglas Hout halen we natuurlijk veel schroeven, bouten, moeren, lijmen, draadeindes en gereedschap bij Bouwmaat.”

Projecten om trots op te zijn

Door de jaren heen heeft Van Riswick B.V. flink wat klimparken ontworpen en gebouwd. Dat is echt iets om trots op te zijn. Alex licht de twee voor hem meest bijzondere projecten uit. “Een voorbeeld van een heel mooi project van ons is De IJzeren Man in Vught. Dit is een natuur- en recreatiegebied van zo’n 100 ha groot. Het bijzondere zit hem in alle extra’s, die in dit project zitten. Het is niet alleen een klimpark, maar heeft bijvoorbeeld ook een voetbalveld op zestien meter hoogte en een ballenbak op twaalf meter hoogte.”

“Een ander project waar ik trots op ben is Adventure City in Rotterdam. Dat was een oude tennisclub met een indoorhal, die niet meer werd gebruikt. Ik vind het mooi om daar dan nieuw leven in te blazen. Bovenop de indoorhallen hebben we ook twee grote dakkapellen geplaatst, waardoor je een verbinding naar het buitenpark hebt. In het park staan ook zeecontainers en we hebben van hout de Erasmusbrug nagebouwd. Dat maakt het wel heel speciaal.”

Lees meer

Deel dit artikel: