InspiratieVakwerk

Meekijken met Rebecca Schildert

Deel dit artikel:

Van advies tot een perfect resultaat 

Rebecca van Deursen volgde de opleiding tot huisschilder, maar belandde in de commerciële sector. Het klussen en schilderen bleef altijd kriebelen. Daarom gooide ze het roer om en besloot de kneepjes van het vak weer op te pakken bij een schildersbedrijf. In 2010 koos deze vakvrouw ervoor om zelfstandige te worden onder de naam ‘Rebecca Schildert’. “De beste keuze die ik ooit maakte”, volgens Rebecca. Daar willen wij natuurlijk alles over weten. Gepassioneerd vertelt ze over haar werk.

Terug naar 2010. Met een Black & Decker schuurmachine stapte Rebecca in haar oude stationwagen. Op weg naar haar eerste klus; een traprenovatie. “Het was heel spannend om zelfstandige te worden. Maar ik ben nog steeds heel blij dat ik die keuze heb gemaakt. Na een week ging de Black & Decker de deur al uit en ging ik op zoek naar professioneel gereedschap.”

Interieur- en kleuradvies

Voordat Rebecca aan de slag gaat, adviseert ze klanten graag. “Ik ga eerst bij de mensen thuis kijken en probeer altijd het gesprek aan te gaan. Ik heb vaak al vrij snel door wat voor type er voor me zit. In 99% van de gevallen gaan mensen mee in mijn advies als ik uitleg waarom ik het zo zou doen. Met de klant loop ik alles na; wat is de status van de glaslatten, hoe ziet het vorige schilderwerk eruit, zijn er lekke ruiten, zitten er bladderende delen aan de boeiboord, wat is de staat van de dakgoot? Over dit soort lange termijn zaken adviseer ik hen. Vervolgens maak ik een offerte en als deze akkoord is, ga ik aan de slag.”

In mijn element

Rebecca is helemaal in haar element als ze oudere woningen mag opknappen. “Het is ontzettend tof om iets letterlijk op te zien knappen onder je handen. Het liefst werk ik in oude woningen, maar mijn stijl varieert van industrieel tot jaren ’30. Ik krijg weleens de term ‘vakidioot’ naar mijn hoofd geslingerd. Dat klopt wel, want ik vind het ook gewoon echt leuk.”

Ze houdt zich bezig met een diversiteit aan klussen. “Ik verricht hout- rotreparaties, vervang stukken boeiboord, verzorg timmerwerk, ik breng beton-ciré aan, maar ik zaag ook met gemak een stuk uit een kozijn om het te vervangen voor een nieuw stuk of ik plaats een ruit. Deze moet niet te groot zijn, want dan is de vraag ‘Waar gaat die ruit met Rebecca’ naartoe”, lacht ze. “Voor grote ruiten en stucwerk heb ik glaszetters en stukadoors om me heen. Afplakken doe ik overigens wel altijd zelf. Ik vind dat je een woning, ongeacht de werkzaamheden, moet behandelen als of het je eigen woning is.

Superstrakke wanden

Secuur afgewerkt werk kun je met een gerust hart aan Rebecca overlaten. “Wanden en plafonds spuit ik voornamelijk, omdat dit gewoon een strakker en sneller resultaat oplevert dan rollen. Ik vind het zonde als iemand superstrak stucwerk eist en vervolgens met een roller aan de slag gaat.

De keuze voor materialen

We vragen hoe de keuzes voor de materialen tot stand komen. “Ik kijk wat het beste aansluit op de betreffende ondergrond. Ook de weersomstandigheden en de plek van het schilderwerk spelen mee. Daarnaast vind ik het superleuk om te spelen met materialen. Toen wij vorig jaar in ons eigen huis aan het klussen waren, sloeg iemand per ongeluk een gat in het plafond. En maar goed ook. Er bleek zo’n mooie balkenlaag onder te zitten. Deze heb ik met latex gespoten, omdat het juist een hele gave robuuste uitstraling geeft.”

Lovende reacties

Rebecca krijgt veel lovende reacties op haar werk. Ze vertelt trots over een van de complimenten die haar altijd bijblijft. “Ik had een keer een hele toffe klus in Eindhoven in een loftwoning. Het was een pand dat bestond uit drie lagen. Beneden was een winkel en ik ging aan de slag met mijn klus op de tweede verdieping. Op de derde verdieping waren ze op dat moment ook druk bezig. Toen kwam de hoofdaannemer van dat project een keertje kijken bij mijn werk en hij vond het super. Ondanks dat de offerte voor het schilderwerk voor de bovenwoning mondeling akkoord was, heeft de aannemer gezegd: ‘We willen het schilderwerk doen, maar alleen als Rebecca het uitvoert, anders heb je geen garantie’. Hoe gaaf is dat? Dat is echt een heel mooi compliment!”

Fijne Bouwmaat-service

Als huisschilder kunnen schuurmaterialen en stofzuigers natuurlijk niet ontbreken in je bus. Maar ook zaagmachines en de accu tacker van Milwaukee zijn onmisbaar voor Rebecca. “Als ik bij Bouwmaat langs het schap met elektrisch gereedschap loop, ben ik als een kind in een snoepwinkel. Ik wil het liefst alles kopen.” Vanaf het begin af aan komt zij bij Bouwmaat voor diverse materialen en gereedschappen. “Het vaakst kom ik bij Bouwmaat in Breda en Eindhoven. Ik vind het altijd prettig daar. Bouwmaat heeft een fijne service. Als ik iets niet kan vinden of het is er niet, dan zoeken ze altijd mee naar een oplossing. Ik ben daarover heel erg te spreken.”

Wat staat er op de planning?

Als we Rebecca vragen naar welk project ze echt uitkijkt, begint ze te glimlachen. “Ik heb in allemaal zin! Binnenkort start ik bijvoorbeeld met het vooraanzicht van een schattig oud huisje. Dat ziet er echt heel slecht uit, dus heb ik veel zin om dat aan te pakken.” Ook in haar vrije tijd zit ze niet stil. “Op dit moment ben ik bezig mijn eigen bus om te bouwen tot camper. Dat is een droom die ik al tien jaar heb. Dus ik dacht: ik ga het gewoon doen. Dat is hoe ik ben. Datzelfde geldt voor het spuiten. Ik heb nooit een cursus gevolgd voor latex spuiten, ik ben simpelweg begonnen. Eerst even oefenen thuis en daarna aan de slag!”

Deel dit artikel: