InspiratieVakwerk

Appartement in Lichttoren in Eindhoven

Deel dit artikel:

EEN PRESTIGIEUS PROJECT

Broers Arjo en Stefan Megens werken al zo’n 28 jaar samen. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en echte allrounders in het vak. Onlangs werkten zij aan een wel heel prestigieus project: een complete verbouwing van een luxe loft in de Lichttoren in Eindhoven. En wat het extra bijzonder maakte: Arjo en Stefan werkten hier met maquettes op ware grootte. Wij zijn heel benieuwd naar deze bijzondere en originele aanpak.

“Het gaat pas leven als je het ziet”

De Lichttoren in Eindhoven is een iconisch gebouw van Philips, waar nu luxe appartementen gemaakt worden. “Een klant van ons heeft daar een loft gekocht”, begint Arjo. “Het unieke aan dit project is dat de klant geen architect heeft. Hij wil niet dat iemand een tekening maakt en dat het ontwerp dan vaststaat. Wij zijn al schetsend en bouwend aan de slag gegaan. De klant heeft zelf de hoofdlijnen geschetst, maar hij vond het niet altijd makkelijk om uit te leggen wat hij precies in zijn hoofd had. Daarom zijn wij op ware grootte maquettes gaan bouwen.”

“We hebben bijvoorbeeld wanden gezet, zoals hij dacht dat het mooi zou zijn”, legt Stefan uit. “Doordat het er op ware grootte stond, kon hij voelen of hij het ook écht zo wilde. Hij kon er doorheen lopen, het een paar dagen ervaren en er met vrienden over praten. En dan wijzigt er nog wel eens wat. Dan wilde hij de wand bijvoorbeeld eerst 10 centimeter naar achteren. En dan had je dat gedaan en moest het toch 12 centimeter zijn. Dat is een andere manier van werken en vraagt om veel flexibiliteit. Wij worden daar niet zenuwachtig van.“

Bouwer en kunstenaar

Arjo vertelt trots: “De belangrijkste wens van onze opdrachtgever was om de vrijheid te hebben om steeds te kunnen veranderen. We hebben dus echt letterlijk elk onderdeel in de woning op ware grootte gemaakt. Onder het genot van een biertje, bespraken we steeds hoe we de ruimte nóg beter konden gebruiken. Het was voor ons ook mooi om onze eigen visie te bespreken en te mogen uitwerken. Hij heeft ons veel vrijheid gegeven. Onze ideeën waren zelfs erg gewenst. Als je dan met creatieve oplossingen komt, word je eigenlijk een soort kunstenaar.”

Een luxe loft, waar je mond van openvalt

“De loft is één grote ruimte van 4,5 meter hoog”, gaat Stefan verder. “We hebben het volledig gestript. Alleen de buitenwanden stonden nog overeind. Doordat de woning zo hoog is, konden we er een verdiepingsvloer in maken. Verder maakten we diverse slaapkamers met ensuite badkamers, toiletten, een wasruimte en een akoestische wand voor de stereo-installatie. De klant heeft zelf veel kijk op kleur, opstelling en inrichting. Samen hebben we in acht maanden tijd een lege bouwplek omgetoverd tot een luxe loft, waar je mond van openvalt.

Ronde glazen wand als uitdaging

“Een van de uitdagingen tijdens deze bouw was dat de opdrachtgever een ronde glazen wand wilde op de slaapkamer, maar zonder kozijn. Het moest gelijk met het stucwerk lopen en in de muur opgaan. Daar hebben we wel een paar nachtjes van wakker gelegen. Want hoe ga je dat zo bevestigen dat het mooi én veilig is? We hebben uiteindelijk een mal gemaakt voor het glas, dat exact moest passen. We waren ook afhankelijk van de glasleverancier, want het ging werkelijk om millimeters. Het was wel even spannend toen we het glas daadwerkelijk gingen plaatsen. Maar niets is mooier als het dan lukt. Het paste gewoon perfect en het is een enorme blikvanger geworden.”

Werken op de centimeter

“Een andere uitdaging was om alle wensen in te passen in de ruimte”, zegt Arjo. De loft was 150 m2. Daar is met de extra verdieping 75 m2 bijgekomen. De opdrachtgever had de wens dat alles groots en ruimtelijk zou worden. Drie badkamers en vier toiletten in één woning is dan een hele puzzel. En ook technisch moet natuurlijk alles kloppen qua elektra, ventilatie, afvoer en veiligheid” Stefan: “Tijdens het bouwen hebben we talloze keren gekeken of we de ruimtes nog nét een tikkeltje efficiënter konden inrichten. Als we de inloopdouche 15 graden draaien, heb je dan een andere instap? Moeten we een rechte wand maken of een ronde? Gaandeweg maakten we steeds opnieuw een plan. Soms hielp het bijvoorbeeld om materiaal te kiezen dat twee centimeter dunner was. Zo stipt hebben we gewerkt. Als we de klant konden vertellen dat we niet één, maar twee centimeter aan ruimte hadden gewonnen, was hij ongelofelijk blij.” Arjo: “Het project is zo prestigieus geworden dat we eigenlijk op alles wat we gemaakt hebben trots zijn. Maar wat wij het mooiste vinden, is dat onze opdrachtgever zo blij is met het resultaat. Hij vindt het zelfs zo geweldig dat hij al meer lofts in gedachten heeft, waarvan we er één al aan het voltooien zijn.”

Bouwmaat-klant van vader op zoon

Arjo en Stefan zijn al 30 jaar klant bij Bouwmaat en ook voor dit project wisten ze Bouwmaat weer blindelings te vinden. “Wij zijn zo blij met Bouwmaat en met de mensen daar”, zegt Arjo. “We komen er minimaal vijf keer per week. Ze weten precies wie we zijn, we kunnen ons verhaal kwijt en maken goede afspraken. En het leuke is: ik heb drie zonen, die nu ook als zzp’ers in de bouw werken. Ze hebben allemaal hun eigen expertise. Zij zijn nu ook allemaal klant bij Bouwmaat. Dat dit van vader op zoon is overgegaan, is iets wat Bouwmaat ook erg waardeert. Tegen iedereen met een bouwbedrijf zeg ik: bij Bouwmaat kun je ál je spullen krijgen en de mensen zijn ook nog eens heel geïnteresseerd en bevlogen.”

Komen Arjo en Stefan je bekend voor? Dat kan kloppen. Eerder vertelden ze al over hun samenwerking als familie. Ze waren toen nog bezig met bovenstaand project. We waren zo nieuwsgierig naar het eindresultaat dat we vroegen of we het eindresultaat ook mochten tonen. 

Heb jij nou ook een project waar je mega-trots op bent? Laat het ons dan weten. Stuur een korte beschrijving en wat foto’s naar klantenservice@bouwmaat.nl en wie weet sta jij binnenkort ook met jouw project op onze website.

Deel dit artikel: