InspiratieVakwerk

Bouwmaatjes: al 30 jaar samen werken

Deel dit artikel:

Ze kennen elkaar al hun hele leven en werken inmiddels ook al zo’n dertig jaar samen. Broers Arjo (rechts) en Stefan Megens (links) kunnen we dus wel bestempelen als echte bouwmaatjes. Door hun jarenlange ervaring zijn ze beiden allrounders in het vak. Ze draaien hun hand niet om voor een schilderklus of het plaatsen van een dakkapel. Wij zijn heel benieuwd hoe de samenwerking tussen deze broers eruit ziet in hun bedrijf MEIN Services B.V., wat staat voor Megens Innovatie.

A&S Gebouwenservice

In 1978 begon Arjo als ondernemer in de schoonmaak en later als timmerman op de bouw. Arjo: “Op een gegeven moment hielp Stefan mij af en toe ’s avonds. Later dachten we: waarom doet we dat niet gewoon overdag? Ik ben inmiddels de tel kwijt, maar zo’n 28 jaar geleden gingen we dus samen aan de slag met ons bedrijf A&S Gebouwenservice, zo heette het toen.” Stefan: “In die tijd hielden we ons vooral bezig met particulier werk. We plaatsten heel veel afwerkingsplaten, boeiboorden en dakkapellen. Echt klussen waarvoor je met zijn tweeën moest zijn.”

Huismeesterdienst op afstand

Eind jaren negentig stapten de twee van het particuliere werk af. Arjo: “Veel bedrijven deden toen hun conciërge of huismeester weg, toen zijn wij een huismeesterdienst op afstand gaan aanbieden. Dat betekende dat we vanuit verschillende bedrijven een lijst met klussen kregen. Dat varieerde van een wand schilderen en een lampje vervangen tot een losse wc-bril vastzetten en een scheve stoeptegel recht leggen.” Stefan voegt toe: “Zo konden zij bij één bedrijf terecht, in plaats van dat ze een schilder, een glaszetter en een tuinman nodig hadden.”

Zoons van de koksschool

Op een gegeven moment kregen Arjo en Stefan het te druk met zijn tweeën. Arjo: “Ik heb drie zonen die best wel handig zijn en zij hadden wel zin om in het bedrijf te komen werken. En dat terwijl ze alle drie op de koksschool hebben gezeten. We lieten ze van alles doen. Uiteindelijk hebben ze allemaal een eigen expertise ontwikkeld: timmeren, schilderen en elektriciteit. We werden een steeds completer team. We werken nog altijd met zijn vijven, maar mijn zoons zijn zzp’ers geworden in hun eigen specialisme.”

Prestigieus project Lichttoren in Eindhoven

Eén van de projecten waar het team van MEIN Services B.V. met vijf man sterk aan bezig is, is een loft in de Lichttoren in Eindhoven. Arjo: “Dat is een prestigieus gebouw van Philips waar nu luxe appartementen gemaakt worden. Een klant van ons heeft daar een woning gekocht. Voor diegene hebben we dertien jaar geleden ook zijn loft verbouwd.” Stefan: “We werken voor dit project met een maquette op ware grootte. Dat deden we dertien jaar geleden ook, dat beviel de klant heel goed en daarom is hij bij ons teruggekomen. Voor het appartement in de Lichttoren mogen we veel meedenken in het proces, dat is heel gaaf.” Wat voeren deze vakmannen in dat appartement uit?

Arjo: “Het is één grote lege ruimte waarin we ook een verdiepingsvloer maken. Het heeft ronde wanden en we plaatsen rond glas. Verder maken we diverse slaapkamers met ensuite badkamers, toiletten, een wasruimte en een geluidsinstallatie als in een bioscoop. Het is echt heel luxe. We doen alles met zijn vijven, maar voor het stucwerk hebben we een bevriend bedrijf en de door ons aangelegde elektriciteit laten we checken zodat we zeker weten dat het veilig is.”

De kracht van de bouwmaatjes

Als je al zo lang samenwerkt, word je vanzelf bouwmaatjes. Stefan beschrijft waarom dat voor hen ook geldt: “Allereerst zijn we bouwmaatjes omdat we broers zijn, maar we zijn vooral maatjes door onze verschillende karakters. Die karakters botsen juist niet. We zijn alle twee gedreven om iets moois neer te zetten. Bovendien zijn we beiden gek op de natuur dus daar hebben we regelmatig gesprekken over. Het gekke is, privé gaan we juist niet zo veel met elkaar om. In het weekend zijn we blij dat we van elkaar af zijn”, grapt Stefan. Arjo voegt nog toe: “De rode draad in onze samenwerking is dat we ook veel lol maken naast het serieuze werk. En de kracht zit hem in elkaar respecteren. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar we houden elkaar in ere.”

Groei van Bouwmaat meegemaakt

Vanaf de eerste dag komen de broers van MEIN Services B.V. al bij Bouwmaat Eindhoven. Arjo: “We komen al zo’n dertig jaar bij Bouwmaat, dus we hebben de hele groei van het bedrijf ook meegemaakt. We werden daar klant omdat het een heel goed concept is. Eerst moesten we naar zeven winkels en Bouwmaat heeft alles onder één dak.” Stefan: “Een ander groot voordeel van Bouwmaat is dat ze door heel Nederland zitten. Het is fijn dat je overal terecht kunt. We halen bijna al onze spullen er.”

Ervaren vakmannen

Wat zijn de toekomstplannen van MEIN Services B.V.? Arjo: “We hebben de ambitie om steeds prestigieuzer werk te doen. We willen meer kwaliteit en minder kwantiteit. Je kunt ook echt aan het werk zien dat iemand meer rust en tijd pakt. Daarom blijven we goed met elkaar overleggen, dan blijft het een geoliede machine. We willen uitstralen dat we ervaren vakmannen zijn!”

Deel dit artikel: