Deel dit artikel:

Als vakman word je geconfronteerd met veel veranderingen. Innovatie op productgebied zorgt ervoor dat er steeds slimmer wordt gewerkt. Ook op andere terreinen verandert er veel. De focus op duurzaamheid, veranderingen in wet- en regelgeving, allemaal zaken die het werk van de installateur direct beïnvloeden. Maar hoe precies? Bouwmaat zet een aantal veranderingen op een rij.

2019: Verplichte certificering voor installateurs

Vanaf 2019 wil de overheid dat de installatie van CV-ketels en het onderhoud daaraan alleen nog door erkende installateurs wordt gedaan. Hetzelfde geldt voor de luchttoevoer en rookgasafvoer. Die erkenning moet dan door middel van certificering bereikt worden. Installateurs zullen hiervoor getoetst worden op hun kennis van de theorie en praktijk.
De regering wil hiermee onveilige situaties voorkomen die ontstaan door slecht werk van installateurs.

Alternatieven voor aardgas

De Nederlandse overheid heeft afgesproken dat ons land in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Het gebruik van aardgas voor bijvoorbeeld verwarming en koken moet dan beëindigd zijn. Woningen zullen dus op alternatieve wijze verwarmd moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld door een warmtepomp te installeren. Ook kan de woning op een warmtenet worden aangesloten.

Het streven naar duurzaamheid betekent voor installateurs dat met andere producten en op andere manieren wordt gewerkt. Daarvoor is het nodig om bij te scholen en goed op de hoogte te blijven van hoe bijvoorbeeld warmtepompen werken. In het algemeen zal het belang van scholing toenemen. De installateur van morgen is er één die continu blijft leren.

Internet of Things

Dankzij de opkomst van digitale toepassingen, stijgt de installatie-quote in gebouwen. Steeds vaker zijn er slimme systemen aanwezig die automatisch zaken in huis kunnen regelen. Denk aan systemen voor deurcommunicatie, klimaatcontrole of een geluidsinstallatie. Voor de installateur betekent dit dat hij zich moet verdiepen in deze digitale toepassingen. Met de smartphone een CV-ketel uitlezen, is al mogelijk. Omdat dit een vakgebied is waar de veranderingen erg snel gaan, mogen installateurs hier niet achterblijven.

Advisering naar de klant

Deze veranderingen betekenen niet alleen dat de installateur met andere producten te maken krijgt of zich moet blijven ontwikkelen. Het adviseren van klanten wordt steeds belangrijker. Het is voor consumenten niet altijd duidelijk welke oplossingen op het gebied van verwarming, isolatie en energieopwekking er zijn. Vaak zal er een wens of eis aanwezig zijn, maar ontbreekt vervolgens de (technische) kennis.

Bouwmaat helpt

Zowel in vestiging als online zal Bouwmaat je proberen te helpen op de hoogte te blijven van alle veranderingen op jouw vakgebied. Bijvoorbeeld met vak-en demodagen. Kijk voor de vak-en demodagen bij jou in de buurt bij jouw vestiging.

Meer lezen

Deel dit artikel: