Bedrijf en ondernemenInspiratie

Help de klant op weg bij het kiezen van een CV-ketel

Deel dit artikel:

Lang niet alle consumenten hebben behoefte aan eenzelfde soort CV-ketel in hun woning. Welke adviezen kun je als vakman geven aan je klanten wanneer je hen adviseert over een CV-ketel? Waar moet aan gedacht worden en wat zijn aspecten die een consument zelf vaak over het hoofd ziet?

De CV-ketel is bij uitstek een apparaat waar consumenten pas aan denken als hij het niet meer doet. Op het moment dat er geen warm water is, wordt dit uiteraard als vervelend ervaren. Toch zijn er meer situaties waarin het goed is om na te denken over het vervangen van de CV-ketel. Een installateur kan de klant hierbij helpen door in zijn advies aan te geven waar op gelet moet worden.

Aandachtspunten bij het kiezen van de CV-ketel

De volgende punten zijn belangrijk wanneer wordt overwogen om de CV-ketel te vervangen:

1 De woning zelf

Woont je klant in een appartement, rijtjeshuis of vrijstaande woning? Verschillende typen huizen hebben een ander soort CV-ketel nodig. Ook het bouwjaar van het huis speelt hierbij een rol.

2 De gezinssituatie

Belangrijk om hier rekening mee te houden, maar vaak vergeten. Een gezin met jonge kinderen heeft andere warmtebehoeften dan een gezin met jong volwassen kinderen die nog thuis wonen. Of wordt je klant ouder en is er behoefte aan een levensloopbestendige woning met bijvoorbeeld smart devices? Allemaal zaken die van invloed zijn op het soort CV-ketel die wordt aangeschaft.

3 Energiekosten

Een nieuwe(re) CV-ketel kan de energiekosten van de klant verlagen, bijvoorbeeld doordat deze minder gas verbruikt. Dit kan een reden zijn om de ketel te vervangen. Vaak zijn er combinaties mogelijk met andere maatregelen die de energiekosten kunnen verlagen, zoals de woning beter isoleren.

4 Comfort

CV-ketels hebben een zogenaamde ComfortWaarde (CW-waarde), die aangeven welk warmwaterniveau ze kunnen leveren. Consumenten die gehecht zijn aan optimaal comfort, zullen een ketel met hogere CW-waarde willen. Hierdoor kunnen meerdere ruimten tegelijkertijd worden verwarmd.

5 Prijs

Een belangrijk aspect blijft uiteraard de prijs van een CV-ketel. Adviseer je klant daarom over de kwaliteiten die een ketel in een bepaalde prijsklasse heeft, zodat hij weet wat de toegevoegde waarde is die hij krijgt voor een x bedrag.

6 De waarde van de woning

Wanneer je klant verhuisplannen heeft, kan het interessant zijn om de woning van een beter energielabel te voorzien. Hiermee wordt de waarde van het huis hoger. Een nieuwe CV-ketel kan hierbij een rol spelen.

7 Onderhoud

Adviseer de klant altijd om nooit zelf aan een CV-ketel te sleutelen maar dit door een erkende installateur te laten doen. Bij de aanschaf van een ketel kan er voor gekozen worden om direct afspraken te maken voor het periodieke onderhoud. Ook moderne CV-ketels vergen onderhoud om optimaal te blijven presteren.

Meer weten over moderne CV-ketels of manieren om energie te besparen? Er zijn gratis trainingen voor installateurs beschikbaar waarmee je up-to-date blijft op het gebied van de modernste ketels.

Deel dit artikel: