MateriaalMateriaal en gereedschap

De WAGO 221-serie verbindingsklemmen

Deel dit artikel:

Als we de naam WAGO noemen, gaat er dankzij hun beroemde installatieklemmen vast een belletje bij je rinkelen. Of misschien herken je de bekende oranje bedieningshendeltjes. De 221-serie verbindingsklemmen is vanaf 2015 op de markt en is sindsdien toonaangevend. We lopen in dit artikel langs een aantal producten uit deze serie. Bovendien vertelt Martin Brouwer, Rayonmanager Groothandel bij WAGO, ons over een nieuwe aanwinst: de doorvoerconnector.

De installatieklemmen van WAGO zijn Maintenance Free gecertificeerd én uitvoerig getest. “De echte installatieprofessional herken je daarom aan zijn WAGO installatieklemmen”, vertelt Martin trots. “Bij WAGO hechten we veel waarde aan kwaliteit en dat zie je terug in de 221-serie verbindingsklemmen. Duitse ‘Gründlichkeit’ noemen we dat!”

Klus snel geklaard met universele verbindingsklemmen

De universele verbindingsklem uit de serie 221 kan alle gangbare soorten geleiders klemmen. Van massieve en meer-aderige geleiders met een doorsnede van 0,2 tot 4 mm², tot fijnaderige geleiders met een doorsnede van 0,14 tot 4 mm². Met de 6 mm²-variant kun je zelfs alle
soorten geleiders aansluiten met doorsneden van 0,5 tot 6 mm². De door WAGO uitgevonden veerklemtechniek zit in een compacte en transparante behuizing. Dat zorgt voor een onderhoudsvrije en zichtbaar veilige aansluiting van alle soorten geleiders van 0,2 tot 4 mm². “De aansluiting is heel eenvoudig en snel door de gebruiksvriendelijke oranje bedieningshendel. Het handige is dat je hiervoor ook geen gereedschap nodig hebt. Hendel open, geleider invoeren, hendel dicht en de klus is geklaard!”

 

Voor elke klus een oplossing

Met de 221-serie heeft WAGO voor veel klussen een oplossing. Wil je een bestaande installatie uitbreiden? Dan gebruik je de bevestigingsadapters. Of ga je aan de slag in een natte ruimte waardoor je verbindingsklemmen (serie 221) of lasklemmen (serie 2273) moet beschermen tegen vocht? Kies dan voor een WAGO gelbox! Deze biedt optimale bescherming tegen vocht en heeft beschermingsklasse IPX8. De gelbox is er in zes formaten, waardoor je meerdere klemmen in één gelbox kwijt kunt en dus ruimte bespaart in de aftakdoos. Ook kan hij gebruikt worden voor toepassingen in het laagspannings- en extra laagspanningsbereik. “Dankzij de siliconenvrije gel kun je de gelbox in alle industrietakken toepassen. Oók als er lak, verf of andere gevoelige producten worden gebruikt. Door de compacte behuizing breng je de gelboxen bovendien makkelijk onder in iedere aftakdoos, of ze nu aan de wand of onder het plafond zitten.”

WAGO 221-serie

Nieuwe aanwinst: doorvoerconnector

Dat WAGO innovatief is, bewijst de nieuwe aanwinst in de 221-serie. “In 2021 introduceren we een nieuwe doorvoerconnector met, uiteraard, de oranje bedieningshendel voor aansluiting in doorgaande richting. De aansluiting van massieve, fijnaderige en meeraderige geleiders wordt dankzij deze doorvoerconnector niet alleen een stuk gemakkelijker, maar ook comfortabeler. De doorvoerconnector is een slimme en geavanceerde aansluiting in de doorgaansrichting voor alle soorten geleiders van 0,2 tot 4 mm². Hij is eenvoudig, snel en bovenal veilig in gebruik. Met deze doorvoerconnector zetten we een nieuwe maatstaf op het gebied van verbindingstechniek.”

We vragen Martin waar we deze universele verbinder kunnen toepassen. “De doorvoerconnector biedt niet alleen uitkomst bij bekende installatietoepassingen met weinig beschikbare ruimte, maar ook nieuwe toepassingen zijn mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan laboratorium- en testopstellingen, productietestvelden, de aansluiting van verlichtingsarmaturen in tussenplafonds, de aansluiting van luidsprekerkabels of in aftakdozen bij industriële toepassingen. Bij al deze toepassingen komen de voordelen van de doorverbinder door en door tot hun recht!”

Naam: Martin Brouwer
Bedrijf: WAGO Nederland BV
Functie: Rayonmanager Groothandel

Deel dit artikel: