Inspiratie

Hoe maak je een levensloopbestendige badkamer?

Deel dit artikel:

Mensen worden steeds ouder. Senioren van tegenwoordig zijn zelfbewust en vaak nog erg vitaal. Ze zijn graag zelfvoorzienend en blijven het liefst zo lang mogelijk in hun eigen huis wonen. Belangrijk is dat dat kan, ook wanneer de personen in kwestie in de loop van de tijd toch minder mobiel worden. Een paar aanpassingen en hedendaagse gemakken maken soms al een groot verschil.

Badkamer voor senioren

Ga jij aan de slag in de badkamer van senioren? Bij de aanpak van zo’n badkamer houd je eventueel al rekening met de verdere toekomst. Je creëert dan een levensloopbestendige badkamer. Zo’n badkamer is niet per definitie medisch. Beter duiden we hem aan als comfortbadkamer, die naast gemakkelijk ook mooi en luxe is. Hieronder een aantal tips wanneer je bezig gaat in een badkamer voor senioren.

Luister naar het verhaal

Klanten voor een levensloopbestendige badkamer hebben zelf ook al ideeën over wat ze handig en gemakkelijk vinden. Stel de juiste vragen en luister goed als je in gesprek gaat. Begin een gesprek met het in kaart brengen van badkamerrituelen en specifieke wensen van de klant Dit is handiger dan te focussen op de producten die er speciaal voor senioren zijn.

Medische hulpmiddelen nodig?

Het is handig wanneer je je verdiept in veel voorkomende beperkingen bij senioren wanneer je bezig gaat met een levensloopbestendige badkamer. Ook kun je je alvast verdiepen in de informatie die er voor handen is in de betreffende gemeente op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning, Wmo 2015. Gemeenten moeten er namelijk voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Het is handig wanneer je hiervan alvast kennis hebt. Met kennis geeft jij het juiste advies.

Wat voor bad of douche adviseer je?

Er is tegenwoordig veel aandacht voor de trend ‘bad eruit, douche erin’. Maar soms is er voor beide plek in de badkamer. Er zijn inmiddels verschillende fabrikanten die bad-douchecombinaties specifiek voor senioren aanbieden. Ook bestaan er opties waarbij een lift is geïntegreerd. Verdiep je in de mogelijkheden voor senioren en geef het juiste advies aan jouw klanten.

Bediening kranen

Wanneer je voor senioren een badkamer aanlegt, let je ook op de grepen van de kranen. De manier van openen van een kraan is van belang voor de oudere badkamergebruiker. Gemakkelijk en licht functionerend materiaal is het handigst voor senioren. Te denken valt ook aan een handig bedienbare drukknop of een elektronische sensor.

Antislip in de douche en in het bad

Let bij de keuze voor douchebak of vloer op de gladheid. Douchebakken zijn verkrijgbaar met een prettige antislip laag. Ook wanneer je een bad voor senioren aanlegt, is het verstandig antislip aan te brengen op de bodem van het bad. Verder adviseer je bij de keuze van de tegels ook een type te kiezen dat enigszins ruw is waardoor het risico op uitglijden tot een minimum beperkt wordt.

Handige én fraaie beugel

Een beugel is niet het mooiste onderdeel in een badkamer. Vitale senioren zien dit uiteraard het liefste nog niet terugkomen in hun badkamer. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een beugel die iets dikker is dan standaard, geeft dit een industriële look. Er zijn ook douchesystemen waarbij beugels om je vast te houden zijn geïntegreerd in de douchewand of douchethermostaat.

De hoogte van het toilet

Je staat er misschien niet bij stil, maar overleg goed over de hoogte van het toilet. Een centimeter maakt soms al het verschil. Luister goed naar je klant wanneer je het toilet plaatst dus. Eventueel geef je advies over een elektrisch in hoogte verstelbaar toilet voor senioren.

Zitten tijdens het douchen

Een medisch zitje in de badkamer is een optie, maar dit geeft direct een medische uitstraling waarop vitale senioren niet direct zitten te wachten. Het standaard kunststof klapstoeltje heeft tal van fraaiere oplossingen op de markt. Maar daarnaast is er ook de mogelijkheid om een zitplaats in het geheel te integreren. In dezelfde stijl als de rest van de badkamer werk je deze plek af met tegels of andere afwerkmethoden zoals betonciré.

Stijl van de levensloopbestendige badkamer

Of het nu gaat om schakelmateriaal, tegelstroken of kleurkeuzes in meubels. Kleur doet heel veel. Vooral bij senioren en mensen met visuele beperkingen. Denk ook in accessoires, en neem dit mee in het ontwerp. Met een beetje creativiteit zorg je voor grootse resultaten tegen geringe kosten.

Keur aan technische slimmigheden en trucjes

Verlichting die aangaat zodra er iemand binnenkomt, led-strips die de ruimte ’s nachts van licht voorzien. Slimme wc-brillen, elektrisch verstelbare hoogte van toiletten, alarmsystemen voor vallen. Er is heel veel op de markt voor het maken van levensloopbestendige badkamers en waarbij senioren centraal staan. Verdiep je in de technieken en bied jouw klant een keur aan oplossingen aan. 

Deel dit artikel: