KlussenMateriaalMateriaal en gereedschapStappenplannen

Stappenplan elektrische vloerverwarming aanleggen in de badkamer

Deel dit artikel:

Vloerverwarming is een populaire wijze om de woning te verwarmen.  Dit type verwarming heeft meerdere voordelen, zoals een gelijkmatige temperatuurverdeling, een lager energieverbruik en veelal zijn er geen of minder radiatoren nodig. Ook de warmte blijft langer behouden. Het is daardoor ook ideaal voor de badkamer. Er zijn verschillende systemen om de vloerverwarming te installeren zoals op noppenplaat, krimpnetten of tackerplaten. Daarnaast is er ook nog elektrische vloerverwarming.

Vloerverwarming in de badkamer

Voor vloerverwarming in de badkamer wordt elektrische vloerverwarming het meest gebruikt. Deze bestaat uit een mat die over een bestaande tegelvloer of dekvloer geïnstalleerd kan worden. Doordat de mat ca. 4 mm dun is, kan deze direct in de lijmlaag/egaline worden gelegd. De vloer hoeft niet verwijderd of ingefreesd te worden. Doordat de mat direct onder de oppervlakte komt te liggen, wordt de vloer snel warm. Via een aparte WIFI-thermostaat met gratis app, kan gemakkelijk de temperatuur onafhankelijk van de CV worden geregeld. 

Hieronder wordt uitgelegd hoe je in drie stappen elektrische vloerverwarming opbouwt met een handig aansluitschema.

Bouwmaat legt uit! Installeer de Magnum mat elektrische vloerverwarming

Het stappenplan

Stap 1: Elektra

Bepaal de locatie van de inbouwdoos waar de thermostaat moet komen. Plaats deze voor een comfortabele bediening op ongeveer 1.40 meter hoogte. Hak of frees voor de vloersensorbuis een geul in de vloer. Zorg in de wand voor voldoende ruimte voor zowel de elektrabuis als de vloersensorbuis. Monteer vervolgens de inbouwdoos, elektrabuis en vloersensorbuis.

Stap 2: Op maat brengen

Meet tussen en na iedere handeling de weerstand (juiste weerstand wordt op de rode kaart aangegeven) d.m.v. een multimeter, noteer deze op de rode kaart en bewaar deze. Breng de aansluitkabel door de elektrabuis naar de thermostaat. Rol daarna de Magnum Mat met de verwarmingskabel naar onderen uit zodat alleen het glasvezelnetwerk te zien is. De mat kan op lengte gemaakt worden door deze bijvoorbeeld 180° om te klappen. Knip of snij het net door en beschadig de verwarmingskabel niet.

Kabel NOOIT naar de voedingskant inkorten.

Stap 3: Installeren

Breng een eerste lijmlaag aan van 0,5 à 1 cm dik. Rol de mat uit over de tegellijm met de kabel naar onder. Druk de mat zachtjes aan met een houten spatel of handschoen en verdeel de tegellijm die er doorheen komt. Strijk het vlak en laat het drogen. Meet de mat wederom door. Meet zowel tussen de beide weerstandsdraden onderling als tussen de aardmantel en beide weerstandsdraden. Breng vervolgens luchtbelvrij een tweede lijmlaag aan met behulp van een lijmkam. Voorkom hierbij beschadiging van de mat. Druk de tegel met een licht schuivende beweging vast.

Deel dit artikel: