Klussen

Meubelpanelen zagen en verbinden

Deel dit artikel:

Meubels maken? Dan zijn de meubelpanelen van Bouwmaat een uitstekende basis voor jouw zelfgemaakte tafel of kast. Bij Bouwmaat hebben we alles wat je zoekt als je aan de slag gaat met het maken van meubels op maat. Zowel panelen van geperst hout als massief hout zijn hiervoor geschikt materiaal. Wat zijn de eigenschappen van de diverse soorten meubelpanelen? En wat zijn de beste manieren om meubelpanelen te zagen en te verbinden?

Meubelpanelen van geperst hout

Bij dit soort meubelpanelen bestaat de kernlaag uit geperst spaanplaat. Spaanplaat wordt gemaakt van zaagsel. Spaanplaat bestaat uit kleine stukjes hout en een bindmiddel zoals bijvoorbeeld een kunsthars. De gebruikte spaanders komen niet alleen van bomen. Soms worden er ook vezels gebruikt van houtachtige planten zoals vlas en rietsuikerstro. De geperste spaanplaat wordt voorzien van een kunststof coating. De zijden zijn eveneens afgewerkt met deze kunststof coating.

Meubelpanelen van geperst hout:

  • Zijn verkrijgbaar in diverse varianten. Wit is een variant die het bekends is en al jaren bestaat.
  • Zijn door de jaren heen steeds mooier geworden. Ze zijn te vinden in vele houtdessins die nauwelijks te onderscheiden zijn van echt hout. Het toegepaste 3D-effect zorgt zelfs voor een voelbare houtstructuur.
  • Zijn er ook in vintagelook, betonlook en specifieke trendkleuren.

Tip: Door het afzagen van de panelen ontstaat er op de korte zijden een ‘kale’ rand. Deze rand werk je af. Dat doe je met los verkrijgbare kantband, dat je met behulp van een warmtebron zoals een strijkbout op de panelen plakt. Met een verfbrander kan ook.

Meubelpanelen van geperst hout zagen

De coating van je geperste meubelpaneel is sterk maar ook breekbaar wanneer je deze met een zaag bewerkt. Zorg ervoor dat je zorgvuldig zaagt. Een handige tip voor het zagen van je meubelpaneel: plak doorzichtig plakband over de zaaglijn die je met een potlood hebt aangebracht. Gebruik een scherpe en fijn getande zaag en zaag met rustige bewegingen. Hierdoor splintert de coating minder snel.

Meubelpanelen van massief hout

Meubelpanelen van massief hout noemen we ook wel timmerpanelen. Dit type meubelpaneel bestaat uit massief hout. Om kromtrekken te voorkomen, bestaan de panelen uit smalle verlijmde latten. Meubelpanelen zijn onder meer verkrijgbaar in vuren-, grenen-, beuken-, eiken en duurzaam acaciahout. De afwerkingsmogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt dit type meubelpaneel bijvoorbeeld afwerken met verf, beits, olie of white/grey wash.

Massieve meubelpanelen zagen

Voor het zagen van massieve meubelpanelen neem je de cirkelzaag ter hand. Met deze zaag zorg je voor een strakke zaagsnede. Voordeel van massieve meubelpanelen is dat je ze ook mooi kunt afwerken met schuurpapier of een band- of vlakschuurmachine.

Meubelpanelen verbinden

Wanneer je meubelpanelen met elkaar verbindt, is dat het mooist wanneer je de aansluitingen in verstek zaagt. Dit doe je met een cirkelzaag die een verstekstand heeft. Voor de bevestiging heb je meerdere mogelijkheden:

  • Lijm de hoeken met een goede houtlijm. Schroef vervolgende de te bevestigen delen met speciaal voor spaanplaat geschikte schroeven aan elkaar. Eventueel plaats je in de hoekjes een lat van dezelfde houtsoort.
  • Lijm de hoeken en gebruik daarbij deuvels. Dit komt preciezer maar de bevestiging is minder zichtbaar.
  • Maak een zaagsnede in de vlakken van de meubelpanelen die tegen elkaar komen. Verbind de zaagsnedes met een passend latje en verlijm het geheel.
  • Een heel oude ambachtelijke methode is een verbinding door middel van een zwaluwstaartprincipe. Deze methode is arbeidsintensief maar heeft een mooi resultaat.

Verbindingsmateriaal voor meubelpanelen

Naast de methodes die we hierboven beschreven, is er een groot scala aan verbindingsmateriaal te verkrijgen voor het bevestigen van je meubelpanelen. Kijk op onze website of bezoek een van onze vestigingen voor een compleet overzicht. Bouwmaat. Jouw maat in de bouw!

Lijmen

Welke soort lijm is het meest geschikt wanneer je meubelpanelen verbindt? Twee componentenlijm, contactlijm of houtlijm zijn geschikt voor diverse toepassingen. Welke je kiest, hangt samen met de constructie die je maakt:

  • Contactlijm is een lijm die blijvend elastisch is. Het bestaat meestal uit een mengsel van nafta, cyclohexaan en butanon. De lijmverbinding komt tot stand door eerst de oppervlakten met lijm te bestrijken. Na het verdampen van de oplosmiddelen ontstaat er een lijmfilm die bijna droog is. Na een korte druk op de contactvlakken ontstaat een hechte verbinding.
  • Houtlijm (PVAC-lijm) is een pastavormige, synthetische lijm die wordt gebruikt voor het verlijmen van houtconstructies. De droogtijd van houtlijm is sterk afhankelijk van de luchtvochtigheid en van het gebruikte type lijm.
  • Tweecomponentenlijm maakt een zware lijmverbinding mogelijk. Deze verbinding is bijzonder sterk en kan een zware belasting hebben.

Aan de slag met meubelpanelen!

Voor al het materiaal dat je nodig hebt kom je langs in een van onze vestigingen. Eerst een bezoek brengen aan onze webshop is natuurlijk ook mogelijk. Diverse manieren hebben we voor de levering van je materiaal. Check de informatie en zit nooit meer zonder jouw favoriete materiaal!

Deel dit artikel: