InspiratieVakwerk

Transformatie van een Rijksmonument

Deel dit artikel:

BOUWMAAT EN 237 TIMMER- KLUS- EN ONDERHOUD WERKEN SAMEN

Een pand transformeren is vakwerk. Zeker als het een Rijksmonument is. Michael Truijen klaart deze klus aan de Prinsegracht 2 in Den Haag. Dit in vele opzichten historische pand wordt omgebouwd tot een Grand Café. Michael liep tegen de nodige uitdagingen aan, maar wordt waar nodig ondersteund door Bouwmaat Den Haag Binckhorst XL. Kamal Khouakhi (Verkoopadviseur Buitendienst en Specialist Tegelverwerking) en Michael gaan in gesprek over dit bijzondere project.

Pand met historie

Eerst een stukje Haagse historie. Prinsegracht 2 ligt op de hoek van de Prinsegracht en de Boekhorststraat op een steenworp afstand van de Grote Markt. Het pand bestaat als sinds de 17e eeuw en werd ooit gebouwd als onderdeel van de stadsuitbreiding van Den Haag. In zijn lange bestaan heeft Prinsegracht 2 meerdere bestemmingen gehad. In 1889 werd het herenhuis met bel-etage omgebouwd tot een café op maaiveld, maar later werd het ook gebruikt als winkel of restaurant. Michael: “Hagenezen weten van de afgelopen jaren vooral dat Chinees-restaurant Lung Fung in het pand zat. Daarna kwam King’s Spareribs. Met de komst van het Grand Café krijgt het denk ik weer meer een bestemming die bij zo’n mooi pand past.” Kamal vult aan: “Het is een schitterend pand, het heeft een prachtige gevel en grote ramen. Echt mooi om te zien.”

Michael is al een aantal jaar de trotse eigenaar van 237 Timmer- Klus- En Onderhoud. Daarnaast is hij hoofd technische dienst bij De Grote Markt Facilitaire Diensten B.V. Michael: “Zij beheren onder andere een aantal Grand Cafés op de Grote Markt en zijn de huurder van de Prinsegracht 2. Grappig is dat ik vorig jaar begon aan het project aan de Prinsegracht en dat ze toen hebben gevraagd of ik ook bij hen in dienst wilde komen.”

 

Mooie historische verrassingen achter de muren

Met deze twee ‘petten op’, heeft Michael het behoorlijk druk. Niet in de laatste plaats omdat de transformatie een flinke klus is. “In 2022 zijn we begonnen aan het project. Dat was eerst vooral sloopwerk of in dit geval eigenlijk meer demonteren. Daarna hebben we een lange stop gehad omdat het pand volledig is onderzocht aangezien het een Rijksmonument is. Er wordt dan goed gekeken wat moet blijven en waar je absoluut niets aan mag veranderen. We wisten niet dat er zulke mooie dingen vanachter de muren vandaan zouden komen. Een stalen kolom met sierlijsten uit begin 19e eeuw bijvoorbeeld. Dat is mega, echt gaaf om te zien. Of houtwerk van wel 250 jaar oud. Maar ook twee oude waterputten. Dan denk je dat je in de kelder gewoon een flinke berg zand gaat weghalen, maar dan blijkt er plotseling zoiets onder te zitten.”

Den Hoed, een aannemer uit Bergambacht gespecialiseerd in restauratie, herbestemming en onderhoud van historische gebouwen is ook bij het project betrokken. Michael en zijn teams waren onder andere verantwoordelijk voor het plaatsen van de voorzetwanden, het stucwerk, tegelwerk, de riolering, elektra maar bijvoorbeeld ook het bouwen van de entresol en de bar. Michael: “In principe zo’n beetje alles. In februari van dit jaar zijn we met de eerste kleine dingen begonnen. Zaken zoals leidingwerk die op een later moment niet meer kunnen. We moesten soms ook even wachten tot Den Hoed klaar was met hun werkzaamheden. Vanaf juni konden we eigenlijk pas echt aan de bak.”

Behoud van oude elementen

Hoe is het om aan zo’n historisch pand te werken? Michael: “Dat is natuurlijk heel mooi. Je doet het met respect en komt ook van alles tegen. Van schitterende historische elementen tot oude bierviltjes, speelkaarten en vieze boekjes die bewoners en aannemers in de jaren 50, 60 en 70 blijkbaar verstopten tijdens werkzaamheden. Sommige wanden of muren blijven in de oorspronkelijke staat en moet je laten zitten. Soms hoef je eigenlijk alleen maar een voorzetwand te zetten. Op andere plekken kies je er juist voor om deze elementen te laten zien. De toog in de keuken, de stalen kolommen, de lambrisering die we hebben hersteld, etc. Dat dit terugkomt is natuurlijk erg gaaf.”

Renoveren met uitdagingen

Michael geeft toe, werken aan een monumentaal pand zorgt soms ook voor uitdagingen. “De eerder genoemde waterputten, daar moet je natuurlijk omheen bouwen. Dat geldt ook voor de metselwerktrap die er absoluut niet uit mag. Daardoor werd het plan voor de riolering helemaal anders en ook veel complexer. Je mag niet zomaar in een muur boren. Soms is er vroeger een bepaalde kalkverf gebruikt waardoor je nieuwe verflaag gaat blaren.
Dan moet je op zoek naar verf die wel werkt. Het is een heel divers project en je weet nooit helemaal precies wat je tegenkomt.”

Flexibele ondersteuning

Michael kreeg bijna dagelijks te maken met verrassingen. Met name op dat vlak brachten Kamal en zijn team de nodige ondersteuning. Kamal: “We hebben Michael uiteraard geholpen met de offerte. Gelijk bij aanvang van het project ben ik bij het pand gaan kijken. We hebben hem eigenlijk het hele project ondersteund. Door te adviseren maar vooral ook door snel te schakelen. In een project als dit weet je lang niet altijd wat je te wachten staat. We proberen mee te denken en zo flexibel mogelijk te zijn. Een keer had Michael bijvoorbeeld met spoed wapeningsplaten nodig. Er is toen speciaal extern spoedtransport geregeld zodat de wapeningsplaten er uiteindelijk toch nog in lagen voordat ze beton kwamen storten. Ik heb samen met mijn broer een eigen onderhoudsbedrijf gehad. Ik weet dus hoe vervelend het is als je niet door kunt én er vaklieden staan te wachten.”

Eerlijke meedenkende partner

Michael: “Dat Kamal zoiets regelt is natuurlijk echt top. Ik hoef hem soms alleen maar een appje te sturen. Het komt natuurlijk ook voor dat ik iets vraag wat niet meer te regelen is. Dan krijg ik ook een eerlijk antwoord: wat je nu vraagt kan niet, maar ik ga op zoek naar een andere oplossing. Het is altijd open en eerlijk.”

Bouwmaat is dan ook al een lange tijd een echte partner voor Michael. Michael: “Ik kom hier al jaren en ook echt wel een paar keer in de week. Het assortiment is heel breed en dat is voor onze werkzaamheden natuurlijk handig. Je hebt alles in één zaak en dat is gewoon top. Je kunt natuurlijk ook naar allemaal verschillende winkeltjes gaan. Je wil alleen niet weten hoeveel tijd erin gaat zitten als je personeel van hot naar her gaat voor even een ditje en een datje. De hulp en het advies
is ook fantastisch. Het is gewoon fijn dat ik hier direct contact heb met Kamal of iemand anders en dat diegene ook echt met je meedenkt. Het is zo belangrijk dat je elkaar in de ogen kunt kijken, elkaar vertrouwt en dat je eigenlijk altijd zeker weet dat het goed komt. Dat is fijn, zeker bij zo’n groot project.”

Deel dit artikel: