Inspiratie

De kansen van woning-isolatie voor de professionele bouwer

Deel dit artikel:

Steeds meer klanten kiezen ervoor om de woning beter te isoleren. Isolatie levert lagere energiekosten op en je klant profiteert van een comfortabelere woning. Deze toenemende vraag naar duurzaamheid biedt jou als professionele bouwer veel kansen. Maar hoe kies je de juiste maatregelen, hoe geef je advies en waar let je op?

Energietransitie: de grootste verbouwing van Nederland

Er is momenteel veel om duurzaamheid en energiebesparing te doen. Nederland wil, in navolging van internationale klimaatakkoorden, in 2050 klimaatneutraal zijn en vrijwel geen CO2 meer uitstoten. De grootste uitdaging bij deze zogenoemde energietransitie is de bestaande woningvoorraad. Veel van onze Nederlandse woningen zijn nog verre van duurzaam en moeten een flinke renovatie ondergaan om bijvoorbeeld van het gas af te kunnen. Het wordt niet voor niets weleens ‘de grootste verbouwing van Nederland’ genoemd.

Stijgende energiekosten (en andere redenen om te isoleren)

Onze regering probeert de verduurzaming van woningen op verschillende manieren aan te jagen en te stimuleren. Onder andere door subsidies. Via de zogenoemde ISDE kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor onder andere isolerende maatregelen. Voor 2022 zijn de subsidiebedragen voor isolatie verhoogd en het minimale aantal m² om in aanmerking te komen juist verlaagd (wijs je klant hierop, misschien kun je zelfs helpen bij de aanvraag).
Je kunt je huis verduurzamen omdat je een positievere bijdrage wil leveren aan het milieu. Velen zien het ook als een slimme langetermijninvestering omdat het de waarde van de woning kan verhogen (er zijn diverse onderzoeken die dit effect ook onderstrepen). In de praktijk zijn met name meer comfort en de eigen portemonnee de reden om te verduurzamen. Vooral de uit de pan rijzende energiekosten maken het momenteel een stuk aantrekkelijker om daadwerkelijk iets aan de woning te doen.

Trias energetica: eerst isoleren

Maar hoe kies je nou de juiste maatregelen? En waar moet jouw klant beginnen? Een vuistregel als het over energiezuinigheid gaat is de zogenoemde trias energetica:

  1. Energieverbruik beperken door verspilling tegen te gaan door middel van isolatie.
  2. Maximaal gebruik maken van energie uit duurzame bronnen, zoals wind-, water-, en zonne-energie; in de praktijk nu veelal zonnepanelen.
  3. Zo efficiënt mogelijk gebruikmaken van energiebronnen om in de resterende energiebehoefte te voorzien; bijvoorbeeld door lagetemperatuurverwarming en bijvoorbeeld een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming.
trias energetica

Adviseren en meedenken over isolatie

Als professionele bouwer zul je in de praktijk vaak met deze isolerende maatregelen te maken krijgen. Steeds vaker omdat je klant er direct naar vraagt, maar ook omdat je door je werkzaamheden al ‘dicht bij het vuur’ zit. Via de gebouwschil (dak, gevel, vloer) kan veel warmte verloren gaan als deze niet goed geïsoleerd is, zeker bij oudere huizen. Laten dat nou net de bouwdelen zijn waar jij al vaak je werkzaamheden doet.

Leg je een vloer aan in een woonkamer, check of er vloerisolatie kan worden geplaatst. Een nieuwe kamer op zolder maken? Ga ook eens na hoe het dak is geïsoleerd en of daar nog wat te verbeteren valt. Wellicht heeft je klant al plannen en ontneem je hem de zorg dat er tweemaal een andere vakman over de vloer moet komen. Misschien stond je klant er nog helemaal niet bij stil en bewijs je hem een enorme dienst: minder energiekosten en meer comfort. Dat levert jouw extra werk op en waarschijnlijk ook prima mond-tot-mondreclame.

Naast isolatieglas, vloer- en bodemisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie zijn er natuurlijk nog veel meer manieren waarop je een klant kunt ondersteunen op het gebied van duurzaamheid. Denk aan energie-efficiënte warmtebronnen zoals een warmtepomp en het daarbij horende afgiftesysteem (vaak vloerverwarming). Ook slimme ventilatiesystemen zijn tegenwoordig een vast onderdeel van een (bijna) energieneutraal of energiezuinig huis. Maar een stap kan ook minder groot zijn. Overschakelen op ledverlichting bijvoorbeeld. Er zijn veel manieren waarop je kunt meedenken.

Bepalen juiste isolatiemateriaal: Rd, Rc, U en lambda

Bij het bepalen van het juiste isolatiemateriaal voor een klus moet je met een groot aantal zaken rekening houden. Allereerst natuurlijk de regelgeving. Het Bouwbesluit eist dat bij (ver)bouw minimale isolatie-waarden worden behaald. Op het gebied van thermische maar ook geluidsisolatie. Ook houd je rekening met de invloed van het toegepaste materiaal op de brandveiligheid van constructies. Daarnaast spelen uiteraard ook de wensen van jouw klant, het budget en de (on)mogelijkheden van een pand een grote rol.

Om de mate van isolatie van materiaal te bepalen zijn er verschillende waardes. De Rd-waarde is de warmteweerstand van een materiaal, hoe hoger het getal des te meer warmte er wordt binnengehouden. De Rc-waarde is de warmteweerstand van bijvoorbeeld een hele spouwmuur of schuin dak, dus het isolerend vermogen van een hele constructie. Ook hier geldt: hoe hoger de waarde, hoe hoger de warmteweerstand.

Bij glasisolatie kijk je naar de U-waarde. Hierbij geldt juist, hoe lager hoe beter. Deze waarde geeft namelijk het warmteverlies van de kozijnen en het glas aan. Wil je de isolatiewaarde (Rc-waarde) en het warmteverlies (U-waarde) vergelijken? Daarvoor is er de formule: U=1:Rc. Een Rc-waarde van 4, komt dus bijvoorbeeld overeen met de U-waarde 0,4.

Daarnaast let je op de lambda-waarde van je materiaal. Dit getal geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal warmte geleid. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter de isolatiewaarde. Op verpakkingen wordt de lambda-waarde van uitgedrukt met het symbool λ.

 

Succesvol werken aan duurzaamheid

Bouwmaat heeft duurzaamheid op vele manieren hoog in het vaandel staan. Onder andere in de keuze van onze leveranciers, de producten die we verkopen, het transport en natuurlijk de energiezuinigheid van onze eigen vestigingen.

De vraag naar duurzaamheid biedt jou als professionele bouwer veel kansen. Zoals we zojuist al aangaven: er zijn veel manieren waarop je een bijdrage kunt leveren aan je klanten. Dat doe je natuurlijk wel op de juiste manier met kwalitatieve en duurzame materialen. Bouwmaat stimuleert energiebesparing actief door de verkoop van onder andere isolatiematerialen en zuinige lichtbronnen. Zo kun jij altijd de juiste oplossing aanbieden aan jouw klanten. Ben je op zoek naar een stukje advies over isolatie en andere duurzame maatregelen? Ook dan staan we natuurlijk voor je klaar. Bouwmaat is er voor de bouwer, altijd en overal. We zijn er altijd zodat je ook zo eenvoudig mogelijk en succesvol je isolatieklus kunt doen.

ISOLATIEWIJZER

Over het algemeen geldt: hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter de isolatiewaarde. Maar je gaat ook niet onnodig veel isoleren. De handige Isolatiewijzer van Bouwmaat gebruik je voor het bepalen van diktes voor het isolatiemateriaal dat je wil gebruiken en waar je het toe wil passen.

BEKIJK DE ISOLATIEWIJZER

Deel dit artikel: